10 книги, които ще намериш в (почти) всяка детска библиотека

Отбелязвам Деня на детската книга със селекция от най-четените и обичани заглавия, с които са пораснали поколения читатели!

“Алиса в страната на чудесата” – Луис Карол

“Приказки на Андерсен”

Датският писател Ханс Кристиан Андерсен е сред най-прочутите имена в литературата. Неговите приказки са преведени на над 150 езика и поколения деца порастват с историите за Храбрия оловен войник, Малката русалка и Грозното патенце. Лично на мен фаворит ми е “Цветята на малката Ида”. Ефирност, нежност, красота, макар и понякога придружени от леки меланхолични нотки, правят писането на Андерсен омагьосващо и неподвластно на времето. Твърди се, че именно неговите приказки служат за вдъхновение и на много други детски писатели. На 2 април, когато честваме Деня на детската книга, е и рожденият ден на Андерсен.

“Пипи Дългото чорапче” – Астрид Линдгрен

Издадена за пръв път през 1945 г., и до днес приключенията на Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче вълнуват малките читатели, а порасналите с носталгия си спомням за часовете, прекарани в компанията на тази книга. Астрид Линдгрен създава своята героиня с идеята, че децата трябва да се забавляват, да фантазират, от време на време да правят бели и да превръщат всеки ден в игра. Предвид опростеното ежедневие на малчуганите през втората половина на XX в., историите за Пипи се приемат с огромна любов и нестихващ ентусиазъм. Но не мога да не отбележа тенденцията, че през последните години за някои подрастващи читатели е по-трудно да разберат характера на Пипи. Едни я определят за бунтарка, други не са впечатлени от разнообразните активности, които бележат нейното ежедневие. И въпреки това “Пипи Дългото чорапче” остава една от най-купуваните и четени детски книги на всички времена.

“Малкият принц” – Антоан дьо Сент Екзюпери

Никак не се разбирам с “Малкият принц”, но това е втората най-продавана книга в света с над 200 милиона екземпляра. На страниците ѝ малките читатели откриват една история за въображението, за доброто и за приятелството, придружена от нежни илюстрации, които вдъхват живот на вълшебното перо на Екзюпери. Това вероятно е и детската книга, която многократно надскача възрастта на своите читатели, тъй като мнозина от възрастните се връщат към нея и откриват по-дълбок философски замисъл, закодиран между редовете на историята.

“Мечо Пух” – А. А. Милн

Всичко започва от една разходка до зоологическата градина в Лондон, където едно момче се сприятелява с мечето Уини. Толкова се сближават, че решава да прекръсти плюшената си играчка (пухкаво мече) със същото име. Бащата на момчето наблюдава как това приятелство процъфтява и решава да разкаже няколко истории, вдъхновени именно от чистосърдечието на децата и очарованието на безгрижните детски години. Плюшените играчки на момчето, както и красивата английска природа се превръщат в главни действащи лица в книгите за “Мечо Пух”, които се нареждат сред най-продаваните детски заглавия според британската книжарница Waterstones.

“Хари Потър и философският камък” – Дж. К. Роулинг

Първата част от поредицата на Дж. К. Роулинг за “момчето, което оживя” е една от малкото детски книги, издадена за последните 30 години, която придобива световна популярност. Повечето заглавия в списъка със “задължителни” за всяка детска библиотека са издадени през втората половина на XIX и първата половина на XX век. С историята за Хари Потър любовта на децата към литературата претърпява Ренесанс. Цяло поколения читатели пораства редом с любимия си герой, който води най-дългата битка – тази на доброто, което се противопоставя на злото. Символиката, детайлите и завладяващата атмосфера на този свят, който Роулинг изгражда, превръща книгите за Хари Потър в класика, обичана от малки и големи.

“Тайната градина” – Франсис Бърнет

Макар да е сред любимите ми истории, признавам си, че се изненадах от присъствието на “Тайната градина” в челните места в класацията на Times за 100 най-популярни детски книги. Очаквах сред по-предпочитаните да са детски романи, които имат по-приключенски дух. Докато “Тайната градина” печели любовта на читателите с човечност, душа и шепа вълшебство, с подхода си към темата за приятелството и за детския смях и неговата дарба да вдъхва живот на всичко около себе си.

Книга на Роалд Дал

Забавни, оригинални, напредвидими, книгите на Роалд Дал са лесни за обичане. Много е трудно човек да се спре на едно конкретно заглавие от творчеството на писателя, тъй като в библиотеките на всеки подрастващ читател присъстват различни негови истории. Някои харесват изключителния ум на “Матилда”, други се борят с “Вещиците”, трети се забавляват с приключенията на “Фантастичният господин Фокс”, а четвърти се научават да ценят истински стойностните неща в живота в компанията на “Чарли и шоколадовата фабрика”. Тъжното е, че години след издваването на книгите, се правят опити някои от тях да бъде пренаписана или редактирана заради дискриминационни и според някои педагози вредни мотиви, които авторът е използвал. Подобни призиви за намеса в литературата събуждат бурни дискусии относно това имаме ли право да подменяме думите на един писател, за да паснат на законите на нашето време.

“Приказки на Шехерезада”

Магията на Ориента и Далечния Изток оживява с арабските приказки от “Хиляда и една нощ”. Сладкодумието на Шехерезада и нейната фантазия успяват да я предпазят от лошия нрав на султана, с което само доказва, че думите наистина спасяват животи. Истории за несметни богатства, могъщи джинове, опасни везири, но и за работливи търговци, рибари и най-различни бедни хора с добри сърца предават мъдростта и знанието на арабските народи, възпитават добродетели и учат читателите да разпознават истината от лъжата. Сред най-известните приказки са “Али Баба и четиридесетте разбойника”, “Аладин и вълшебната лампа”, “Синдбад Мореплавателят”.

“Приказки на Братя Грим”

Преди много години двама братя тръгнали да се скитат из непознати земи и гъсти гори – събирали истории, които хората си предавали от уста на уста и ги записвали. Това не е начало на приказка. Всъщност така започва творчеството на Братя Грим, които са събрали най-интересното от немския фолклор. В оригинал техните приказки далеч не са толкова милостиви спрямо героите – краят на много от историите бил страшен и очаквано трагичен. Но с времето хората ги прекроили според крехкостта на детската фантазия и така се родили съвременните версии на приказки като “Храбрият шивач”, “Хензел и Гретел”, “Червената шапчица”.

Related posts

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън

Избрани книги за юни 2024 г.