“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър

“Щастие за начинаещи” от Катрин Сентър е поредният пример за това, че книгата е по-добра от филма. Въпреки че от Netflix се постараха за екранизацията на романа, истината е, че там няма да откриете тава дълбочин и толкова психологизъм при образите, колкото ако прочетете историята. А ето и какво още харесвам в нея.

“Щастие за начинаещи”:

  • Автор: Катрин Сентър
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 352 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Хелън, Джейк
  • Преводач: Антоанета Дончева-Стаматова
  • Издателство: Софтпрес

Хелън Карпентър има нужда от промяна. Наскоро разведена, от месеци тя е оставила живота просто да минава покрай нея. И е толкова отчаяна, че когато по-малкият й брат Дънкан я убеждава да се запише на курс по оцеляване, решава, че предизвикателството е точната рецепта за ново начало. Дивите планини на Уайоминг са перфектното място да преоткрие силата, която със сигурност се таи някъде дълбоко в нея, нали? Уви, оказва се, че Хелън за пореден път греши. Курсът не е това, което е очаквала. Нито компанията от весели студентчета, нито раните по ходилата от дългите преходи, нито летните бури или ревът на лосове през нощта — Хелън не е искала нищо подобно. Още по-малко е искала най-добрият приятел на дразнещия й брат — още по-дразнещият Джейк, да се окаже част от абсолютно същия курс, за да я дразни, да я засрамва и… да я целуне. Но понякога онова, което не искаш, се оказва точно това, от което имаш нужда.

При романите на Катрин Сентър никога не говорим просто за обикновена любовна история. Макар да са изявено романтични, книгите ѝ винаги са обвързани с теми като личностно израстване, приемане и справяне с предизвикателствата на съдбата, възможност за преоткриване на вътрешния ни мир и постигане на хармония с околния свят. “Щастие за начинаещи” е още един пример от каталога със заглавия на авторката за съвременна проза с изявено позитивен ефект върху настроението на читателя. Сърцата история, която изнася урок за оцеляване в пустошта, за да научи хората как реално да оцеляват сред бурите на живота. Роман за силата, която не подозираме, че носим, за тягостното усещане за провал и моментите на тъга, които обаче ни помагат по-късно да разпознаем щастието и радостта. Книга за покоряване на върхове, които мислим, че са недостижими.

Целувката е очакване в най-чист вид.”

Макар да е насочена към темата за себепознанието и да поставя въпроси, които целят да намерят посоката сред сложните житейски кръстопътища, “Щастие за начинаещи” наистина е романтична книга и като такава носи характерните белези на завладяващата любовна история. Взаимоотношенията между героите се развиват плавно, срещаме популярни мотиви като възрастова разлика и връзка с най-добрия приятел на брата на главната героиня. Особено ценни са диалозите, които са еднакво ангажиращи и динамични, написани с доза хумор, която разчупва иначе по-драматичните теми, засегнати в сюжета. Имаше една много хубава метафора, която ми направи впечатление – за влюбения, който не вижда нищо друго обекта на своите най-силни чувства (буквално и преносно). И дори в моментите, когато се чувстваш като поредния безличен елемент в тълпата, погледът му те улавя, защото има очи само за теб.

Имането не те прави щастлив. Щастлив си тогава, когато оценяваш какво имаш“

Катрин Сентър винаги е умеела да пише леко за важните и сериозните неща. Както в другите ѝ книги, така и тук героите често са изправяни срещу внезапни сътресения, които преобръщат ежедневието им. Хелън е преминала през труден развод с човек, който е обичал алкохола повече от нея. Джейк е принуден да се раздели с мечтата си да бъде лекар, но пък не се е отказал да сбъдва другите си желания, които преди е пренебрегвал. Отново има засегнати сложни семейни взаимоотношения по линия майка и дъщеря, брат и сестра, съвсем деликатно се говори за травми от детските години, които дават отражение на по-късен етап.

Не мисля, че да се опитваш да бъдеш щастлив, означава, че никога няма да бъдеш тъжен.”

Увлекателна, приятна, забавна и романтична – така най-общо бих описала “Щастие за начинаещи” от Катрин Сентър. Едно кратко ръководство за силата да се изправиш, когато животът те е повалил, за смелостта да обичаш и за щастието да споделяш с някого и хубавите, и трудните моменти.

Книгата може да намерите на шатра 16 (Софтпрес) на Пролетен панаир на книгата.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.