“Момичето от Техеран” – Марджан Камали

Като една от най-конфликтните зони сме свикнали да асоциираме Близкия изток и изобщо страни като Иран с думи от типа на война, ограничения, диктатура, страх. Може би неволно забравяме, че там също живеят хора, които следват собствен път, имат мечти и стремежи, култура и традиции, смеят се, обичат, плачат. Този чисто човешки фактор е заложен в основата на “Момичето от Техеран” от Марджан Камали.

“Момичето от Техеран”

  • Автор: Марджан Камали
  • Жанр: Исторически, художествена литература
  • Страници: 320 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Роя, Бахман
  • Преводач: Емилия Ничева-Карастойчева
  • Издателство: Емас

Техеран от 50-те години на миналия век – с пъстрата, но турбулентна картина на този голям, ухаещ на Изтока град ни повежда на емоционално пътешествие награждаваната писателка Марджан Камали. Върху фона на града от приказките се срещат момче и момиче. И очакват приказката на своя живот. Ала съдбата им е предвидила друго, както и на цялата страна…Роя е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родниият ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Там, сред отрупаните с книги и с бурканчета мастило етажерки, се крие повече магия, отколкото девойката някога е очаквала да докосне. Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран. Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж…Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия ѝ живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави?

“Момичето от Техеран” от Марджан Камали е роман за любовта, която намира почва дори във време на противоречия и битки и успява да се съхрани въпреки обстоятелствата, да свърже двама души, дори когато ги разделят хиляди километри. Книга, която отразява политическия кръстопът, на който е изправен Иран в средата на миналия век, проследява конфликтите и разделенията в едно общество, което се лута между традиционното и модерното. История за младежката наивност, че животът е лесен, ако знаеш какво искаш; за трезвомислието на реалността, която работи с факти и рамки и не намира място за емоции; за гласа на сърцето, който не може да бъде заглушен.

“Момичето от Техеран” е многопластов роман – твърде ограничено би било да се категоризира само като романтична история. В по-голямата си част това е книга за иранската култура с цялата си пъстрота от вкусове, аромати, традиции, за силните семейни връзки, но и за йерархията и порядките, които регулират човешките взаимоотношения и белязват съдбите на хората. Прочит на онези бурни времена на протести, когато Изтока и Запада се срещат и разминават по площадите сред виковете на онези, които търсят промяна. Тогава демокрацията и свободомислието са треска, която завладява душите на едни, а за други са болест, която трябва да се излекува на всяка цена. И сред тази динамика увисва товара на поколенческите различия, на приемствеността не само на обичаите, но и на родителските комплекси, страхове, пропуснати възможности. Със своята тежест той е способен да смаже младежката любов, но не може да я изкорени. Имаше изключителен контраст в семействата на двамата главни герои, който отлично отразяваше именно този сблъсък между старо и ново, между модерно и закостеняло, между нарцисизма и отдадеността като проявления в родителството.

В романтичен план “Момичето от Техеран” е много нежна, чувствена и красива история, посветена на темата за сродните души и за голямата любов. Имаше нещо особено символично в това младата двойка да се среща и влюби именно в книжарницата, сред пълните рафтове и между редовете на любовни обяснения, с които авторите са изпълвали страниците на своите произведения. Размяната на писма между Роя и Бахман носеше усещане за интимност, за споделеност, за размяна на съкровени тайни, които единствено двама влюбени могат да си доверят. Пестеливи на думи заради строгите разбирания за морал и чест, те все пак успяваха да уловят онази сила на чувствата, която бе двигател на общите им мечти.

Интересно е да се види каква е ролята на жената в иранското семейство през 50-те години, колко от нещата не са се променили днес, както самите герои отчитат в книгата. Говореше се много за необходимостта от достъп до добро образование, за идеята, че жената може да е повече от това, което религията ѝ е отредила, без това да влияе на нейната вяра, на отдадеността и лоялността ѝ към фамилията. Преместването на Роя в Америка пък даваше поглед върху живота на имигрантите, както и върху асимилирането на чуждите култури и предизвикателството да не изгубиш връзка с корените си, докато се опитваш да се впишеш.

“Момичето от Техеран” от Марджан Камали е от онези книги, които отключва сетивата – тя е попила екзотичните вкусове на домашноприготвените ястия, които отрупват иранската трапеза, излъчва топлината на родителската прегръдка, която в един момент се разтваря, за да позволи на детето да полети, носи аромата на любимия човек, който едно влюбено сърце би разпознало дори след години.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.