12 нови книги, които четем този април

by Хриси

Като за един от по-малките месеци (един ден си е един ден и това хич не е малко време за четене!), април предлага доста богато разнообразие от нови заглавия. И подозирам, че списъкът съвсем няма да се изчерпа със селекцията тук, тъй като издателствата са в активна подготовка за Пролетния панаир на книгата през май. Засега обаче да се фокусираме върху тези 12 нови книги, които четем този април!

“Личната секретарка на Чърчил” – Сюзан Елия Макнийл

След като съвсем наскоро завърших новия роман на Наташа Лестър, апетитът ми за книги, свързани с войната, се възобнови и вниманието ми беше привлечено от “Личната секретарка на Чърчил”. Книгата ни връща в любимия ми Лондон, само че в разгара на ВСВ – 1940 г. Уинстън Чърчил тъкмо е положил клетва като премиер, нацисткият ботуш марширува из Европа, а в небето над Британия английските самолети водят битка със силите на Луфтвафе. Макар да е забележителна математичка и експерт по разбиване на кодове, младата Маги Хоуп получава назначение в екипа на министър-председателя като… машинописка. Достъпът до Даунинг Стрийт 10 обаче я превръща в мишена, която води до друга мишена – самия Чърчил. Оплетена в мрежа от шпиони, убийства, интриги и семейни тайни, Маги трябва да впрегне ума си, за да промени хода на историята…  Книгата излиза с логото на издателство “Кръг” и вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Терапията” – Себастиан Фитцек

Заради този автор и романа му “Пасажер 23” идеята за круиз вече не ми звучи толкова изкушаващо. Психотрилърът “Терапията” ни среща с доктор Виктор Ларенц – един от най-прочутите психиатри в Берлин. Той е уважаван специалист, харизматичен събеседник и любящ съпруг и баща. Но идеалният му свят се преобръща, когато дванайсетгодишната му дъщеря Джози развива загадъчно заболяване. Всевъзможните прегледи не дават резултат – и най-изтъкнатите медици в Берлин не могат да разберат каква е причината за неконтролируемите пристъпи, които я измъчват. Затова Виктор не таи големи надежди, докато чака Джози пред кабинета на алерголога. Само че половин час след като е оставил дъщеря си да влезе сама при лекуващия си лекар, Ларенц осъзнава, че нещо не е наред. Никой не е виждал Джози да излиза от кабинета, а я няма и вътре. От момичето не е останала и следа. Четири години по-късно Виктор все още скърби за загубата на единственото си дете. В търсене на уединение, бaщата се оттегля във ваканционната семейна къща на остров Паркум в Северно море с надеждата, че там ще открие сили да остави миналото зад гърба си. Неочаквано обаче на прага му се появява Анна Шпигел. Писателка, засегната от необичайна форма на шизофрения, тя получава видения за героите от книгите си. А последната ѝ история проследява съдбата на болно момиче, което изчезва безследно. Възможно ли е Анна да знае какво се е случило с Джози? Виктор неохотно се съгласява да се заеме с терапията ѝ като последен опит да разкрие истината. Но с всеки следващ сеанс поведението на новата му пациентка става все по-необичайно. А на острова започват да се случват все по-зловещи неща. Романът е издаван от Benitorial, а книгата вече е по книжарниците.

“Неудържимият Макс Верстапен” – Марк Хюс

Тук може би малко ще ви изненадам, обаче съм голяма фенка на Формула 1 и особено на Макс Верстапен (да, гледам състезанията, имам си даже шапка с #1 и преди някой да е казал нещо – знам какво е DRS). Затова много се зарадвах на новината, че на български ще излиза книга за любимия ми състезател. Макс Верстапен е най-актуалната суперзвезда във Формула 1, големия съперник на Луис Хамилтън, победителя в Световния шампионат за пилоти през 2021, 2022 и 2023 г. Верстапен може да е само на 25 години, но е холандската сензация в моторните спортове и е носител на невероятната статистика от 187 състезателни старта (189 вече), 100 места на подиума (след миналата неделя – 101) и 57 победи в Гран При, които едва докосват истината – този млад човек вече е оставил незаличима следа в спорта. Син на пилота от Формула 1 Йос, Верстапен-младши бързо излиза от бащината си сянка. Младежката му харизма, безумната скорост, безстрашният му стил на шофиране и отказът да отстъпи го отличават като истински шампион. Издава издателство “Бард”, а книгата от днес е по книжарниците.

