“Модистката от хотел “Риц” – Кристи Кембрън

by Хриси

Харесвам романи, свързани с темата за Втората световна война, още повече пък, ако застъпват въпроси, свързани с модата, изкуството и културата от онези години. Затова нямаше съмнение, че в някакъв момент пътищата ни с “Модистката от хотел “Риц” ще се пресекат. Този момент настъпи преди няколко дни, когато с интерес се потопих в бурната атмосфера на Париж от 40-те години и се запознах с образи, които залагат живота си, за да възстановят свободата на френската столица.

“Модистката от хотел “Риц”:

  • Автор: Кристи Кембрън
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2024 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Лила, Сандрин
  • Преводач: Майре Буюклиева
  • Издателство: Кръг

Париж, 1943-та. Младата и красива Лила е любимата модистка на дамите от висшето общество. Тя не просто шие роклите им, но и знае всичките им тайни. Сред реките от шампанско и коприна в изискания хотел „Риц“ никой не подозира, че Лила всъщност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е забулен в мистерия. Когато една нощ е простреляна и нацистите тръгват по петите ѝ, бягството изглежда невъзможно, но спасението ще дойде от сенките на миналото. Сандрин е специалистка по история на изкуството, която тъгува за съпруга си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната галерия е идеалното прикритие за нейната мисия като част от Съпротивата – да спасява ценни художествени творби от ръцете на германците. Но дали нейните съграждани, които я смятат за предателка, ще ѝ простят? Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „Шанел“ с тайно съобщение в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете жени ще променят хода на човешката история…

“Модистката от хотел “Риц” от Кристи Кембрън е исторически роман, който разказва за силата на човешкия дух, за принципността и морала като единствени стожери на надеждата във време на война, за оцеляването на нравствеността, изправена пред плашещият силует на смъртта. Книга за любовта, която не се огъва под натиска на обстоятелствата, и продължава да цъфти като роза сред градина от плевели. История за две жени, които многократно рискуват живота си, пренебрегвайки заплахите на настоящето, но винаги с мисъл за утрешния ден и това, което ще оставят след себе си. Авторката обръща специално внимание на темата за изкуството, цензурата и опасността от заличаването на културни течения, когато гласът на твореца противоречи на силните на деня. Много динамичен, интензивен и вълнуващ роман, който успешно улавя задъхаността и страховете на този отрязък от историческото време и дълбочината на чувствата, които чертаят пътя на главните герои.

“Модистката от хотел “Риц” е книга, която редува две сюжетни линии и в даден момент ги пресича. От една страна, става въпрос за съдбата на Сандрин и нейното семейство, което е принудено да оцелява, както може, докато нейният съпруг се върне от фронта. От друга, четем за Лила, която работи като дизайнер за дамите на високопоставени немски лица и тайно събира и изнася информация за Съпротивата. Нейната отдаденост на каузата е толкова свързана с бъдещето на Париж, колкото и със собственото ѝ желание по този начин да изкупи стари грехове. “Пътуванията” във времето не следват строг хронологичен ред – всяка героиня следва собствен ход, но и при двете отправната точка е раздялата с любимите им хора. Заради редуването на определени отрязъци от времето книгата изисква повече задълбоченост и концентрация, за да не пропуснете някой знаков епизод, касаещ развитието на героините.

Лично аз харесах повече историята на Сандрин. При нея се коментира темата за родителството, жертвоготовността и силата, с която се отличава майчиното сърце, говори се за доверието в един брак и лоялността на партньора. Но отвъд чисто човешкия аспект именно тук се коментира въпросът за опазването на произведения на изкуството от унищожителните посегателства на нацистката партия, за създаването на организация, която да подпомогне на по-късен етап издирването и връщането на конкретни екземпляри при техните оригинални собственици. Битка, която се води без оръжия, но е също толкова опасна и еднакво отдадена на идеята за справедливост. Покрай Сандрин се повдига и друг деликатен въпрос – отношението към жените по време на войната, упреците в колаборационизъм и последвалите след освобождението незабавни наказания, често неоправдани и еднакво унизителни и жестоки като прилаганите от нацистите.

От известно време се питам коя смятам да бъда, когато тази война свърши – жената, която имаше много, но даде малко, или жената, която имаше малко, но даде много. Винаги това е въпросът, когато се налага да преминаваме през огъня в живота си, не мислите ли?”

При Лила читателят навлиза навътре в дейността на Съпротивата и методите, с които нейните членове боравят. Тук историята е хем по-романтична, давайки втори шанс на двама души да свържат живота си, хем по-политическа, тъй като в нея се говори за пропаганда, манипулация на информацията, контролирането на комуникационните канали и саботирането на атаките на германците. Модата се включва именно на този фронт, и то по най-неочакван начин – като част от системата за предаване на сведения по агентската мрежа. Трябва да отбележа, че беше впечатляващ контрастът между ужаса на войната отвън и суетата на жените в хотел “Риц”, които се вълнуваха единствено от външния си вид. Забелязах също така, че се прокрадват факти относно Коко Шанел и оцеляването на нейната модна къща, но имайте предвид, че те са по-скоро бонус.

Стилът на Кристи Кембрън е приятен и увлекателен.Авторката се старае да предложи на читателите ангажиращ сюжет, в който факти и човешка история се движат в хармоничен танц. Макар на моменти да звучеше леко наивно, романът все пак обхваща широк спектър от теми, които рисуват детайлна картина на Париж по време на войната.

Бих препоръчала “Модистката от хотел “Риц” от Кристи Кембрън на онези от вас, които харесват истории за Втората световна война, но се пазят от емоционалната бездна, в която обичайно този тип книги тласкат читателите. Интересен роман, в който се говори за кураж и доблест, за умението на някои хора да се вглеждат в бъдещето и да проявяват далновидност, за любовта, която успява да устои на всички изпитания.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.