Избрани книги за май 2024 г.

Нов месец – нова селекция от книги, които ни изкушават от витрините на книжарниците. Знам, че сигурно вече сте приготвили списъка за предстоящия Пролетен панаир, но все пак ви съветвам да обмислите и някои от заглавията за май, тъй като сред тях откриваме повече от интригуващи четива. Ето кои са избраните книги за май 2024 г.

“Момичето от Техеран” – Мерджан Камали

“Момичето от Техеран” от Мерджан Камали ни връща в Техеран през 50-те години на миналия век –турбулентно време на политически промени, на младежки мечти и неоправдани надежди. Време на любов, когато едно момче и едно момиче се срещат в местна книжарница и душите им остават свързани завинаги. Една история за загуба, за неразделност в моменти на разединение и за силата на любовта. Роя е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родният ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри. Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран. Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран.  Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж… Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. Ще получи ли Роя отговор на всички въпроси, които са я преследвали през целия ѝ живот, а най-вече – как Бахман е успял да я забрави? “Момичето от Техеран” от Мерджан Камали излиза около 10 май от издателство “Емас”.

“Гърди и яйца” – Миеко Каваками

Ако и вие като мен все по-често посягате към азиатски автори, то тогава несъмнено ще искате да погледнете романа „Гърди и яйца“ от Миеко Каваками. Той сплита историите на три жени: в един горещ летен ден в Токио се срещат трийсетгодишната Нацу, нейната по-голяма сестра Макико и племенницата ѝ, тийнейджърката Мидорико. Всяка от тях се опитва да осмисли и преодолее предизвикателствата в живота си, да приеме или отхвърли себе си като жена, майка, дъщеря. Осем години по-късно Нацуко, вече утвърдена писателка, се завръща в града на своето детство и сред спомените търси път към несигурното си бъдеще. С мощния си емоционален заряд измамно пестеливата проза на Каваками рисува многолик и трогателен портрет на съвременната японка с нейните съмнения, въпроси и морални дилеми, със стремежа ѝ към себеутвърждаване, към намиране на вътрешен покой и бъдеще в едно общество, което не предоставя лесни шансове. Романът излиза на 17 май от издателство “Колибри”.

“Пенелопеида” – Севда Костова

Рязък завой към древногръцката митология и един роман, който е получил номинация за “Нобелова награда” през 1999 г. Пенелопа среща Одисей пред двореца на своя чичо цар Тиндарей. Запленена от зелените очи и огнените къдри на героя, тя разбира, че това е нейният избраник и скоро заминава с Одисей, за да се превърне в обичната господарка на Итака. Царското семейство се сдобива със син, но избухва Троянската война, която отнема съпруга ѝ и тя остава сама на острова, заобиколена от поданици, които си пожелават техният господар да се върне жив и малкият Телемах да разбере що е то бащина обич. Сезоните се изнизват, но Одисей не се прибира. Обезверена и напълно изплашена от бъдещето, Пенелопа се впуска в своето вечно очакване, загледана в безкрая на морската шир за кораба на своя любим. Тогава започва нейното пътешествие, тогава започват нейните подвизи. В устрема си да остане добра майка, вярна съпруга и достойна господарка на своя народ, тя ще поеме на дълъг път дълбоко към себе си. А когато злото започва да застрашава любимите ѝ хора и острова, на нея не ѝ остава нищо друго, освен да ги брани с цялата си същност. Тогава ще се роди нова Пенелопа, изпълнена с терзания и страхове, но запазила надеждата, че един ден ще дочака завръщането на Одисей и всичко ще си бъде постарому…Очакваме от Orange Books след 10 май.

“Яга и къщата на орлови крака” – Мачей Рожен

Нещо, което е ориентирано и към по-малките читатели, но пък привлича и такива като мен със своята приказна атмосфера. “Яга и къщата на орлови крака” ни среща с Яга Кокошето краче – десетгодишна вещица, чиято майка е прочута лечителка на магически същества, а баща ѝ развъжда къщи на кокоши крака. Тя живее в Омагьосаните котловини, в село Бъбривка, а най-добрата ѝ приятелка е Пъзливка – мъничка къщурка на кокоши крака с размерите на къщичка за кукли. По време на Еньовденския пазар някой нахлува в селото – отвлича родителите на Яга и открадва безценните яйца, от които ще се излюпят новите къщи на кокоши крака. Злосторникът действа от името на могъщ поръчител, чиято цел е да използва яйцата за древен ритуал и да възстанови стария ред в магическия свят. Яга трябва да спаси семейството си, да върне поверениците на баща си и да осуети пъкления план на заговорниците, затова се отправя към Магическия Краков, скрит от очите на обикновените хора, където има повече феи, демони, зли бесове и мори, готови за всякакви щуротии, отколкото в който и да е друг град в Европа. Очакваме “Яга и къщата на орлови крака” на Мачей Рожен от издателство “Сиела” на 15 май.

