5 идеи какво да четеш уикенда III

Уикендът е пред нас и макар в повечето случаи април да се свързва с голямото пролетно почистване по домовете, според мен можем да наложим нови традиции и да заложим на голямото пролетно четене. Ето 5 предложения от мен към коя книга да посегнете тази седмица.

Романтика: “Любов от първия скандал” – Меган Куин

Джей Пи Кейн е богат, успял и е лицето на семейната компания, която ръководи с братята си. Освен това е и личен кошмар на Келси, която също има свой малък бизнес, в който инвестира цялото си внимание. Разликата е, че докато тя подхожда сериозно и отговорно към задачите си, защото не може да си позволи да се отпусне, той го раздава доста по-лежерно. Пък и защо не – разполага с лукса да харчи пари на воля за каквото прецени, с увереността на мъж, който знае, че привлича погледите на всички жени, и борави толкова умело с думите, че може да омагьоса всеки клиент. Вероятно и самата Келси би станала жертва на неговата магия, но тя е категорична, че трябва да държат дистанция, въпреки привличането, което никой от тях не може да отрече. Когато работата ги принуждава да прекарат една цяла седмица непрекъснато заедно, изкушението да се поддаде на чара на Джей Пи става все по-голямо. Още повече, когато установява, че двамата не са чак толкова различни по отношение на семейство, амбиции, любов… Скандалите постепенно затихват, но други чувства се завихрят и могат да променят значително правилата на играта, в която Келси не знае как се е забъркала.

Времето е слънчево и мързеливо, а вие сте в настроение за нещо по-забавно, много романтично, на моменти значително по-горещо и от температурата навън – “Любов от първия скандал” на Меган Куин е вашата книга за уикенда. Историята слага отметки на популярни сюжетни линии от любовния жанр – офисен романс, от врагове към сродни души, принудени да са близо един до друг и да споделят общ апартамент, герой, който пръв си пада по момичето и е готов на всичко, за да я спечели. Освен изброеното, сюжетът е гарниран с типичния за Меган Куин хумор, изразен най-вече в споровете между Джей Пи и Келси, както и със силната химия между героите, която още повече засилва (сексуалното) напрежение между тях.

Фентъзи: “Вавилон. Тайна история” – Р.Ф. Куанг

1828 година. Робин Суифт, останал сирак след епидемия от холера в Кантон, е доведен в Лондон от мистериозния професор Ловел. Там години наред изучава латински, старогръцки и китайски, за да се подготви за деня, в който ще постъпи като студент в престижния Кралски преводачески институт на Оксфордския университет, наричан още “Вавилон”. Неговата прочута кула, студентите и учените, които се трудят в нея, са най-големият център в света, посветен на изкуството на превода – и по-важното, на магията. Среброделието – използване на значението, изгубено в превода, като енергиен източник, посредством омагьосани сребърни кюлчета – осигурява на Британската империя могъщество, несравнимо с нищо друго, което дава сили на непрестанния стремеж към колонизация. В очите на Робин Оксфорд е утопичен свят, посветен на познанието. Но познанието се подчинява на властта – и като китайско момче, отгледано във Великобритания, Робин осъзнава, че да служи на “Вавилон”, означава да предаде своята родина. С напредването на следването му, Робин се озовава в центъра на борбата между “Вавилон” и тайнственото Херметично общество – революционна организация, посветена на съпротивата срещу експанзията на империята. И когато Великобритания разпалва несправедлива война срещу Китай за сребро и опиум, Робин трябва да реши…

Дори да сте чели друга книга от Р.Ф. Куанг, гарантирам ви, че тази ще ви изненада, защото авторката е като хамелеон – всеки неин роман е толкова оригинален и различен по своему. “Вавилон” се води фентъзи, но в исторически план звучи толкова правдоподобно, че забравяш жанровата му принадлежност. Сюжетът пренася читателя в 19 век и коментира влиянието на Великобритания и събития от конкретния период – отмяната на робството, колониализма, разпределянето на световния пазар и захранването на икономиките. Всичко това обаче е просто фон, защото в същината си “Вавилон” е роман за думите – за тежестта и отговорността, с които ги товарим, за магичната им способност да променят светове, за силата им да преобръщат животи, за богатството им, което в този роман някой е успял да преобразува в реална материя. Книга за изкуството на превода, в която се коментира както майсторството на самата професия, така и предизвикателствата, с които упражняващите я се сблъскват.

Дамска проза: “В обувките на някой друг” – Джоджо Мойс

Ниша се радва на привилегирования живот на съпруга на заможен и влиятелен бизнесмен, с когото обикалят целия свят. Неочаквано той подава документи за развод и я лишава от бляскавия й лайфстайл. Ниша буквално остава без нищо, но е твърдо решена да си върне онова, което й се полага. Саманта просто се опитва да оцелее – мъжът й изпада в депресия, след като загубва баща си и работата си, и прекарва дните си пред телевизора. Сам се опитва да му помогне, макар самата тя да се нуждае от подкрепа. Не се чувства комфортно и на работа, където се превръща в мишена за новоназначения й шеф. Бъдещето й в компанията виси на косъм, както и дългогодишният й брак. Сам и Ниша неволно си разменят чантите във фитнеса след тренировка. В дизайнерската чанта на Ниша са червени обувки „Лубутен“ от крокодилска кожа, а в сака на Сам – евтини и невзрачни ежедневни обувки. Принудени да носят обувките на другата, те сякаш заживяват чужд живот и постепенно се променят. За да осъзнаят кои са всъщност. Могат ли да се завърнат към предишния си начин на живот? Или преживяното ще ги промени завинаги?

