10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

Остават броени дни до Пролетния панаир на книгата и много читатели вече са в трескава подготовка на списъците си с идеята, че може би така ще ограничат книжните покупки. Обаче да бъдем реалисти – пред хубавата история всички имаме слаби ангели и лесно се изкушаваме. А аз разполагам с поне 10 предложения за книги, които не бива да пропускате на предстоящия книжен панаир. Ето кои са те.

“Цялата небесна синева” – Мелиса да Коста

Има причина Мелиса да Коста да е сред най-продаваните автори във Франция. Проницателност, емпатия, човещина и любов към живота са основите, на които стъпва “Цялата небесна синева” – първата нейна книга, която виждаме преведена на български. Емил и Жоан ни повеждат на едно наситено откъм спомени, емоции и истини пътуване, което е едновременно и край, и ново начало. Равносметката на един човешки живот резонира в читателското сърце и неусетно в хода на повествованието чуждата история става някак лична, пречупена през собственото ни отношение към теми като любов, семейство, приятелство. Изразителността и финесът, с които френската авторка пише толкова умело своя роман, са като мехлем, който лекува болката от един предварително известен край и ни помага да се фокусираме върху красивото около нас.

Изд. Колибри, шатра 31

“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

Поглеждайки заглавието на книгата на Марджан Камали, може би ще сте привлечени възможността да се потопите в атмосферата на далечна и до голяма степен мистична за нас страна. Страна, която с годините сме поставили в строга рамка, и този роман е готов да разбие стереотипите, създали въпросните граници. “Момичето от Техеран” е история за любов, за младежки оптимизъм и надежда за промяна. Докато четем за Роя и Бахман, получаваме картина на Иран от 50-те години, когато обществото е разкъсвано между традициите и консерватизма на Изтока и свободомислието и възможностите на Запада. Срещата с героите е и среща с техните корени – с вкусове, аромати и обичаи, които отличават иранската култура и разкриват нейните богатства.

Изд. Емас, шатра 1

“Един тъмен прозорец” – Рейчъл Гилиг

Любовта към приказките няма възрастова граница, особено пък когато има автор като Рейчъл Гилиг и нейната книга “Един тъмен прозрец”. С нея попадаме в свят на тъмна и древна магия, която изправя в директен сблъсък мрака и светлината, обитаващи човешката душа. Готическа атмосфера, ярки персонажи, богата символика обримчват страниците на романа. Докато проследяваме опитите на главните герои Елспет и Гарвин да развалят проклятието на отмъстителна и могъща богиня, четем историята на тяхната любов. Любов, която е готова да прегърна Кошмара и да прекрачи границите на мрака, ако това означава да оцелее и да пребъде.

Изд. Сиела, шатра 19

“Анна О” – Матю Блейк

Почитателите на заплетения психотрилър ще бъдат хипнотизирани от книгата на Матю Блейк – “Анна О”. Роман за хладнокръвно и търпеливо планирано отмъщение, за безкрайните дълбини на човешката психика, където се спотайват зловещи тайни и неизречени мисли. История за хищническото в човешката природа, за инстинктите за самосъхранение, но и за импулсите да атакуваш врага там, където най-много ще го заболи. “Анна О” привлича и с интересно конструирания си сюжет, който редува минало и настояще и сменя гледните точки, като по този начин непрекъснато прехвърля фокуса между отделните заподозрени и успява да задържи развръзката до самия финал.

Изд. Ера, шатра 8

“Аталанта” – Дженифър Сейнт

Новата книга от Дженифър Сейнт отново насочва вниманието на читателите към слабо познат женски персонаж от древногръцката митология. В преразказа на мита за Язон и аргонавтите тя дава трибуна на единствената жена, която се впуска в епичното приключение на героите и многократно доказва своята физическа и духовна сила. Дива, смела, свободолюбива, Аталанта не може да бъде впримчена в оковите на страхове и предразсъдъци, не се влияе от капризите на боговете, а сама кове съдбата си. Отхвърлена от собствения си баща, забравена от Артемида заради строгите ѝ принципи, Аталанта се учи да приема себе си и своя път и знае, че дори целият свят да ѝ обърне гръб, винаги може да разчита на собствената си  сила.

