Избрани книги за юни 2024 г.

Това, че Пролетният панаир на книгата приключи, съвсем не означава, че няма нови заглавия, на които да обърнем внимание. Част от тях направиха своя дебют миналата седмица, но едва сега поемат към книжарниците, така че оглеждайте се. Ето избраните книги за юни 2024 г.

“Архитектката от Ню Йорк” – Петра Хуке

Ако харесвате романизирани биографии и се вълнувате от истории на силни жени, оставии своя отпечатък върху историята, тогава ще бъдете изкушени от новото попълнение в поредицата “Бунтарки” на издателство “Емас” – “Архитектката от Ню Йорк” от Петра Хуке. Романът ни връща в 1865 г. и ни запознава с Емили Уорън, която се омъжва за Уошингтън Рьоблинг, сина на един от най-големите строителни инженери на Съединените щати. Баща и син строят съвместно мост след мост и оставят името си в историята. Но няма да намерят удовлетворение, докато не изпълнят голямата си мечта – мост, който да свързва град Бруклин с насрещния остров Манхатън. И ето че през 1867 година разрешението за строеж е дадено и на чертожната маса се ражда чудовищен за времето си проект на висящ мост, мост, ново чудо на света. Проектът е уникален, технологията също. Но като в лошите приказки мостът чудо взема своите жертви – Рьоблинг старши претърпява смъртоносна злополука, а синът му, главният инженер на строежа, заболява тежко вследствие на работата под вода. С довършването на епохалния проект се заема крехката Емили – въпреки недоверието на обществото, че една жена може да упражнява мъжка професия, въпреки неистовата съпротива на управата на Ню Йорк. След 13 години упорит труд Емили дава на големия град една от неговите емблеми до днес – Бруклинския мост. Книгата е по книжарницните.

“Тихите води” – Британи Чери

Вече съм споделяла, че съм голяма почитателка на романите на Британи Чери. От поредицата за “Елементите” това е трета книга и ми е сред най-любимите заглавия от авторката. “Тихите води” е история за моментите, които преобръщат живота. За кратки мигове, които събират в себе си цялата тъга и разочарование и ни оставят безмълвни, или пък за онези на прозрение, в които любовта и надеждата озаряват целия свят. Много неща се променят в живота на главната героиня, когато едва на десет години тя просто спира да говори и никой не знае защо. Някои се отдръпват и странят от нея, но един човек успява да разговаря с нея без думи – Брукс Грифин. Това е историята на едно момче и едно момиче, които се обичаха един друг, но не обичаха самите себе си. История за живота и смъртта. За нарушените обещания и за любовта, която ни помага да се изтласкаме от дъното и да изплуваме. Романът е вече по книжарниците. Издава “Егмонт”.

“Пазителката на ароматите” – Ерика Бауърмайстър

Много се радвам, че виждам на български това заглавие, защото книгата е изключително красива, нежна, чувствена и деликатна. “Пазителката на ароматите” от Ерика Бауърмайстър ни запознава с Емелин, която прекарва своето детство на отдалечения, почти приказен остров заедно с баща си. Той я учи да разпознава чудесата на природата чрез сетивата си. Ала единственото нещо, което не ѝ разкрива, са загадъчните аромати, които крие в огромните шкафове с безброй чекмедженца, които опасват стените на дома им. Или пък откъде е дошла тайнствената машина, с която ги създава. Емелин расте, а с нея и любопитството ѝ. Докато един ден се случва нещо ужасно и младото момиче е захвърлено в истинския свят – място, където се вихрят обич и предателство, амбиция и отмъщение. За да разбере миналото си, Емелин ще трябва да разгадае тайните, заключени в него. Задача, която се оказва предизвикателство за сърцето и въображението ѝ. Издава “Сиела”.

“Момичетата от Пърл Харбър” – Сорая М. Лейн

Минаваме на историческа вълна с едно от най-знаковите събития за Втората световна война – атаката над Пърл Харбър. “Момичетата от Пърл Харбър” от Сорая М. Лейн разказва за Ейприл – млада и амбициозна жена, която мечтае да бъде медицинска сестра. Най-после животът й предоставя тази възможност, като я изпраща на Хаваите, следвана неотлъчно от сестра си Грейс и приятелката им от детството Попи. Ослепително слънце, вълни, които неусетно притихват в прегръдката на залива, флиртове и смях с войниците от военноморската база Пърл Харбър… Момичетата сякаш са в рая, а много скоро към триото им се присъединява и самоуверената Ева. Но на другия край на света се води война, която не оставя никого безучастен. Рано сутринта на 7 декември 1941-ва адът се стоварва над райското кътче с рев на японски самолети. Смъртоносното нападение взема стотици жертви и оставя само пепел и скръб. Загива и едно от момичетата в „сестринската четворка“, а останалите – оцелели на косъм – трябва да подредят наново опустошените си съдби. Книгата ще намерите с логото на издателство “Кръг” и вече е по книжарниците.

