5 идеи какво да четеш уикенда II

by Хриси

Отново е уикенд, а покрай предстоящата ваканция на учениците някои от вас може би стягат багажа и за кратка почивка. Докато вие нагласяте програмата за следващите няколко дни, аз ще ви дам идеи кои книги могат да ви правят компания. Ето 5 идеи какво да четете тази събота и неделя.

“Парфюмеристката от Париж” – Алка Джоши

Париж, 1974 г. Трийсет и две годишната Радха обича с цялото си сърце съпруга си Пиер и двете си прекрасни дъщери. Тайно от всички обаче все още тъгува по момченцето, което е изоставила преди много години, когато самата тя е била дете. Днес тя вече знае какво означава да бъдеш грижовна майка, но все още ѝ е трудно да балансира всеотдайността си към семейството и страстта към богатството на ароматите. Радха отдавна е осъзнала дарбата си да намира подходящото ухание за всекиго и знае, че именно тя е билетът ѝ към света на професионалните парфюмеристи. Но с всяка стъпка нагоре в кариерата ѝ недоволството у Пиер расте. И неспособността му да разбере желанието ѝ да работи се превръща в единствената пукнатина в съвършения ѝ живот. Натоварена с първия си значим проект, Радха се завръща в Индия и търси помощ от Лакшми и куртизанките от Агра – жени, които използват опияняващата сила на аромата, за да привличат, примамват и съблазняват. Но тъкмо когато е напът да направи пробив, миналото заплашва да преобърне грижливо подредения ѝ свят и да срине и без това уязвимия ѝ брак.

Когато и да изберете да четете “Парфюмеристката от Париж”, няма да сгрешите! Изключителен роман с многопластов сюжет, написан с изкусното перо на Алка Джоши, която за пореден път улавя мечтите, страховете и мислите на една жена и рисува пъстротата на нейния свят – към него принадлежат красиви моменти от майчинството, предизвикателствата на ежедневието, най-дълбоко заровените тайни, копнежите и любовта на женската душа. Книга, посветена на умението да простиш на твоето по-младо Аз допуснатите грешки, да го утешиш с обещанието, че нещата се случват с причина, да му предадеш уроците, които си натрупал в движение.

“Имало някога едно разбито сърце” – Стефани Гарбър

Откакто се помни, Еванджелин Фокс вярва в истинската любов и щастливия край… до момента, в който разбира, че мъжът на сърцето ѝ ще се жени за друга. В отчаян опит да спре сватбата и да излекува нараненото си сърце, Еванджелин сключва сделка с харизматичния, но пагубен Принц на сърцата. Той се съгласява да помогне в замяна на три целувки – тя ще трябва да целуне трима души, когато и където той прецени. Ала още след първата Еванджелин осъзнава, че сделките с безсмъртен са опасна игра – и че Принцът на сърцата иска много повече от нея, отколкото е обещала. Той има планове за Еванджелин, планове, които или ще завършат с най-голямото възможно щастие, или с най-невероятната трагедия.

Вълшебният свят на приказките не е само за деца, но и за пораснали читатели, и автори като Стефани Гарбър създават не просто романи, а цели светове, в които да се потопите. В тях доброто и злото продължават да са в непрекъсната битка, а любовта – нещо, за което си струва да се жертваш. Но за героите решенията не са толкова прости, колкото в детските истории, защото тук всеки избор идва с последствия. Границите между правилно и грешно често губят ясни очертания, морално-етичните закони, по които се ръководи обществото, изправят персонажите (и читателите) пред невъзможни казуси, и е напълно възможно злодеят в историята да се превърне в най-любимия ти образ. “Имало някога едно разбито сърце” е за принцеси, които не се страхуват, за принцове, които могат да играят мръсно, за проклятия, които преобръщат хода на съдбата, за да отворят път на истинската любов.