“И заживели вечно нещастни” – Стефани Гарбър

Продължението на една от най-любимите ми фентъзи поредици илиза на български също през април. Ако “Имало някога едно разбито сърце” ви е очаровало, то “И заживели вечно щастливи” ще ви накара да се влюбите в историята на Джакс и Еванджелин. Не на всяка любов е писано да пребъде! Еванджелин Фокс и Принцът на сърцата се впускат в ново пътешествие, изтъкано от магия, тайни и разбити сърца… След предателството на Джакс, Принца на сърцата, Еванджелин Фокс се заклева, че никога повече няма да му се довери. Тя вече е открила собствената си магия и вярва, че с нейна помощ може да си върне шанса за щастлив завършек, откраднат от Джакс. Ала ново ужасяващо проклятие я принуждава пак да влезе в крехко партньорство с Принца на сърцата. Само че този път правилата са променени. Джакс не е единствената сила, от която Еванджелин трябва да се пази. Всъщност като че ли само на него може да се довери, въпреки желанието си да го презира. Вместо любовно заклинание, всяващо хаос в живота ѝ, проклятието цели убийство. И за да го премахнат, Еванджелин и Джакс ще трябва да се изправят срещу стари приятели, нови врагове и магия, която си играе с ума и сърцата. Еванджелин винаги се е доверявала на сърцето си, но този път не е сигурна, че може да си го позволи…Издателство “Бард” са обещали да ни зарадват с романа на 8.04.

“Диамантеното око” – Кейт Куин

Още си спомням колко бях впечатлена от образа на Людмила Павличенко, когато за пръв път четох “Диамантеното око” от Кейт Куин. А още по-изумена бях, когато стигнах до частта с бележките от авторката и разбрах каква голяма част от разказаното е по действителен случай и пресъздава реални събития. През 1937 г. ежедневието на студентката Людмила Павличенко се свежда до три основни задачи – обучението й по история, работата й в библиотеката и грижите за малкия й син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Мила неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта. Студентката заменя книгите с винтовка и се превръща в най-смъртоносната снайперистка в историята, известна с прозвището Лейди Смърт. Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността й. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната. Притисната от главозамайващото медийно внимание, Мила открива неочакван съюзник в лицето на първата дама на САЩ – Елинор Рузвелт. Но дали това ще е достатъчно? Далече от калните окопи на войната, в красивите градини на Белия дом, Мила Павличенко е изправена пред най-смъртоносния снайперистки дуел в живота си. Очакваме книгата на 16.04. от издателство “Софтпрес”.

“Момичето, което пропадна в морето”  – Акси О

Веднъж престрашила се да прекрача във вселената на фентъзи книгите, вече все по-смело си търся нови интригуващи заглавия от там. И през април се спирам на “Момичето, което пропадна в морето” от Акси О. Смъртоносни бури опустошават земите, където Мина е израснала. Наводнения поглъщат цели села, а последните ресурси на местните се изразходват за кървави войни. Народът на Мина вярва, че богът на морето, някога техен защитник, днес е отговорен за всички нещастия, които ги сполитат. В опит да го омилостивят всяка година те му изпращат по една красива девица с надеждата  той да срещне „истинската си невеста” и някой ден мъките им да спрат. Мина решава да се жертва и се хвърля в морето вместо избраната невеста. С помощта на мистериозен млад мъж на име Шин, както и с кръга му от демони, богове и духове, тя ще опита да събуди бога на морето от магическия му сън и да сложи край на бурите веднъж завинаги. Но времето ѝ бързо изтича, тъй като човек не може да оцелее дълго в света на духовете. А има същества, готови на всичко, за да попречат на Мина…Книгата очакваме от издателство Colibri на 19.04.

