5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Почакахме две години за новия сезон на “Бриджъртън” и след няколко серии, с които заситихме глада, сега ще трябва да потърпим още малко време, докато пуснат останалите. За да не ви липсва толкова много атмосферата, епохата и романса, предлагам да запълните дните с някоя от тези 5 книги.

“Наръчник на младата дама за скандал” – Софи Ъруин

От двете издадени на български книги на Софи Ъруин като че ли харесах една идея повече “Наръчник на младата дама за скандал”. В нея главната героиня е останала вдовица, след като съпругът ѝ (много консервативен, деспотичен и строг) е починал внезапно. Плановете ѝ да се порадва на свободата си обаче са застрашени, защото всички следят внимателно дали спазва общоприетите норми за поведение, които лишават жената от каквито и да е удоволствия. Освен това една стара и неизживяна любов чука на вратата, за да напомни за себе си, но дали наистина тя е ще направи щастлива лейди Илайза Балфур? Когато в живота на младата дама попада очарователен и доста ексцентричен мъж, той ѝ показва, че любовта има много измерения – тя ни насърчава да бъдем по-добри и да следваме мечтите си. Напук на чуждото мнение.

“Да се влюбиш в херцог” – Иви Дънмор

Ако харесвате Елоиз Бриджъртън, то вероятно ще си допаднете и с Анабел Арчър. Тя също е модерно мислеща жена, която има мнение по различни въпроси, знае как да води дискусии и не се притеснява да изразява гласно позицията си. В романтичен аспект “Да се влюбиш в херцог” залага на темата за забранената любов. Разликата в потеклото, използването на брака от аристрокрацията като вид имуществена сделка, разминаванията във възгледите на главните герои и предубежденията, с които подхождат към произхода на другия – всичко говори за един невъзможен и напълно неосъществим съюз, което пък го прави още по-сладък и изкушаващ. Още повече когато имаме намръщен герой с известна репутация и опърничава героиня, която не обича да му остава длъжна. Но когато говорим за любов, всяко препятствие може да бъде преодоляно, както се случва при Анабел и Себастиан, които откриват, че гласът на сърцето е по-важен от този на разума.

“Госпожица Бриджъртън” – Джулия Куин

Е, няма как докато чакате “Бриджъртън”, да не препоръчам да погледнете и другата поредица на Джулия Куин – “Роуксби”, която се явява нещо като предистория. “Госпожица Бриджъртън” е първото заглавие и тук откривате всичко, което обичайно харесвате в стила на авторката. Присъства силната връзка със семейството и подкрепата на близките, разбиването на стереотипи и борбата с предразсъдъци, комичните ситуации, в които понякога героите изпадат в опит да прикрият мислите или чувствата си, следвайки етикета на общоприетите норми. И естествено, любовта. Интересна двойка са Били и Джордж и напълно отговарят на твърдението, че противоположностите се привличат, но и напомнят, че не е важно колко различни са двама души, а дали гледат в една посока. За щастие при тях е така.

“Как да преживеем скандала” – Самара Периш

Още една историческа романтика, която носи хумористичните нотки, характерни за романите на Джулия Куин. “Как да преживеем скандала” от Самара Периш залага на познат и популярен мотив – брак по принуда, но го интерпретира по любопитен начин, представяйки особеностите на тогавашната епоха. Застъпена е темата за сблъска между изискани аристократи и трудолюбиви хора с прогресивно мислене, говори се за тежестта на титлата, която по-често ограничава, и възможността да упражняваш професия, която ти дава свобода да променяш посоката на историята. Разбира се, акцент е и ролята на жената – някоя като Амелия, която всячески се старае да се вмести в общоприетите норми, но е създадане да мисли отвъд рамките, да проявява любознателност и да гледа напред. И за щастие намира съмишленик в лицето на своя съпруг.

“Любовта на музата” – Ангелина Ангелова

Много се радвам, че мога да включа и творба от български автор в тази историческа романтична селекция. “Любовта на музата” от Ангелина Ангелова отговаря напълно на атмосферата, романтика и остроумието, които читателите харесват в поредицата на Джулия Куин. Книгата е написана с изключителна деликатност и финес, с внимание към детайла, с усет към красивото. Много хармонично вплита в едно изкуството и любовта, вдъхновението и свободата да твориш. Наред с романтичната тематика тук се говори също за лоялността към семейството, но и тази, която дължим на самите нас, за брака като инструмент за издигане в обществото за едни и като символ на онази специална връзка, оправдала импулсивното поведение на други. Отношенията между главните герои Хенри и Теа са разгърнати плавно и оставят у читателя едно сладостно и нетърпеливо усещане за момента, в който двамата ще признаят чувствата си.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи