“Рапсодия” – Лаура Таласа

“Рапсодия” е едно от заглавията, които изникват в BookTok пространството, когато става дума за популярно романтично фентъзи. Книгата е първа в поредицата за Търговеца и открехва вратата към един свят на опасни сделки, борба за надмощие и любов, готова да се изправи срещу всякакви предизвикателства.

“Рапсодия”:

  • Автор: Лаура Таласа
  • Жанр: Романтика, фентъзи
  • Страници: 448 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Калипсо, Дез (Търговецът, Кралят на нощта)
  • Преводач: Стоянка Лазарова-Карачанова
  • Издателство: Сиела

Сирената Калипсо Лилис има чудесната професия на свръхестествен частен детектив, която ѝ позволява да използва силите си за любимото си хоби – да наказва лоши мъже за злите им дела. Ала като всяка сирена, над която тегне проклятие, Калипсо има минало, в което дебнат мрачни сенки и виещи призраци. Всички те са на показ, усукани на ръката ѝ под формата на гривна с безброй мъниста – всяко от тях е услуга, която тя е поискала от загадъчния, митологичен Търговец. Всеки знае, че за тези услуги се плаща скъпо … и цената няма да ти хареса. Цели седем години обаче той не е потърсил Кали за отплата. До деня, в който сирената заварва загадъчния Търговец в леглото си, лепнал си лукава усмивка и готов да събере дълговете си. Първото мънисто пада с признанието, че тя никога не е могла да забрави какво се е случило между тях преди седем години. Второто ѝ струва целувка. Третото… Търговеца обаче има и друга причина да потърси сирената след толкова време. Нещо зловещо се случва в Земята на феите. Мъжете се изпаряват без следа, а жените се завръщат, потънали в дълбок сън в стъклени ковчези и с деца на гърдите си. Само Калипсо знае всички тайни на Търговеца. И само тя може да му помогне да спаси хората си… Ако успее да му прости и да не загуби сърцето си…

Запознайте се с Калипсо и Дез, чиято любов е в основата на романа “Рапсодия” от Лаура Таласа. Книга, която абсолютно отговаря на заглавието си, като обхваща широк спектър от емоции и рисува както картини от настоящите взаимоотношения между главните герои, така и епизоди от миналото, които придават дълбочина на техните чувства и обясняват отличителните черти в характера и поведението им. Роман, които залита към по-мрачна атмосфера и коментира теми, свързани психология на жертви на домашно насилие и тормоз, трафик на хора и преодоляване на тежки психологически травми, с уговорката, че всичко това е пречупено през авторовото въображение и създаденият от него алтернативен свят.

За да съм по-конкретна, бих зачислила “Рапсодия” към представителите на urban fantasy. Действието се развива в позната за обикновения човек градска среда от настоящето, но наред със смъртните живеят и митични създания с магични способности – върколаци, сирени, демони, същества, които променят формата си. Светът в “Рапсодия” е разделен между “реалността”, в която има строга йерархия кои създания са допускани, и “Другосвят”, разделен на Домове и управляван от няколко Господари. В духа на този поджанр, главната ни героиня работи като частен детектив и използва магията си, за да извлича истината от хората и да ги принуждава да поемат отговорност за извършените от тях престъпления. Главният герой – Дез, спада към типичните за по-мрачните романтични истории персонажи с противоречив морал. Той е безкомпромисен в действията си и винаги събира дълговете от своите клиенти, често заплатили цената с живота си, но отваря сърцето си за един човек, който обиква дори най-тъмните и зловещи ъгълчета на неговата душа.

В “Рапсодия” романтиката е водещата за сюжета и отстъпва пред фентъзи частта. Тук читателите могат да се насладят на история за любов, която е чакала подходящото време и в известна степен получава втори шанс. Един от основните мотиви е за сродните души, които се разпознават и имат силата да изтърпят всяко проклятие, ако това означава да споделят вечността. Бих казала, че книгата е от постепенно развиващите се романси (slow burn) – с повече химия между героите и отлагане на физическа близост, което пък води до натрупване на значително напрежение между героите.

Романът е увлекателен, но лично на мен ми се стори твърде семпъл – и като стил на писане, и като светоизграждане. Оценявам отношението на авторката към по-деликатните теми, свързани с насилието над жени, но ми се искаше да ги разгърне в дълбочина, а не да ги използва като удобен инструмент за развитието на сюжетната линия. Надявам се обаче това да се случи във втората книга – практиката е показала, че първите книги от романтични фентъзи поредици са като предверие към истинския свят, в който виждаме героите в друга светлина.

“Рапсодия” от Лаура Таласа комбинира мрачен сюжет, романтична история и магията на една непозната фентъзи вселена, в която най-верният компас е сърцето.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.