“Аделейд” – Дженевийв Уилър

Теоретично не бива да си избираме книгите по кориците, обаче пред “Аделейд” импулсът да посегна към нея е толкова силен, че забравям за правилото, което уж съм си наложила. Аделейд е двайсет и шест годишна американка в Лондон с няколко близки приятелки и дръзки амбиции за бъдещето. След редица разочароващи връзки с неподходящи мъже тя се отказва да търси сродната си душа. Всичко се променя, когато се запознава с очарователния англичанин Рори, който изглежда като мъжа на мечтите ѝ. Двамата се впускат в авантюра, която прераства в сериозна връзка и не след дълго Аделейд се влюбва в него. Поради някаква причина обаче той не ѝ отвръща със същото: често е потаен и дистанциран, не отговаря на съобщенията ѝ, избягва я и променя плановете им в последния момент. Но когато го връхлита неочаквана трагедия, тя е неизменно до него и го подкрепя, макар по този начин да загърбва себе си. Но дали саможертвеността ѝ си заслужава? Въпреки безрезервната ѝ подкрепа, Рори я изоставя, тласкайки я към ръба на пропастта. За да продължи живота си, Аделейд трябва да се погрижи за психичното си здраве и да се научи да поставя себе си на първо място, когато любовта изисква прекалено много от нея. Издава издателство “Хермес”, а книгата очакваме на 16.04.

“Сребърна песен, нощен пламък” – Амели Уън Джао

Още една вълшебна история, в която В кралство, завладяно от нашественици, едно момиче държи ключа за разкриването на тайните от миналото и боговете демони. Някога Лан е имала различно име, но сега носи това, дадено ѝ от нашествениците. Преди дванайсет години елантийците са завладели страната ѝ, убили са майка ѝ и са поставили магията на народа ѝ извън закона. Лан прекарва нощите си, като пее в чайната, служеща за забавление на чужденците. Денем издирва реликви от миналото на народа си. Всичко, което може да ѝ помогне да разбере какво представлява странният символ на ръката ѝ, прогорен от майка ѝ в миговете, преди да умре. Най-необяснимото е, че никой не може да види този знак до една нощ, когато мистериозно момче спасява живота ѝ. Дзен е един от легендарните магьосници на Последното кралство. Когато той се сблъсква с необичайната енергия на Лан, усеща могъщата сила, скрита в знака на ръката ѝ. Дзен никога не е виждал нещо подобно. Но знае, че отговорите лежат високо в мъгливите планини на Последното кралство и единствената оцеляла школа, съхранила магията на предците им. Съдбата е преплела пътищата на Лан и Дзен, но бъдещето им е забулено в несигурност. Те притежават силата, с която могат да освободят страната си, но и да разрушат света. За книгата можем да благодарим на издателство “Лютиче” – очакваме я през втората половина на април.

“Криминален клуб “Марлоу” – Робърт Торогут

Вече членувам в “Криминален клуб “Четвъртък” от Ричард Озмън (героите не съм сигурна дали знаят), така че нищо не ме спира да се запиша и в “Криминален клуб “Марлоу”. В малкото английско градче Марлоу седемдесет и седем годишната Джудит Потс живее живота точно по свой вкус. Обитава сама любимата си леко занемарена къща на брега на Темза, няма мъж, който да ѝ казва какво да прави и по колко уиски да пие, и се занимава с нещо приятно, колкото да не скучае – съставя кръстословици за „Таймс“. С две думи, Джудит е блажено щастлива. Една вечер обаче, докато изпълнява редовния си ритуал, а именно да плува гола в реката, Джудит чува вик, последван от изстрел. Без съмнение, в къщата на съседа ѝ е станало убийство. И тъй като полицията не ѝ вярва, напористата възрастна дама решава сама да разследва случая. Скоро към нея се присъединяват чистосърдечната Сузи, която се грижи за кучета, докато собствениците им са извън града, и благоразумната Бекс, съпругата на местния викарий. Заедно те са Криминален клуб „Марлоу“. И нищо не може да ги спре по пътя към истината (с условието, че загадката, която искат да разплетат, може и да се превърне в капан без изход). Романът очакваме на 22.04. от издателство Benitorial.