“Семейни жени” – Кристина Кампос

От авторката на романа “Лимонов сладкиш с маково семе” идва нова книга, уловила на страниците си стихийността на жените и тайните на женското сърце. Габриела е семейна жена, която не просто обича съпруга си – тя го обожава. Но не го желае. А мъжът ѝ си проси интимност веднъж месечно. И Габриела му я дава, защото се чувства гузна, че вътрешно изгаря от страст към друг. Всяка сутрин тя се разминава на улицата с един и същи мъж. Погледите им се срещат и сърцето на Габриела забива учестено. По необяснима причина тя изпитва непреодолимо влечение към този непознат. Приятелките на Габриела също крият малки тайни от съпрузите си. Силвия от години не изпитва интимно удоволствие. Косима пък предприема отчаяни мерки, за да провери дали артистичният ѝ мъж я мами. Трите си дават подкрепа една на друга, защото, хванати в капана на ежедневието, понякога жените се събуждат в живот, който никога не са си представяли. Очакваме новият роман на Кристина Кампос от издателство “Хермес” на 14 май.

“Хасиендата” – Исабел Каняс

По време на Мексиканската война за независимост бащата на Беатрис е екзекутиран като враг на новото правителство. Когато красивият дон Родолфо Солорсано ѝ предлага брак, Беатрис пренебрегва слуховете за внезапната кончина на първата му съпруга и избира сигурността, която той ѝ предлага. Но хасиенда Сан Исидро не е убежището, което си е представяла. Когато Родолфо се връща в столицата, видения и гласове нахлуват в сънищата на Беатрис. Тежкият поглед на невидими очи следи всяко нейно движение. Сестрата на Родолфо се присмива на страховете ѝ, но защо тогава тя самата отказва да влиза в къщата през нощта? Защо готвачката кади тамян и изписва странни символи? Какво наистина се е случило с първата доня Солорсано? Отчаяно търсеща помощ, Беатрис се обръща към отец Андрес. Но той не е обикновен свещеник. Андрес е наследил магически умения от своята баба и ги използва, за да защити жената, към която изпитва силно, забранено привличане. “Хасиендата” от Исабел Каняс на издателство “Хермес” излиза на 28 май.

“Отвъд лъжите” – Вал Макдърмид

Нов трилър от Вал Макдърмид! В „Отвъд лъжите” главен инспектор Пири се оказва въвлечена в една опасна игра на предателства и отмъщение, в която са замесени писатели на криминални романи, при това на фона на предизвикателствата от разрастването на една глобална епидемия. През април, 2020 цяла Шотландия е в локдаун, но това не означава край на престъпленията. Карен и нейният екип, както и всички хора, се опитват да привикнат към една нова реалност, в която контактите и излизането навън са силно ограничени. Едно изненадващо обаждане от Националната библиотека им дава възможност отново да докажат на какво са способни. В архива на библиотеката попада незавършен ръкопис на известен автор на криминални романи, описващ перфектното убийство. Той поразително прилича на историята около безследното изчезване на студентката Лара Харди, потресло цяла Шотландия година по-рано. Карен не вярва в случайностите и макар че авторът на ръкописа е мъртъв, отдел „Студени досиета“ започва разследване. Всеки от екипа й е изправен пред свои проблеми, засилващи се от ковид-мерките, но поне работата им дава възможност донякъде да избягат от тях, докато търсят къде е границата между фикция и реалност. Очакваме “Отвъд лъжите” от издателство “Еднорог” през май.

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи

Докато английският фантаст Хърбърт Уелс си представя машината на времето като велосипед, Рьоне Баржавел, един от създателите на френската научна фантастика – като скафандър, Дж. К. Роулинг – като „времеврът“ с пясъчен часовник, в творбата на Кавагучи тя е едно легендарно токийско кафене, носещо името на неаполитанска песен, „Фуникули-фуникула“. Магичен стол пренася четири жени през времето, за да срещнат отново любим човек, да се опитат да поправят разстроени взаимоотношения, да престанат да изпитват съжаление за случилото се… Авторът поднася вълнуващи житейски истории, чудати пътувания във времето, които с нищо не влияят на настоящето, но могат да променят гледната точка към преживяното, да помогнат на подложилите се на вълшебното предизвикателство да познаят по-добре себе си и да се наслаждават на всяка глътка живот. Драматургично построен роман с фантастичен привкус, по японски семпъл и изящен стил, леко романтичен, затрогващ, посветен на един вечен въпрос: ако можем да обърнем хода на времето, какво бихме променили в поведението си и с кого бихме желали да се срещнем, макар и за минути, преди кафето да изстине.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.