5 идеи какво да четеш през уикенда

by Хриси

Покрай домакинската работа, задачите, излизанията все остава някакво време четене, което човек да си открадне. Важно е обаче то да не се губи в чудене на коя книга да бъде посветено, защото и без това минутите са ограничени и сякаш се сменят с по-голяма скорост. Давам ви 5 идеи какво да четете през уикенда.

Художествена литература: “Скъпи Едуард” от Ан Наполитано

Едно лято 12-годишният Едуард се качва с родителите си и по-големия си брат на самолет към Лос Анджелис, където ги очаква новият им дом. С тях са още 180 пасажери, всеки от които си има история – млада жена, която очаква любимият й всеки момент да й предложи, една бъдеща майка, един милионер, който има зад гърба си няколко развода, един мъж, завърнал се от мисия в Афганистан. Никой от тях не знае, че това са последните им часове. Самолетът се разбива и има само един оцелял – Едуард. Как се справя с трагедията, как преодолява скръбта и чувството за вина, как намира сили да продължи напред? “Скъпи Едуард” е художествен роман, базиран на действителни събития, пресъздаващ историята на едно дете, което е принудено да порасне. Книга за 191 човешки съдби, които един миг е вплел завинаги, за едно приятелство, което дава опора, смисъл и сили, за живота, който продължава въпреки болката. Много въздействаща, дълбока и по своему красива история, която може да те прекара през всички нюанси от емоционалния спектър.

Романтика: “Всичко, което винаги крием” от Луси Скор

Втора книга от поредицата на Луси Скор за градчето Нокъмаут, която фокусира вниманието ни върху Наш Морган – полицейския началник и брат на вече познатия ни Нокс от “Всичко, което никога не приехме”. След драматичните събития в края на предишната книга, тук историята стартира с рязката промяна в поведението и отношението на Наш спрямо околните. Обикновено приветлив, услужлив и забавен, той е станал по-затворен, по-мълчалив и по възможност избягва големи събирания. Физически може да се е възстановил от огнестрелната рана, която застраши живота му, но психически се намира на място, на което никой не иска да бъде. Единственият човек, който може да го извади от дупката, в която се намира, е Лина, която отскоро е в градчето и също си има свои тайни. Двамата са като огън и вода – на теория тотално несъвместими и все пак крайно необходими. Когато връзката им се задълбочава, миналото ги изправя на кръстопът и Лина и Наш трябва да решат готови ли са да се борят, за да бъдат заедно. Написана с чувство за хумор, гореща и много динамична, “Всичко, което винаги крием” е книга, която ще се хареса на читателите на романтичния жанр.

Фентъзи: “Изпитанията на Кралицата на Слънцето” от Ниша Дж. Тули

Първа книга от поредицата “Артефактите на Уранос”. “Изпитанията на Кралицата на Слънцето” от Ниша Дж. Тули ни среща с Лор – затворничка в най-кошмарното място, което е под управлението на Краля на Аврора. Преди 12 години тя вижда как убиват родителите ѝ, а нея заедно с брат ѝ и сестра ѝ захвърлят в мрака на Ностраза. Единственото, за което Лор копнее, е да избяга и да отмъсти за жестокостта, която тя и близките ѝ са изпитали на гърба си. Неочаквано желанието ѝ се сбъдва. Или не точно – оказва се отвлечена от друг владетел. Кралят на Слънцето търси своята половинка и по традиция провежда Изпитанията на Кралицата на Слънцето, в което участие взимат десет претендентки – представителки на различни социални прослойки от неговите земи. Лор е Последната Достойна и всички си мислят, че идва от най-бедните райони на Афелион. Както и че няма никакъв шанс да победи, тъй като не разполага с възможностите и подготовката на останалите претендентки. Ако иска да оцелее, Лор не бива да издава на никого истинската си самоличност, а да играе по правилата на Краля на Слънцето и неговите приближени, защото наградата ѝ гарантира свобода и шанс да си върне всичко, което тя и семейството ѝ са изгубили. Изпитанията са тежки и тестват не само физическите възможности на Лор, но и нейната преценка. А междувременно Принца на Аврора, по заръка на своя баща, не спира да я търси. Защото Лор не е обикновен затворник на Ностраза, нито случайна избраница на Краля на Слънцето. В нея има сила, която чака да бъде отключена. “Изпитанията на Кралицата на Слънцето” е фентъзи роман, по-скоро ориентиран към по-младежка аудутория. Няма толкова романтика тук, но пък за сметка на това има приключения, състезания, битки и магия. Стилът е семпъл, историята – загадъчна, а от главната героиня определено има какво да се желае, но книгата е приятна, увлекателна и се чете бързо, което я прави подходящ избор за уикенда.

Трилър: “Фурия” от Алекс Майкълидис

“Фурия” е психотрилър, който е базиран на познат мотив – престъпление от ревност. Или поне така изглежда първоначално, когато авторът започва да гради сюжета си. Лана Фарар е сред най-бляскавите актриси в света. Тя е сложила край на кариерата си и е изградила напълно нов живот. Лошото лондонско време я подтиква да покани най-близките си хора на своя идиличен гръцки остров. Сред тях са съпругът ѝ Джейсън, най-добрата ѝ приятелка Кейт, синът ѝ Лио, помощничката ѝ Агати, и най-верният ѝ другар в живота Елиът. Но планирата почивка се превръща в кошмарен спектакъл с трагичен финал. Докато Аура – вятърът-предвестник на злото, отприщва своята сила и вилнее на острова, проехтяват изстрели. За едни ще е справедливост, за други – финалната присъда, за трети – непростимо предателство. Какво наистина се е случило, кой и защо е дръпнал спуска, ще разберем от един от присъстващите – Елиът Чейс. Макар да имам някои забележки към сюжета, намирам “Фурия” за подходящ избор за уикенд четиво, защото историята е магнетична, дори обсебваща, подходяща за почитателите на мистерии, както и за феновете на трилъри с мрачна и наелектризираща атмосфера.

Европейска проза: “Историята на едно порядъчно семейство” от Роза Вентрела

Някои биха казали, че “Историята на едно порядъчно семейство” от Роза Вентрела е романтична история – за една неосъществена, млада и крехка любов. Други биха я определили като портрет на Италия от 80-те години, който рисува мрачни силуети от най-бедните квартали на Бари. Трети ще я представят като семейна драма – фокусирана върху случващото се в дома на фамилия Де Сантис. И всяко от тези твърдения ще отговаря на истината, защото “Историята на едно порядъчно семейство” е комплексен роман. В него се разказва за Мария Де Сантис – нарочена за “лошо месо” заради по-острия език и твърде любознателния характер. Тя би израснала в самота, ако не е времето, което прекарва с Микеле – сина на най-мразения човек в Бари. Странно за едни и очаквано за други, двамата аутсайдери намират общ език и колкото повече часове прекарват заедно, толкова по-лесно им е да споделят най-съкровените си тайни. Прятелството им винаги е имало потенциал за нещо повече, но стари семейни вражди разделят момчето и момичето. Съдбата ги среща отново няколко години по-късно. Двамата са готови да бъдат заедно, но средата, в която любовта им разцъфва, не е подходяща почва за техните чувства. И въпреки това, сред бедността, обречеността и сивотата се ражда нещо красиво. Много човешка, трогателна и безкомпромисна, “Историята на едно порядъчно семейство” разказва за уроците на живота и изпитанията, пред които времето и обстоятелствата ни изправят.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.