“Всичко, което търсиш, е в библиотеката” – Мичико Аояма

Вече няма месец без среща с някой азиатски автор, който да ни заинтригува с интересно четиво. Този път се доверявам на Мичико Аояма и “Всичко, което търсиш, е в библиотеката” – едно от най-продаваните японски заглавия. Какво търсите? Това е въпросът, който най-загадъчната библиотекарка в Токио − Саюри Комачи − задава на всеки читател. Като повечето библиотекари, Комачи е прочела всички книги по етажерките наоколо, но освен това има и удивителната способност да надзърта в душите на читателите. Комачи усеща какво точно търси в живота всеки, прекрачил прага на библиотеката, и му препоръчва книга, която дори той не подозира, че ще му помогне. Всеки посетител идва в библиотеката на различен етап от професионалния си и личен живот − от продавачката, неудовлетворена от работата си, до майката, която копнее да бъде редактор. Разговорите им със Саюри Комачи − и изненадващата книга, която тя препоръчва на всеки от тях − ще променят живота им. Книгата е по книжарниците, издава “Локус”.

“Майчин инстинкт” – Барбара Абел

От поредицата “Чети, преди да гледаш филма”.  “Майчин инстинкт” разказва историята на две семейства – приятели и съседи, – които след трагичен нещастен случай се превръщат в смъртни врагове. Давид и Летисия Брюнел и Силван и Тифен Жьонио са неразделни приятели и съседи в красиво и спокойно предградие. Синовете им Мило и Максим, родени в една и съща година, растат заедно и са близки като братя. Но когато Максим умира при нещастен случай, идиличният им свят се срутва. Силван и Тифен, родителите на Максим, са погълнати от скръб и горчивина, а Летисия е измъчвана от вина за ролята си в трагедията. Скоро семействата почти не си говорят, макар на повърхността да са учтиви. След това Мило претърпява поредица от мистериозни „инциденти“, което прави Летисия подозрителна. Дали бившите им най-добри приятели се опитват да ги накажат, като заплашват сина им? Докато обхванатата от все по-голяма параноя Летисия трескаво се опитва да защити Мило, и малкото останало приличие между двете семейства се превръща в неприкрита враждебност. Въобразява ли си Летисия? Или Силван и Тифен тайно заговорничат да си отмъстят… и ако е така, кой ще си плати? Книгата е на издателство “Бард” и от 3.06. поема към книжарниците.

“Лека нощ, Джун” – Сара Джио

Нов роман от любимата на много български читателки Сара Джио. “Лека нощ, Джун” ни среща с едноименната героиня, която е вицепрезидент на голяма банка в Ню Йорк, но високата позиция идва с много отговорности и стрес. Джун започва да получава паник атаки, но така и не се вслушва в лекарските съвети да забави темпото. Едва когато научава, че леля ѝ Руби е починала и ѝ е оставила своята книжарница за детски книги и малкия апартамент над нея в Сиатъл, Джун заминава за родния си град. Планът е да продаде всичко възможно най-бързо, но спомените за леля ѝ, очарованието на квартала и възродената любов към книгите я карат да остане. В книжарницата се натъква на писма между леля си и покойната Маргарет Уайз Браун – авторката на любимата детска книжка на Джун, „Лека нощ, луна“. Двете са били близки и са споделяли най-съкровените си тайни. Увлечена и очарована от всяко следващо разкритие в писмата, Джун неусетно започва да се радва на малките неща, а това се отразява и на здравето й. За това допринасят и срещите със собственика на италианския ресторант до книжарницата, привлекателния Гавин. Дали наистина не е настъпил момент за промяна в живота на Джун? Ще научите от “Лека нощ, Джун”, която излиза на 25.06. от “Хермес”.

“Ефектът Греъм” – Ел Кенеди

Нов, горещ роман от Ел Кенеди тъкмо за летните месеци! Джиджи Греъм, дъщерята на най-великия хокеист на света Гарет Греъм, има три съкровени желания. Първо, да получи покана за женския национален отбор по хокей. Второ, да спечели олимпийско злато. И трето, да излезе най-сетне от сянката на прочутия си баща и да се прочуе заради самата себе си. За да постигне последната цел, Джиджи трябва да реализира първите две – а за това ще ѝ трябва помощта на най-големия ѝ враг: мрачния, груб, безцеремонен и сексапилен Люк Райдър, новия съкапитан на „Брайър“. Райдър няма никакво желание да помага на татковата глезла. Когато отборът му е принуден да се слее с този на вечния им враг „Брайър“, а той – да приеме крайно нежеланото капитанско място, всичко сякаш отива по дяволите. Новият отбор е просто сбирщина от играчи, които се мразят и в червата. За капак успява да се изложи яко и пред легендарния Гарет Греъм, в чиято лятна школа мечтае да участва. Така че да помогне на Джиджи е единственият му шанс – тя ще го нахвали пред баща си и всичко ще се оправи. Проблемът? Разтърсващата, неистова, подлудяваща тръпка, която и двамата не могат да пренебрегнат. Хокеят е вълнуваща игра, но тази между тях е много по-сладка…”Ефектът Греъм” излиза през юни благодарение на издателство “Сиела”.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи