“Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” – Мичико Аояма

by Хриси

Спомняте ли си някое от първите ви посещения в библиотеката? Аз бях още в училище и освен заглавия от задължителния списък за лятото, се разглеждах за скрити съкровища, с които да запълня свободното време. Така попаднах на книга, която ме учеше да рисувам анимационни герои (още си пазя рисунките), на поредица за известни химици (така установих, че ми е интересно да научавам повече за личностите отвъд техните постижения), на по-късен етап попаднах на роман от Софи Кинсела (и разбрах, че харесвам такъв тип забавно-романтични истории). Никога не знаех каква книга ще ме намери в библиотеката – защото колкото аз я избирам, толкова и тя мен, но бях уверена, че в библиотеката винаги ще намеря уют, убежище и комфорт. Ето такова чувство носи “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” от Мичико Аояма.

“Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката”:

  • Автор: Мичико Аояма
  • Жанр: Художествена литература
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 5
  • Главни герои: Томока, Рьо, Нацуми, Хироя, Масао, Саюри
  • Преводач: Катя Перчинкова
  • Издателство: Локус

Какво търсите? Това е въпросът, който най-загадъчната библиотекарка в Токио − Саюри Комачи − задава на всеки читател. Като повечето библиотекари, Комачи е прочела всички книги по етажерките наоколо, но освен това има и удивителната способност да надзърта в душите на читателите. Комачи усеща какво точно търси в живота всеки, прекрачил прага на библиотеката, и му препоръчва книга, която дори той не подозира, че ще му помогне. Всеки посетител идва в библиотеката на различен етап от професионалния си и личен живот − от продавачката, неудовлетворена от работата си, до майката, която копнее да бъде редактор. Разговорите им със Саюри Комачи − и изненадващата книга, която тя препоръчва на всеки от тях − ще променят живота им. Със стоплящи душата очарование и мъдрост, “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” е ода за магията на библиотеките, за приятелството и чувството за общност, подходяща за всеки, който някога е имал чувството, че буксува в живота и се нуждае от мъничко вдъхновение.

“Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” от Мичико Аояма е от типа истории, които ти помагат да се усмихнеш, ако си имал откровено лош ден. Подарява ти надежда, че колкото и отчайващо и хаотично да изглежда животът ти в момента, накрая всичко ще се нареди. И докато вплита идеята, че книгите имат силата да нанасят фундаментални промени в начина на мислене и поведението при хората, то самата тя тихомълком изтрива страхове и отваря пространство за повече кураж и най-вече за нови мечти и стремежи. “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” събира пет истории – на пръв поглед самостоятелни и строго индивидуални, но реално отразяват кръстопътища, които не са ни чужди, а някои от нас може би още не са избрали посоката, в която да поемат. С много емпатия и сърцатост Мичико Аояма разнищва конкретни житейски ситуации, за да изведе общочовешки истини, които ни насърчават да гледаме по-ведро.

Да се родим, навярно е най-трудното нещо, с което се сблъскваме в живота. Убедена съм, че всичко останало след това е значително по-лесно.”

Макар негласно да изразява любовта към литературата, “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” не е от онези библиофилски книги, при които на всяка страница ще откриеш разтърсващи цитати защо е важно да четеш. Защото това би противоречало на посланието на историите тук. Мичико Аояма разглежда магията на четенето от друг ъгъл – не е необходимо читателят да намира черно на бяло написани думите, които има нужда да чуе, а е по-важно как неговото съзнание ще разтълкува прочетеното и какво ще си вземе от него. Една книга никога не звучи по един и същи начин, когато е в ръцете на различни читатели, защото всеки разговаря с нея на собствен език. И ако в природата на читателя е заложено да попива идеите и мъдростта на прочетените думи, то разказаната история пък има способността да абсорбира собствените ни емоции, да ги филтрира и да ни поднася избистрени мислите, които досега не са могли да изкристализират самостоятелно. Доказателство за тази хипотеза са разказите на всеки от петимата герои във “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката”.

Необвързаните хора завиждат на семейните, семейните двойки завиждат на хората с деца, а хората с деца от своя страна завиждат на необвързаните. Това е една безкрайна въртележка. Не е ли иронично? Всеки гони по петите човека пред себе си и никой не завършва пръв или последен. С други думи, когато става въпрос за щастие, нищо не е по-добро или по-лошо – няма точно определен критерий за постигането му.”

Рамката на книгата е обвързана със смисъла и магията на четенето, но всяка отделна история носи собствено послание, което произтича от личната драма в живота на конкретния герой. В книгата се говори за трудната задача да балансираш между майчинството и кариерата, за стремежа да се развиваш, за себепознанието и за смелостта за промяна, за търсенето на нова цел и посока и за страховете, които идват с всеки нов етап от живота, за куража да повярваш в мечтите си и да работиш за тях. Ако погледнем персонажите, с които Мичико Аояма ни среща, ще забележим, че те са от различен пол, на всякаква възраст, имат разнородни терзания, но общото между всички е, че намират отговори на проблемите си именно в библиотеката. И това е друго, което много харесах в книгата – идеята, че литературата ни свързва, плете нишки и създава общности, към които всеки може да се чувства причислен и до които да се допитва за съвет.

За някои хора книгите винаги ще бъдат жизненоважни. А книжарниците са мястото, където тези хора откриват книги, които ще се окажат важни за тях.”

Важно е според мен да отбележим и ролята на библиотекарката, която уж се появява епизодично, но реално тя е свързващото звено, което среща книгите и хората. Без нейната помощ нашите герои нямаше да открият онази история, която да преобърне живота им. И всъщност по този начин Мичико Аояма прави един реверанс към всички хора, които работят в библиотеките, подхождат с отговорност и влагат цялата си любов в това да намират точната книга за всеки читател.

Читателят установява своя собствена връзка с думите независимо от намеренията на автора и всеки читател намира в дадена книга нещо различно.”

Мислих си на какъв човек би препоръчала Саюри книгата “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката”. И не мога да се спра на конкретен отговор – изданието би подхождало на тези, които искат да четат повече; на хората, които имат желание да опитат нещо ново; на онези, които твърдят, че четенето не е за тях (за да се убедят, че са живели в заблуда); на запалени библиофили (за да преоткрият за пореден път любовта си към литературата). В общи линии “Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката” от Мичико Аояма е създадена за всички (не)читатели.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.