Изд. Orange Books, шатра 31

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

При романите на Катрин Сентър никога не говорим само за романтични истории. Отвъд темата за любовта имам превъзмогване на страхове, надскачане на собствените ни възможности, сбъдване на мечти, които дълго време са били просто мираж. Такъв е и случаят с “Щастие за начинаещи” – трогателна история за една жена на 32, която поема на трудно пътуване, за да намери себе си (колкото и клиширано да звучи). Колкото повече се катери към върха, толкова повече се обърква нейния план да възкръсне като феникс след драматичните събития в живота ѝ. но това пътуване с всички неизвестни по пътя си наистина я променя – помага ѝ да осъзнае, че щастието не означава никога да не познаеш тъгата. Означава да разпознаеш радостта и да празнуваш онези моменти и хора, които пълнят живота ти със смисъл и с поводи за усмивка.

Изд. Софтпрес, шатра 16

“Скъпи Едуард” – Ан Наполитано

Фактите биха казали, че “Скъпи Едуард” е разказ за живота на единствения оцелял след тежка самолетна катастрофа. Но това би било прекалено сухо обобщение на една книга, чието богатство се крие в улавянето на една човешка трагедия, заплела се в мрежата от кръстосани съдби, и трансформирането ѝ в разказ за силата да продължиш напред, за подкрепата и обичта на хората, за спомена за близките ни, който пазим. И въпреки меланхоличната нотка в романа, всъщност той е посветен на живота – на идеята да ценим всеки миг, който споделяме с любимите хора, да не отлагаме плановете и мечтите за утре, защото единственото сигурно е, че разполагаме с днес.

Изд. Хермес, шатра 40

“Криминален клуб “Марлоу” – Робърт Торогуд

Водоравно: жанр в литературата, който тества логиката и наблюдателността на читателя. Отвесно: връзка между хората, която носи подкрепа, разбиране и доверие. Когато отговорите на тези две запитвания се пресекат, се получава рамката на романа “Криминален клуб “Марлоу” от Робърт Торогуд. А защо под формата на кръстословица – защото една от главните героини по професия съставя такъв тип ребуси, а по призвание ги решава. Ако още не сте отгатнали, става дума за криминален роман, който обаче разнищва и темата за приятелството. Пътищата на три симпатични жени от различни поколения се пресичат, за да намерят решение на една мистерия – защо в идиличното им малко градче е извършено не едно, а цели три убийства, и кой стои зад тях.

Изд. Бениторъл, шатра 4

“Мадмоазел Айфел и кулата на любовта” – Софи Вияр

В година, в която всички погледи са вперени в Париж покрай предстоящата Олимпиада, може да се запознаете отблизо с историята на построяването на Айфеловата кула – емблема на френската столица. И докато научавате любопитни подробности, свързани с работния процес, сложните въпроси, които са държали будни инженерите, и изпитанията, с които са се сблъсквали, ще се запознаете отблизо с дясната ръка на Густав Айфел и човека, на когото той е поверил стабилността на семейството си – неговата дъщеря Клер. През нейните очи виждаме разделенията в обществото по отношение на класовите различия, скептицизма относно приноса на проекта, предизвикателството да си жена в края на 19-и век, лутаща се между модерния образ на американката и строгата елегантност на французойката.

Изд. Лемур, шатра 57

“Мнимата съпруга” – Джулия Куин

Втората книга от поредицата “Роуксби” на Джулия Куин, предшестваща историята на фамилия Бриджъртън, е перфектният избор за читателите на класическите романтични истории. Написана с неподправения стил на авторката, в който темата за любовта се преплита с тази за семейството и за свободния избор да следваш сърцето си, “Мнимата съпруга” ни среща със Сесилия и Едуард. Тяхната приказка започва необичайно – край болничното легло, където е настанен ранения офицер. Смелото решение на една млада жена да рискува всичко и да прегърне ролята на съпруга на напълно непознат ѝ се отплаща и тя намира не само любовта, но и семейство, което я приема и обича.

Изд. Ибис, шатра 20

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.