„Първата лъжа печели“ – три истини и една лъжа

„Първата лъжа печели“ от Ашли Елстън е сред най-четените книги в Америка от началото на годината. Само за няколко месеца, романът успя да спечели вниманието и одобрението както на вече утвърдени писатели в трилъровия жанр (като Луси Фоли, Ашли Уинстеад, Мери Кубика), така и на хиляди читатели, които са впечатлени от умело поднесената история за тайни, предателства и сложни морални дилеми. Какво да очаквате в „Първата лъжа печели“? Ето три истини и една лъжа, които ви посрещат на страниците на книгата.

За романа:

Иви Портър има всичко, за което едно обикновено момиче си мечтае: любящ партньор, уютна къща с двор и бяла ограда, забавна група приятели. Единствената уловка? Иви Портър не съществува. Тя е образ, създаден от нейния шеф – мистериозния господин Смит. Сменя самоличностите според задачите, променя облика и поведението като хамелеон, докато не вземе това, за което е изпратена. Този път целта е Райън Съмнър, чийто бизнес е попаднал в полезрението на опасни хора. Иви е наясно, че всички задачи са важни, но тази се оказва по-специална по ред причини – освен че този път наистина харесва Райън и си представя живота с него, тази мисия ще бъде решаваща за съдбата ѝ като служител на господин Смит. Иви не е от най-сантименталните, но единственото нещо, което се е старала да съхрани цял живот, е истинската ѝ самоличност – с надеждата един ден да се върне към нея. Когато обаче жена пристига в града, заела името, миналото, а може би и тайните на Иви, става ясно, че играта е по-сложна и рискова, отколкото е предполагала. И някой дърпа конците, докато я ползва за пионка. Залозите са високи, но Иви също има някой друг скрит коз в ръкава си. Защото ако иска да оцелее, единствената ѝ опция е да излезе побетител.

Истина 1: Фокусирай се върху голямата картинка

„Първата лъжа печели“ е сложен, напрегнат и много динамичен психотрилър, който залага на изкусно конструиран сюжет и отработени манипулативни тактики, еднакво ефективни както върху героите, така и върху самия читател. Историята се превръща в опасна игра на котка и мишка, в състезание на нерви, търпение и хладнокръвие. В нея авторката предварително е замислила и заложила капаните си на ключови места, така че докато главната героня Иви се опитва да надхитри своя най-голям враг и да се измъкне жива, Ашли Елстън улавя в мрежата си всички читателски предположения за развитието на повествованието. Опровергава ги с множество неочаквани обрати, с ретроспективни глави, които променят хора на настоящето, с на пръв поглед импулсивни решения на своите персонажи, които обаче отлично знаят какво правят. Защото и в трилърите, и в живота човек не трябва да се вторачва в детайла, а да мисли с един ход напред – да се опита да види голямата картинка и да използва наученото, за да излезе победител.

Истина 2: Винаги използвай ума си

Едно от най-големите предимства на „Първата лъжа печели“ е главната героиня в историята. Иви (само едно от нейните имена) е изключително интелигентна и находчива. Най-ценното ѝ умение е, че е адаптивна спрямо конкретната ситуацията, и докато някой се опитва да промени правилата на играта, без да я информира, тя се учи в движение как да заобиколи препятствията. Иви действа хладнокръвно, търпеливо и прецизно, защото знае, че кулата от лъжи може да рухне всеки момент, а с нея и целият ѝ живот. Тя анализира, проверява и планира във времето, за да е уверена, че в решаващия момент държи по-високата карта. Най-силните ѝ оръжия са контактите и докато отмъстителният ѝ шеф я убеждава, че тя е просто призрак, който внезапно може да изчезне без следа и без никой да си спомни за него, Иви плете мрежа от връзки. В нея улавя най-ценните тайни на своя противник, а после ги използва като смъртоносни куршуми срещу него, които не пропускат мишената си.

Истина 3: Работи с факти

Неведнъж в хода на историята Иви признава своите страхове и копнежи, и въпреки старанието си да се придържа към сценария, развива чувства, които ѝ придават съвсем човешки облик, разграничаващ я от стандартните образи на агенти и информатори. Защото в крайна сметка „Първата лъжа печели“ се завърта именно около напълно естественото желание на една млада жена да се измъкне от сложната житейска ситуация, в която е поставена. Около една младежка мечта за дом, семейство и сигурност. Но вместо да се поддаде на емоциите си и да потъне в плаващите пясъци на съмненията и колебанието, Иви избира да работи с факти. Защото те са стабилната основа, от която се нуждае, за да стъпи решително и да се изтласка от дъното. Да избяга от живота, който ѝ е наложен от обстоятелствата, и да живее този, който винаги е искала.

Лъжа: Началото е важно

Всяко начало е важно, но то НЕ Е определящо за хода на историята. И това важи както за съдбата на Иви Портър, така и цялостно за сюжета на „Първата лъжа печели“. Първите страници на романа звучат познато като за психотрилър – представляват среща с героиня, която има отлични актьорски умения и благодарение на тях се е наместила удобно в живота на своята половинка, неподозираща за измамата. Миналото е забулено в тайни, а самата Иви не дава вид на надежден разказвач, на когото читателят да се довери. Но тук не е моментът да се правят прибързани изводи, защото колкото повече напредва сюжетът и с колкото повече информация се пълни досието на главната героиня, толкова повече си личи, че Ашли Елстън единствена знае истината за нея.

 

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.