“Мрачни кътчета” – Мегън Голдин

Терънс Бейли е заподозрян за убийството на шест жени, но поради липса на доказателства, скоро ще излезе от затвора. Изненадващо, той е посетен от известната млада инфлуенсърка Мадисън, а часове по-късно тя изчезва безследно. Дали е била отвлечена, или по-лошо? Бейли ли е отговорен по някакъв начин? И защо изобщо е говорила с него? Мадисън сякаш е напълно измислена персона, съществуваща само в социалните мрежи. Няма семейство и приятели, а повечето хора дори не са я виждали. Коя всъщност е тя? Агентите от ФБР са в задънена улица и имат нужда от помощта на Рейчъл Крал, която води популярно криминално предаване. Рейчъл се внедрява на бляскаво събитие за инфлуенсъри и бързо осъзнава, че техният свят е пълен с ожесточена конкуренция, която може да се окаже смъртоносна… Изглежда, че някой е обсебен от онлайн звездите, а сега и от самата Рейчъл. Внезапно набелязана от сериен убиец, тя е принудена да се сблъска с най-мрачните кътчета в онлайн пространството и в реалния живот.

Ако си търсите трилър, който да ви отвлече от реалността и да впрегне вашата наблюдателност и концентрация ви в разнищването на поредица от убийства, то “Мрачни кътчета” е чудесен кандидат. В книгата разполагаме с образа на анонимния убиец, който влиза в ролята на разказвач, както и с този на погрешния заподозрян, който отвлича вниманието на истинските извършител. Тази комбинация зарежда романа с напрежение и адреналин, които са допълнително подхранвани от множеството хипотези покрай смъртта на жертвите.  И макар в сърцевината си романът да следва стъпките на сериен убиец, който полицията дълго време не е успяла да хване, то периферията е свързана с живота и работата на инфлуенсърите – друга порода хищници, които оперират с лайкове и последователи и се надпреварват за вниманието на рекламодателите.

“Малката книжарничка на любовните истории” – Джейми Адмънс

Хали е на 35 години и животът ѝ е далеч от уреден – нещо, за което майка ѝ често натяква. Но съдбата си знае работата и в точния момент Хали печели на томбола книжарницата, която посещава от години – “Имало една страница”. С нея наследява не само мястото, но и всички книги по рафтовете, читателския клуб и дори рибката Хитклийф. С книжарничката идва и Димитри – чаровен посетител, който работи по илюстрациите на ново издание на класически приказки. Двамата стават екип, без да са  го планирали. И докато работят по собствената си любовна история, четат романтичните и приятелски послания на страниците на книгите втора употреба. На Хали ѝ хрумва идеята да открие предишните собственици на тези издания и да види какво се е случило с тях. Нов живот за книгите може би означава и бъдеще за малката книжарничка.

Не знам дали сте попадали на “Малката книжарничка на любовните истории” от Джейми Адманс, но я намирам за подходящ избор за пролетно четиво. Причината е, че действа точно като хапче за добро настроение – забавна, сладка и романтична история, която е написана за всички книгохолици и заклети романтици. В нея са отразени любовта към четенето, убеждението, че книгите ни откриват в точния момент и вярата, че приказките съществуват и отвъд въображението ни. А щастливият финал е въпрос на избор – да се бориш за него, да вярваш, че е възможен, и да го искаш.

“Модистката от хотел “Риц” – Кристин Кембрън

Париж, 1943-та. Младата и красива Лила е любимата модистка на дамите от висшето общество. Тя не просто шие роклите им, но и знае всичките им тайни. Сред реките от шампанско и коприна в изискания хотел „Риц“ никой не подозира, че Лила всъщност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е забулен в мистерия. Когато една нощ е простреляна и нацистите тръгват по петите ѝ, бягството изглежда невъзможно, но спасението ще дойде от сенките на миналото. Сандрин е специалистка по история на изкуството, която тъгува за съпруга си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната галерия е идеалното прикритие за нейната мисия като част от Съпротивата – да спасява ценни художествени творби от ръцете на германците. Но дали нейните съграждани, които я смятат за предателка, ще ѝ простят? Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „Шанел“ с тайно съобщение в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете жени ще променят хода на човешката история…

Бих препоръчала “Модистката от хотел “Риц” от Кристи Кембрън на онези от вас, които харесват истории за Втората световна война, но се пазят от емоционалната бездна, в която обичайно този тип книги тласкат читателите. Интересен роман, в който се говори за кураж и доблест, за умението на някои хора да проявяват далновидност, за любовта, която успява да устои на всички изпитания. Разказва за силата на човешкия дух, за принципността и морала като единствени стожери на надеждата във време на война, за оцеляването на нравствеността, изправена пред плашещия силует на смъртта, като се обръща специално внимание на темата за изкуството, цензурата и опасността от заличаването на културни течения, когато гласът на твореца противоречи на силните на деня.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.