5 криминални романа в стил “уютна мистерия”

by Хриси

Ако не сте фенове на сложните психологически трилъри и адреналинът там не ви е по вкуса, но пък обичате заплетени криминални загадки и бихте тествали дедуктивните си умения, то тогава тези 5 книги определено са за вас. 5 криминални романа в стил “уютна мистерия”, които носят удоволствието от решаването на случая, придружено от приятната компания на приказливи и симпатични герои.

“Криминален клуб “Четвъртък” – Ричард Озмън

Поредицата на Ричард Озмън за криминален клуб “Четвъртък” включва четири романа, като всеки следващ е още по-завладяващ, интересен и забавен от предходния. Сърцето на книгите е една духовита четворка – пенсионери, които вместо да си гледат спокойствието, се ровят в миналото и се захващат с неразрешени случаи от полицията. Нещо, което започва на шега, се превръща в опасна игра, защото никой заподозрян и уважаващ себе си убиец няма да остави любопитството на група възрастни хора да го вкара в затвора, затова би прибегнал към крайни мерки.  Но Елизабет, Ибрахим, Рон и Джойс не се плашат лесно – в крайна сметка те няма какво да губят, а гъделът да разплетат поредната мистерия е пристрастяващ. Напрегната и динамична обстановка в комбинация с колоритни персонажи и доза британски хумор превръщат “Криминален клуб “Четвъртък” в любима кримка на милиони читатели по света.

“Криминален клуб “Марлоу” – Робърт Торогуд

Ако един криминален клуб не ви стига, не се притеснявайте – може да се запишете към този на Робърт Торогуд и “Криминален клуб “Марлоу”. Тук три самотни жени от различни поколения намират общ език и обединяват усилия, за да разнищят не едно, а три убийства, извършени в тяхното идилично британско градче. Наред с намирането на доказателства и оспорването на алиби, зад което убиецът се крие, Джудит, Сузи и Бекс откриват и път към приятелството и си помагат една на друга да сложат в ред живота си и да му се наслаждават. Отново не липсват комични ситуации, но в крайна сметка, ако искаш да хванеш един престъпник, трябва да си готов да нагазиш в дълбокото – буквално и преносно.

“Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци” – Джеси К. Сутанто

Този път не ви каня в клуб, защото тук има един човек, който дърпа конците и взима решения – Вира Уонг. На 60 години, останала наскоро вдовица, с пораснал син, който просто отказва да си намери половинка, ежедневието на Вира се върти около чайната, която са отворили заедно със съпруга ѝ. Докато една сутрин не намира труп на пода именно сред уюта на ароматите в чаеното заведение. И след като полицията пренебрегва сигналите на Вира, че става въпрос за убийство, а не за нещастен случай, тя сама се захваща с разследването и някак събира всички заподозрени и ги превръща в сплотен екип. Всъщност “Непоисканите съвети на Вира Уонг” е много човешка и сърцата книга, в която се говори за връзката между родители и деца, за майчинството, за китайската култура и порядки, за приятелството и любовта. А разплитането на една мистерия е бонус, който не е за пренебрегване.

“Камериерката” – Нита Проуз

“Камериерката” от Нита Проуз е очарователна, остроумна и забавна история, модерна версия на “уютните мистерии” – тук загадката е толкова важна, колкото психологизма при изграждането на героите. Сюжетът е гарниран с леко чувство за хумор, което се прокрадва между редовете и разкрива по нещо за персонажите отвъд видимото. Научаваме за тяхната човечност, за склонността на един да се възползват от добротата и наивността на хората, но и за желанието на други да подадат ръка и да се изправят срещу несправедливостта. Главното действащо лице тук е Моли – камериерка, която всички намират за странна заради склонността ѝ да говори това, което мисли, без да слага филтър. И тъй като тя е първата, намерила убития в хотелската стая богат бизнесмен, а нетипичното ѝ поведение е удобно алиби за един неопитен убиец, камериерката се превръща в основен заподозрян, но дори за момент не губи вяра, че истината ще излезе наяве.

“Уиндзорският възел” – С. Дж. Бенет

За да си кралицата на Англия, трябва да приемеш факта, че ежедневието ти следва строг протокол, върти се около дълъг списък със срещи и всичко е толкова предсказуемо, че чак става скучно. Затова всяка възможност за излизане от тази матрица трябва да бъде приветствана и бързо използвана. Когато руски пианист е открит мъртъв на сутринта след тържеството по случай 90-ия юбилей на кралицата, тайните служби поемат случая и смятат, че всичко им е ясно. Само че Елизабет е убедена, че те гледат в погрешна посока, затова решава да се намеси – по свой начин, като се възползва от контактите и екстрите, които позицията ѝ носи. Оригинална, с чувство за хумор и изненадващи разкрития, книгата “Уиндзорският възел” е за почитателите на британската литература и онези, които оценяват нестандартния подход към иначе популярни и познати сюжетни линии.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.