“Кварталът на писателите” – Виктор Топалов

Обожавам, когато Виктор Топалов разказва за София. Мога да го слушам с часове и при всяка среща с него – било то на живо или чрез негова книга, винаги има какво ново да науча. Затова с радост приветствам новината за “Кварталът на писателите”! Кварталът е заключен между улиците Граф Игнатиев и Алабин и булевардите Христо Ботев и Патриарх Евтимий. В него са разположени множество обекти, дали облика на българската литература в периода между Освобождението и Втората световна война. Някога този квартал е бил накрай града, но и тогава в него е кипял живот. Тротоарите и площадите са кръстосвани от големите умове на стара София – майсторите на перото, които всички ние познаваме. Тук те се срещат и разделят, обичат и мразят, работят неуморно и изпращат тежките дни с чаша в ръка. Втората световна война слага край на тази бохемска идилия. Последвалите десетилетия опитват да изтрият спомена за славните години, в които кварталът е литературният център на столицата. Но този опит е неуспешен. Паметта е жива в старите книги, в пожълтелите документи и в спомените на съвременниците. Наш дълг е да отворим очи, за да видим историите, скрити зад фасадите. Книгата излиза на 20.04. от издателство Orange Books и нямам търпение да си я взема.

“Тука е така” – Або

Още един български автор сред априлската селекция от книги! С Або се запознахме на един летен лагер в едни безгрижни времена. И тогава имаше, но сега още повече е шлифовал таланта си да разказва невероятни истории – забавни, трогателни, изпълнени с щури моменти, често споделени с приятели (много хубава компания си имаха). Пътищата ни се пресякоха отново покрай литературата и се радвам, че съвсем скоро ще държа в ръцете си неговата нова книга. “Тука е така” е споменник, който обхваща десетина години от живота на Або, който ни споделя за периода на неговото съзряване и порастване. Време на юнашки преход, телевизионни идоли и изродщини, Nokia 1100, сладостно хулиганство и първи сблъсъци с полицията, сочен диалект, „Самоковско твърдо“, срам и много смях. Очакваме книгата от издателство “Рива” през април!

“Рапсодия” – Лаура Таласа

#нитомесецбезромантичнофентъзи

Сирената Калипсо Лилис има чудесната професия на свръхестествен частен детектив, която ѝ позволява да използва силите си за любимото си хоби – да наказва лоши мъже за злите им дела. Ала като всяка сирена, над която тегне проклятие, Калипсо има минало, в което дебнат мрачни сенки и виещи призраци. Всички те са на показ, усукани на ръката ѝ под формата на гривна с безброй мъниста – всяко от тях е услуга, която тя е поискала от загадъчния, митологичен Търговец. Всеки знае, че за тези услуги се плаща скъпо … и цената няма да ти хареса. Цели седем години обаче той не е потърсил Кали за отплата. До деня, в който сирената заварва загадъчния Търговец в леглото си, лепнал си лукава усмивка и готов да събере дълговете си. Първото мънисто пада с признанието, че тя никога не е могла да забрави какво се е случило между тях преди седем години. Второто ѝ струва целувка. Третото… Търговеца обаче има и друга причина да потърси сирената след толкова време. Нещо зловещо се случва в Земята на феите. Мъжете се изпаряват без следа, а жените се завръщат, потънали в дълбок сън в стъклени ковчези и с деца на гърдите си. Само Калипсо знае всички тайни на Търговеца. И само тя може да му помогне да спаси хората си…Ако успее да му прости и да не загуби сърцето си…Очакваме красивото издание на “Рапсодия” от “Сиела” през април.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.