5 идеи какво да четеш този уикенд IV

Докато прогнозата за времето не е особено категорична какво да очакваме този уикенд, то книгите винаги гарантират слънчево настроение. Затова ви отправям 5 предложения какво да четете тази събота и неделя.

“Криминален клуб “Марлоу” – Робърт Торогуд

В малкото английско градче Марлоу седемдесет и седем годишната Джудит Потс живее живота точно по свой вкус. Обитава сама любимата си леко занемарена къща на брега на Темза, няма мъж, който да ѝ казва какво да прави и по колко уиски да пие, и се занимава с нещо приятно, колкото да не скучае – съставя кръстословици за „Таймс“. С две думи, Джудит е блажено щастлива. Една вечер обаче, докато изпълнява редовния си ритуал, а именно да плува гола в реката, Джудит чува вик, последван от изстрел. Без съмнение, в къщата на съседа ѝ е станало убийство. И тъй като полицията не ѝ вярва, напористата възрастна дама решава сама да разследва случая. Скоро към нея се присъединяват чистосърдечната Сузи, която се грижи за кучета, докато собствениците им са извън града, и благоразумната Бекс, съпругата на местния викарий.

Любителите на криминални загадки ще се насладят на компанията на това невероятно трио, сформирало “Криминален клуб “Марлоу”. Роман, който предлага заплетен сюжет, интересни персонажи и щипка британски хумор, който превръща четенето в забавно приключение с множество обрати. По любопитен начин се коментира въпроса за стереотипите и предразсъдъците, с които се подхожда към жените на определена възраст, към хората, които живеят със самотата си, към живота в малкия град. А приятелството, което се оформя на страниците на “Криминален клуб “Марлоу”, е като топла прегръдка и за героите в книгата, и за читателите.

“Цялата небесна синева” – Мелиса да Коста

На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите си, и да предприеме едно последно пътуване. Пуска обява, с която търси спътник, готов да сподели приключението му, и за свое учудване не след дълго получава положителен отговор. Три дни по-късно пред тайно закупения от него кемпер се запознава с Жоан, млада жена с голяма черна шапка и с раница на гръб, която не дава никакво обяснение за присъствието си. Така започва едно изумително красиво пътешествие. В срещата между двамата и в срещата им с други хора по пътя се раждат радост, страх, приятелство, любов, които постепенно прогонват кошмарите на Емил.

“Цялата небесна синева” е може би една от най-любимите ми книги до момента за годината. Прочувствен, затрогващ, много човешки роман за най-важните пътувания и срещи в живота, за смисъла да изживяваш дните си пълноценно, да си в хармония със себе си и околния свят, да оставиш следа. Множество красиви моменти бродират последните месеци от житейския път на един мъж, който се преплита с този на една жена, останала сама с болката си. Помагайки си взаимно, двамата успяват да преоткрият себе си и да пренапишат историята си по начин, който ги удовлетворява и ги прави щастливи.

“Пролетна магия” – Кари Елкс

Луси Шекспир е изключително успешен адвокат и най-голямата от четири сестри. Тя обича да има контрол над всичко и всички, но това се променя, когато среща привлекателния предприемач Лаклан Маклийш.Лаклан е свикнал винаги да получава най-доброто, затова, когато му се налага да наеме адвокат, се обръща към кантората, в която работи Луси. Наследството му на титлата и замъка в Шотландия се оспорват от неговия полубрат и той е решен да се бори докрай. Последното нещо, от което се нуждае, е да бъде разсейван, но от мига, в който я вижда, не може да спре да мисли за нея.Луси също изпитва затруднения да устои на чара на Лаклан и да не наруши най-важ­ното си правило – никога да не престъпва професионалните граници с клиент на кантората. Но докато двамата пътуват из Шотландия, Париж и Ню Йорк, тя не може да не се запита дали в името на любовта понякога не си заслужава да рискуваш всичко…

Симпатична и приятна романтична история, която е идеална за разтуха в почивните дни. “Пролетна магия” от Кари Елкс е романтична книга, в която се говори за любовта като риск, който си струва да поемеш, за изненадващите подаръци на съдбата, за щастието да споделяш красивите моменти с правилния човек. Много нежна и чувствена история, която успява да ни разведе до Единбург, Париж, Ню Йорк, докато проследяваме развитието във връзката между главните герои и преодоляването на собствените им страхове.

“Глюкозната революция” – Джеси Инчауспе

Опирайки се на над 300 научни изследвания, на собствения си опит, както и на преживяното от своите съмишленици, развенчавайки митове и утвърдени от години схващания, Джеси Инчауспе ни запознава с революционното въздействие, което оказва балансираната кръвна захар върху здравето и благополучието ни. Десет прости съвета са помогнали на хора със здравословни проблеми да подобрят състоянието си, да възвърнат формата и енергията си. Диабетиците, сърдечно болните, преждевременно състарените, хората със свръхтегло, вечно гладните, преуморените, потиснатите, тревожните могат отново да се радват на живота единствено като спазват „хаковете“ на Джеси, при това без никакви съсипващи диети, като ядат всичко, което обичат и в каквито количества желаят. Звучи невероятно, но е факт. Джеси Инчауспе и богините на глюкозата са го доказали.

Една от най-нашумелите книги за последната година не само у нас, но и в световен мащаб, е “Глюкозната революция”. В нея Джеси Инчауспе споделя личен опит, резултати от изследвания и наблюдения, които помагат на хората да регулират нивата си на глюкоза и така да водят един по-здравословен начин на живот. След като авторката внимателно и на достъпен език обяснява защо е важна обработката на определени храни и вещества от организма и коментира как глюкозата влияе на работата на процесите в тялото, тя преминава към конкретни и изпитани съвети, които да помогнат на читателите да редуцират глюкозните пикове и така да се чувстват по-жизнени и енергични в ежедневието си.

“Малинверно” – Доменико Дара

Има места, където книгите витаят във въздуха, думите от романи и стихотворения са езикът, на който се говори, а имената на новородените подсказват мечти и обещания. Тимпамара, градчето с най-старата фабрика за хартия в региона, е точно такова място. Астолфо Малинверно е библиотекарят на Тимпамара, а в допълнение към обичайните ангажименти на ролята си, от време на време минава през фабриката, за да потърси книги, които все още могат да бъдат върнати към живот. Докато един ден общинският пратеник не го изненадва с нова длъжност: следобед ще продължи да се грижи за библиотеката, но сутрин ще бъде пазач на гробището.

“Малинверно” е един по-необичаен роман за любовта към книгите и за тяхната целебна сила. В него те са спътници, които прогонват самотата, имат душа и към тях героят се отнася със същата човещина и внимание, с които би го направил и към свой приятел. Донякъде меланхолична, но пък откровна, проницателна и много красиво написана книга, която разказва за сърцат герой, който дели времето си между гробището и библиотеката и намира връзката между двете на пръв поглед толкова различни места – в пулса на историите, които ни заобикалят и които в крайна сметка никога не умират.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.