“Беладона” – Адалин Грейс

by Хриси

“Беладона” от Адалин Грейс е готически роман(с) с фентъзи елемент, който омагьосва читателя с лиричния и красив стил на авторката, с детайлите в атмосферата и с ярки персонажи, които не се страхуват да прекрачват морално-етични граници, защото са приели истиината, че в живота никога нищо не е само черно и бяло, добро и лошо.

“Беладона”:

  • Автор: Адалин Грейс
  • Жанр: Фентъзи, Роментъзи, Мистерия
  • Страници: 408 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Сигна, Смъртта
  • Преводач: Мария Чайлд
  • Издателство: Сиела

Сигна Фароу има тайна. Само след няколко месеца ще бъде пълнолетна и ще разполага с парите, оставени от покойните ѝ родители. Вече няма да бъде прехвърляна от един настойник на друг, а ще се превърне в истинска викторианска дама. И ще започне да живее истински. Има само един проблем.  Сигна познава Смъртта. Мрачния жътвар проявява специален интерес към младото момиче, което вижда духове и не може да умре. Връзката помежду им е необяснима, плашеща… и изкусителна. Когато поредният ѝ настойник умира, Сигна е изпратена в мрачното имение „Фоксглав“. Обитаваното от духове и сенки място крие свои тайни, които само Сигна е способна да разкрие. А единственият, който може да ѝ помогне, е Смъртта.

“Беладона” от Адалин Грей се оказа необикновена литературна смесица, която мисля, че ще изненада много читатели. Отворих я с идеята, че ще чета любовна история и такава наистина имаше – от онези, изпълнени със силен копнеж, чувственост, плам. Мрачен, забранен, дори бих казала невъзможен романс, който го правеше още по-изкусителен и порядъчно греховен. Обаче трябва да сте търпеливи, защото книгата не започва с него. Началото идва с една зловеща история за момиче, което непрекъснато губи хората около себе си, защото Смъртта ѝ  ги отнема. И по тази причина се озовава при поредните непознати роднини, които трябва да се грижат за нея в следващата година, докато тя навърши необходимата възраст, за да получи наследството си. Но имението, в което попада Сигна, е изпълнено със злокобни тайни – господарката на дома е мъртва, а мистериозната болест, от която е била покосена, сега трови и нейната дъщеря. Така “Беладона” стъпва на сложна загадка, чието решение трябва да даде покой на непримиримите духове, които бродят из коридорите. Заплетената мистерия е подхранвана от алчност и борба за престиж, от острите думи, които членовете на семейството си разменят, от риска техните грехове да бъдат най-после разкрити.

“Беладона” привлича с призрачна, мрачна, нагнетяваща атмосфера, която обаче нямаше да е толкова хипнотизираща, ако не беше магията в историята. Необяснимата връзка, която главната героиня има със Смъртта, дава възможност на читателя да види образа на Косача с други очи – като на спътник, който придружава човек в последните мигове от неговото пътуване, като покровител, който знае колко струва човешкия живот и го цени, като някой, който се грижи за баланса между живите и мъртвите, защото това са правилата, по които е устроен светът. Нима има място за любов сред сенките? Оказва се, че когато срещнеш сродната си душа, светлината огрява и най-мрачните кътчета.

Любопитна по природа, безстрашна заради всички изпитания, с които се е сблъсквала през годините, Сигна е категорична, че ще се бори да открие истинския убиец, който отнема неправомерно животи в имението. И докато го търси, ще разбере, че е готова да приеме онези част от себе си, която я отличава от останалите и която тя толкова години е презирала, а сега дълбоко обича. Защото именно тя ѝ дава силата да променя хода на съдбата.

Покрай мистерията, магията и любовта е редно да отбележим и историческия елемент. Наложеният от епохата патриархален модел, строгите норми, по които се ръководи обществото, когато става въпрос за разпределение на ролите и мястото на жената, се сблъскват с модерната проза на Адалин Грейс, която дава възможност на своята героиня да преосмили бъдещето си. От двете страни на везната стоят съответно очакванията към една неомъжена жена и нейното решение по какъв път да поеме. Наръчникът по етикет, порядъчното поведение и страхът от чуждото неодобрение са загърбени в името на свободния избор. И точно онзи глас от сенките помага на Сигна да бъде смела и да не се огъва под натиска на установените норми.

Мисля, че “Беладона” от Адалин Грейс ще се хареса на онези от вас, които са почитатели на “Невидимият живот на Ади Лару”, на читателите, които са били пленени от “Джейн Еър” и атмосферата в книгата, на хората, които обичат да бъдат провокирани със заплетени загадки и да виждат решението в любовта.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.