Как един чифт обувки могат да преобърнат света ти, и даже не става дума за Пепеляшка! Приятен, увлекателен, хем с лек стил и нотки на хумор, хем вплел сериозни и познати теми, “В обувките на някой друг” не е любовен роман, както вероятно повечето хора биха си помислили, щом видят името на Джоджо Мойс. Това е история, посветена на отношенията между хората, на приятелството, на семейството и брака, на очакванията, които имаме спрямо нас самите, на дефиницията какво е щастие и понякога колко малко му трябва на човек, за да бъде истински благодарен и щастлив. Книга, която коментира теми, свързани с депресията и менталното здраве, със загубата на баланс в една връзка, с изграждането на доверие, със себеуважението, с предизвикателната работна среда и сплотения колектив, с натрупването на самочувствие, с поставянето на граници.Сърцата и много искрена, тя определено ще направи уикенда ви по-слънчев.

Исторически роман: “Трите живота на Аликс Сен Пиер” – Наташа Лестър

Годината е 1947-а. Париж се възражда от ужаса и хаоса, които Втората световна война е оставила след себе си. Споменът за примката на страха, все още работещата купонна система, нестабилността на икономиката  и реалността на разбитите семейства рисуват мрачна картина. Нищо не може да е като по старому, а се очаква от жените, участвали активно при саботирането и свалянето нса фашисткия режим, да облекат отново престилките и да се върнат кротко по домовете си. Миналото е ограбило Аликс Сен Пиер от най-близките ѝ хора и от всякаква възможност да забрави събитията от последните години и участието ѝ в тях. Тя никога не е пасвала никъде и затова предпочита сама да си създаде роля и място и да накара света да я приеме. След години работа за тайните служби на Съюзниците по време на Втората световна война, тя се завръща обратно във френската столица, за да стане пиар на самия Кристиан Диор. Дошъл е момент, в който модата може да свали старите дрехи и да заложи на изцяло нов облик, а дизайнерът е сред онези, които са решени да прекроят по свой вкус и разбиране нейната визия. Аликс е готова да му помогне и заедно да погледнат как ще изглежда жената от бъдещето, но първо тя самата трябва да се освободи от призраците на миналото. Когато разбира, че най-големият ѝ враг от военните години все още е жив, на свобода и вероятно планира нейната смърт, Аликс осъзнава, че за нея войната продължава. Но за разлика от преди, този път тя е подготвена и знае как да играе играта.

Преди да срещна възмутен упрек, че пак имаме роман за ВСВ, бързам да успокоя, че Наташа Лестър не акцентира толкова на военните действия и фактологията, колкото на последиците от безумието на войната и разглежда чисто човешката страна на една история. “Трите живота на Аликс Сен Пиер” има е книга, която коментира компромисите с човешкия морал и безобразния ефект, който те имат върху обществото. История за истините, които ни освобождават от оковите на вината, за битките, които понякога губим, но и за тези, за които си заслужава да се борим и в крайна сметка печелим. И роман за модата в Париж в края на 40-те години на миналия век – за първата колекция на Кристиан Диор, революционирането на модната индустрия, промяната в силуета на модерната жена и в ролята, която обществото се опитва да ѝ налага.

Трилър: “Остани” – Харлан Коубън

Меган е типичната американска майка и домакиня от предградията, макар че навремето в младежките си години е била доста буйна. Рей пък е бил талантлив фотограф документалист, но днес е принуден да си изкарва хляба, доколкото може, като папарак. А Брум е детектив, който продължава да се занимава със случай, отдавна отпратен в забвение и обявен за „студен”. Всеки от тях води живот, какъвто никога не е искал, и крие тайни, за които и най-близките му хора дори не подозират. И докато се изправят лице в лице с тъмната страна на американската мечта – скуката от осигурения живот в предградието, непреодолимото изкушение, отчаянието и неосъществимия копнеж, потулени зад красиви фасади, те ще се сблъскат с нелицеприятната истина и ще прозрат, че разделната черта между един живот и друг е тънка като едва доловим шепот или удар на сърцето.

Макар да предоставя време за четене, уикендът все пак е кратък за експерименти, затова ако си търсите утвърден автор на трилъри, спокойно може да се обърнете към Харлан Коубън. Най-новият му роман “Остани” е чудесен представител на жанра с типичен криминален сюжет, но поднесен с хипнотизиращия почерк и остроумието на Коубън.  “Остани” е книга, която показва на читателите, че миналото винаги ни застига и не можем да избягаме от собствените ни грехове. Книга за моралната отговорност, която всеки от нас носи, когато е изправен пред избора дали да застане на страната на справедливостта, или егоистично да потърси убежище за своята съвест в някое скривалище. История за изкушението да се върнеш там, където си бил изправен на кръстопът, и да направиш дисекция на решението, преобърнало живота ти.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.