“Остани” – Харлан Коубън

by Хриси

За почитателите на трилъра Харлан Коубън е популярно имe. Със своите 18 издадени романа на български авторът вече се е утвърдил като един от най-добрите в жанра и всяка нова негова книга отправя предизвикателство към читателя да изследва отблизо най-мрачните страни на човешката природа, докато междувременно разплита поредния сложен случай на убийство. Моята първа среща с Харлан Коубън бе на страниците на “Остани” – вълнуващ трилър с класически криминален сюжет и интересни герои.

“Остани”:

  • Автор: Харлан Коубън
  • Жанр: Крими, трилър
  • Страници: 384 стр.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: Меган, Рей,
  • Преводач: Мария Донева
  • Издателство: Колибри

Меган е типичната американска майка и домакиня от предградията, макар че навремето в младежките си години е била доста буйна. Рей пък е бил талантлив фотограф документалист, но днес е принуден да си изкарва хляба, доколкото може, като папарак. А Брум е детектив, който продължава да се занимава със случай, отдавна отпратен в забвение и обявен за „студен”. Всеки от тях води живот, какъвто никога не е искал, и крие тайни, за които и най-близките му хора дори не подозират. И докато се изправят лице в лице с тъмната страна на американската мечта – скуката от осигурения живот в предградието, непреодолимото изкушение, отчаянието и неосъществимия копнеж, потулени зад красиви фасади, те ще се сблъскат с нелицеприятната истина и ще прозрат, че разделната черта между един живот и друг е тънка като едва доловим шепот или удар на сърцето.

От идиличното ежедневие в американско предградие до неоновите светлини, огряващи булевардите на Атлантик сити – “Остани” от Харлан Коубън е пъстра картина, в която мрачните нюанси на съспенса изострят още повече линиите на разгърнатата човешка драма, поредена от сблъсъка на минало и настояще. Подобно на ефекта на доминото, тайни и лъжи, забъркани с притихнала настървеност и желание за мъст, отключват поредица от събития, които вълнообразно носят след себе си плашещи отговори за една нощ отпреди 17 години. “Остани” е роман, който показва на читателите, че миналото винаги ни застига и не можем да избягаме от собствените ни грехове. Книга за моралната отговорност, която всеки от нас носи, когато е изправен пред избора дали да застане на страната на справедливостта, или егоистично да потърси убежище за своята съвест в някое скривалище. История за изкушението да се върнеш там, където си бил изправен на кръстопът, и да направиш дисекция на решението, преобърнало живота ти.

“Остани” е трилър с типичен криминален сюжет, но поднесен с хипнотизиращия почерк и остроумието на Коубън. Най-общо казано четем историята на един полицай, който не може да преживее провалите – нито в личен план, когато бракът му е рухнал и сега е принуден да гледа любимата жена как гради семейство с друг, нито в професионален, когато не е успял да открие изчезналия Стюарт Грийн. И ако първото не подлежи на поправка, то с второто има поне минимален шанс да сложи нещата в ред, което обяснява абсолютната му категоричност и отдаденост на нов случай на изчезнал човек. Изправена пред демоните на своето минало е и Меган, която преди 17 години е сменила самоличността си, но не е успяла да подмени спомените си за една злокобна нощ, която е предопределила съдбата ѝ. Изкусителката от баровете, принудена да продава тялото и компанията си, за да преживява, се среща с кротката и организирана домакиня, която се грижи за семейството си. За да оцелее втората, тя трябва да заличи окончателно следите на първата, а това означава да се изправи пред плашещия силует на истината. Рей е фотограф, който вижда през обектива си истината с кристална яснота – без пози и задръжки, и все пак преди време една жена е успяла да го подлъже, като му обещала света, а го ограбила от възможността да изгради живота си с нея. Съдбата пресича пътищата на тримата герои, за да напише финалната глава на тяхната обща история.

Този микс от интересни персонажи, които имат собствени проблеми и коментират косвено различни теми, се превръща в печеливша формула на Харлан Коубън, тъй като му помага да задържи читателското внимание не само с мистерията около любопитния случай на безследно изчезнал мъж, но и с чисто човешката страна на една трагедия. В книгата се говори за доверието в брака, за илюзиите, с които е по-лесно да живеем, вместо да приемем действителността, за корупционните схеми и “дребните” услуги, които водят до колосални грешки, за хищническата природа на хората, които са готови да убият. Застъпен е въпросът за насилието над жени и за мълчанието на околните, което е най-добрата защита на насилника. Страниците на романа са заредени със солидна доза адреналин и напрежение, редуването на гледни точки задава динамично темпо, а подвеждащите следи и фокусът върху второстепенни персонажи манипулират читаля и го лишават от обективната му преценка.

Заплетена, многопластова, мрачна, “Остани” от Харлан Коубън е книга, в която е лесно да се изгубиш. Докато четеш, търсиш отговори за съдбата на героите, но и задаваш общочовешки въпроси – възможно ли е настоящето да прости на миналото за допуснатите грешки и имаме ли право на ново начало?

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.