8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

Щом е юни, значи лятото официално е настъпило. Или поне така стои в моя сезонен календар. Ако обаче ви трябва малко време, за да се настроите на слънчева и ваканционна вълна, тогава ви препоръчвам да се потопите в атмосферата на някоя от тези 8 книги.

“Пътуването” – Бет О’Лиъри

“Пътуването” от Бет О’Лиъри е подходящ избор за читатели, които харесват романтични истории, но не искат фокусът да е единствено върху любовта и еуфорията, която се асоциира със самото влюбване. Книга, която напомня, че човек не може да открие половинката си, докато не намери себе си. Роман за връзките между хората – роднини, приятели, колеги, мимолетни свалки и една голяма любов, която се оплита в мрежата, която те оформят. За да се измъкне, се изискват упоритост, усилия, доверие и откритост. А главните герои трябваше сериозно да поработят, за да изградят хармонична и стабилна основа за техните взаимоотношения. Историята редува два времеви пласта и две гледни точки. От една страна, проследяваме как са се запознали Ади и Дилън и как по своя воля са решили да поемат по общ път. От друга страна, в наши дни ги виждаме как са тръгнали в различни посоки, но съдбата отново ги събира. Сюжетът е интересен, защото се характеризира с големи емоционални амплитуди и както ти рисува горещи сцени на една всепоглъщаща и изпепеляваща страст, така обръща картината и се вглежда детайлно във взаимоотношенията между хората, в нюансите на техните характери и местата, където те се пресичат.

“Моти по водата” – Лейла Атар

Свежо, забавно, пъстро и романтично – такова четиво е “Моти по водата”  от Лейла Атар. В книгата младо момиче (с много усилия) обръща гръб на суеверията и предсказанията и се влюбва в мъж, в когото най-малко е очаквала, като по този начин поема руля на собствената си съдба. Той пък е единственият, който я вижда истински – с всичките й страхове и мечти, и вместо да се опитва да я променя, я оценява и обича такава, каквато е. Докато четем за техния бурен романс, авторката ни развежда с яхта около гръцките острови, за да ни разкрие приказни картини, и напоява редовете с разнообразни вкусове, аромати и емоции. Така погледнато “Моти по водата” е като добре узрял плод, който тъкмо си откъснал от градината – премижаваш от наслада, носиш се с лекота по страниците и събираш слънчево настроение.

“Място за щастие” – Емили Хенри

Която и от книгите на Емили Хенри да изберете, със сигурност ще ви помогне да се настроите с лекота на лятна вълна. Аз обаче препоръчвам “Място за щастие”, защото в нея се разказва именно за онези планирани почивки с приятели, които са се превърнали в традиция, в извор на незабравими моменти, в съкровищница за спомени. Романтична книга, която обаче не се ограничава до стандартния сюжет за любовта, която получава втори шанс. Отвъд розовата корица ще намерите история, посветена на приятелството – на хората, които избираме за наше семейство и с които крачим заедно, устремени към неизвестното. Докато четете за предизвикателствата, с които се сблъскват Хариет и Уин в любовен план, проследявате как дистанцията на времето и неизбежното порастване са се отразили върху една малка сплотена група, оформила се в студентските години. И неминуемо носталгията ще завладее и вас – ще си спомните за среднощни купони, щури решения и мелодии, които извикват в съзнанието ви моменти на щастие.

“Всяко лято след това” – Карли Форчън

Ако романите на Емили Хенри ви допадат, тогава вероятно ще се харесате и с творчеството на Карли Форчън. “Всяко лято след това” напомня доста на сюжета от “Срещи по време на ваканция” и вероятно се досещате, че лятото е заложено в атмосферата на книгата. Историята стъпва на класическата романтична линия – от приятелство към любов, и включва ретроспективни глави, които ни показват какви са били Персефона и Сам преди, и как са се променили днес, когато съдбата ги е събрала отново, макар и покрай неприятен и тъжен повод. Един уикенд обаче е достатъчен, за да ги залее вълната от чувства, които те са мислили, че са погребали. Дистанцията на времето им е помогнала да погледнат по-зряло на връзката, която са имали, и сега са изправени пред труден избор – дали да затворят завинаги една глава или да започнат да пишат своята история наново.

“Преследвачката” – Лив Константин

Няма как да не включим в селекцията един трилър от Лив Константин. Избирам “Преследвачката”, защото действието в романа се развива в крайбрежно градче и, въпреки напрежението и много неизвестни покрай съдбата на главните герои, можете да доловите шума на вълните и соления въздух. Книгата противопоставя два женски персонажа – всяка от дамите се бори за собствената си идея за съвършеното семейство. Едната настървено преследва мечтания мъж, а другата категорично е решила да брани територията си, дори това да означава прекрачване на разумните граници. Така че вероятно е излишно да казвам, че историята е много динамична, увличаща, нагнетяваща. Непрекъснато нещо се случва, което да затвърди представите на читателя за двете героини, а заплахата от убийство, която хвърляше сянка върху цялата книга, спомагаше за ескалиране на напрежението и достигането на кулминационната му точка в края, когато всички карти са на масата.

“Хотел “Нантъкет” – Елин Хилдебранд

Неслучайно казват, че Елин Хилдебранд е кралицата на летните романи. “Хотел “Нантъкет” е чудесен избор за компания в топлите месеци и определено го препоръчвам. Рядко се намира книга, която толкова добре да улавя настроението на лятото, без да залита към баналното, а да се фокусира върху същественото – различните лица на приятелството и любовта. “Хотел “Нантъкет” е роман, който съчетава динамичната атмосфера на летен курорт в разгара на сезона с оборотите на живота на няколко човека, превърнали се в сърцето и душата на най-обсъждания хотел там. “Нантъкет” е пресечната точка на противоречиви емоции, деликатни казуси, неочаквани възможности и ключови решения, които определят посоката след края на лятото. Сюжетът оформя пъстра мозайка от личности, която трябва да погледнеш отдалеч, за да видиш, че всяко “парченце” има своята знакова роля в цялостната картинка. И разнищвайки съдбата на всеки герой, да откриеш различните послания, които авторката е заложила в историята.

“Малибу в пламъци” – Тейлър Дженкинс Рийд

Въпреки че покрай Ролан Гарос се бях сетила за “Кари Сото се завръща”, когато става въпрос за летен роман от Тейлър Дж. Рийд, “Малибу в пламъци” е първото, което ми изниква в съзнанието. Завладяваща, проницателна, многолика, историята представлява семейна сага и проследява живота на членовете на фамилия Рива. Сред блясъка, славата и красотата на плажовете на Малибу през 70-те и 80-те години виреят суетата, амбицията и меркантилността на онези, които мечтаят да бъдат известни, да бъдат щракнати на снимка с някоя звезда или най-добре – да се превърнат самите те в звезди. Затова няма как погледът да не бъде привлечен от четирите деца на семейство Рива, които изпъкват като цвят сред тръни. Обич, привързаност, лоялност и доверие образуват неразривна връзка между Нина, Джей, Хъд и Кит. Връзка, която устоява на всякакви предизвикателства и плете защитна мрежа, в която всеки от тях да може да се приземи, когато животът го повали. И всичко това на фона на калифорнийските плажове, безкрайното синьо и вълни, по които се носиш неузявим, но и които във всеки момент могат да те потопят и да преобърнат живота ти.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи