8 романа, свързани с интересни събития от историята

След възхода на книгите за Втората световна война настъпи известно затишие в историческите романи. Може би изплашени от военната и твърде тягостна тематика читателите леко обърнаха гръб на жанра и забравиха, че има интересни събития и отвъд този период – личности и места, за които си струва да се прочете. Докато преглеждам нови и предстоящи заглавия за 2024г., забелязявам, че този тип романи отново си проправят път и връщат лентата назад към 17 век и лова на вещици, към индустриалната революция, към зараждането на киното и холивудския блясък и т.н. В следващите месеци аз ще продължа да следя и да събирам препоръки, а междувременно ви подсказвам за 8 романа, които са свързани с интересни моменти от историята.

“Последната велика княгиня” – Смъртта на Романови

Сюжет: Великата княгиня Олга Романова пораства сред бурите на историята. Ала докато в столицата назряват бунтове и недоволство, младото момиче живее в охолство и уединение заедно с трите си сестри – семейството ѝ използва крехкото здраве на императрицата, за да се оттегли в провинцията, но дори там ги догонват слуховете за тайнствената болест на престолонаследника и зловещия свещеник Григорий Распутин, който се превръща във все по-противоречива и влиятелна фигура. Единственото бягство от позлатената клетка на Александровския дворец са поканите за грандиозни чаени партита, организирани от една от лелите ѝ. Възпитана във викторианска скромност от майка си, младата княгиня за първи път зърва истинския разкош на императорска Русия – пищни бални зали, скандални флиртове и прошепнати интриги. Но войната променя Русия. Балните зали се превръщат в лазарети. Великите княгини заменят пищните одежди със сестрински престилки, а бродерията и пианото – с поставяне на превръзки и затваряне на раните на пострадали войници. Но когато напрежението нараства и доставките намаляват, полемиката около Распутин преминават в пламенен протест, а призивите за революция заплашват да сложат край на 300-годишното управление на Романови.

За книгата: Така и не успях да напиша ревю на “Последната велика княгиня”. Много харесах романа, и го оценявам високо, но просто не мога да облека в думи емоцията, която човек изживява, докато чете за екзекуцията на Романови. Книгата е посветена на края на руския империализъм, на гражданската война в страната и победата на болшевишката партия, като разглежда съдбата на членовете на императорското семейство през погледа на Олга Романова. Сюжетът представлява толкова прочит на историческите събития, колкото и разказ за близостта, обичта и динамиката в отношенията между Николай II, съпругата му и техните пет деца.

“Четирите вятъра” – Прашните бури в САЩ през 30-те

Сюжет: Тексас, 1921 г. След края на Първата световна война хората се радват на спокойни дни и изобилие, без да знаят, че на прага им се задава нова буря. Елса Уолкот е заклеймена от семейството си като жена, която вечно ще остане стара мома. Но съдбата ѝ изпраща Рейф Мартинели, с когото тя споделя няколко безценни мига – моменти, в които се чувства обичана и желан и в които бъдещето не изглежда толкова мрачно и сурово. Когато се разчува за тяхната връзка, всички са единодушни – репутацията и двамата е по-важна от плановете на младия мъж и от мнението на Елса. За добро или зло двамата стават семейство и Елса е приветствана в дома на Мартинели. 13 години по-късно всички те са изправени пред най-голямото изпитание, което съдбата може да им изпрати. Бедността и безработицата погубват хората, а наред с тях се вихрят и Прашните бури, които правят земята в Големите равнини неизползваема, а животът – непоносим. Въпреки усилията на местните да запазят домовете си, истината е, че постепенно фермите загиват, в това число и тази на семейство Мартинели. За пореден път Елса е изправена пред тежък избор. Този път трябва да решава дали да се бори за земята, която обича, или да замине за Калифорния в търсене на спасение и по-добро бъдеще за децата си.

За книгата: “Четирите вятъра” от Кристин Хана е исторически роман, който залага на необичайна тема – икономическата криза в Америка през 30-те години, съчетана с природни катаклизми в някои щати. Става дума за сушата, която изсмуква плодородието от почвата и превръща земята в гробница на човешкия труд. Освен нея природният гняв се изсипва и под формата на прашни бури, които задушават местните жители и ги изправят пред тежката дилема – дали да изоставят домовете си, за да потърсят спасение другаде, или да продължат да се борят за фермите си. Миграционната вълна е огромна и създава икономическа, демографска и екологична криза, с която правителството трудно се справя. На този фон четем историята на една майка, готова на всичко, за да осигури по-добро бъдеще на децата си.

“Трябва да те предам” – свалянето на Чаушеску

Сюжет: Румъния, 1989 г. Седемнайсетгодишният Кристиан Флореску намира начини да избяга от ограниченията зад Желязната завеса – със своя дядо слушат тайно забранени радиостанции като „Свободна Европа“ и „Гласът на Америка“, разказват си опасни политически вицове, а самият той мечтае да стане писател и да учи философия в университета. Но момчето, като повечето румънци, не може свободно да следва мечтите си. Хванато е заедно с милиони свои сънародници в капана на бруталната диктатура на всемогъщия комунистически вожд Николае Чаушеску, чиято власт изглежда непоклатима. Кристиан попада на мушката на зловещите тайни служби Секуритате и е изнудван да пише доноси за своите приятели, близки и съседи. Изправен е на най-страшния кръстопът – да предаде всички, които обича, или да се присъедини към назрязващата революция срещу един от най-страховитите диктатори в следвоенна Европа. Но свободата винаги има цена – и тя често се заплаща с кръв.

За книгата: Рядко се случва да четем световноизвестен роман за събития, които са се случили толкова близо до нас и които не са толкова далечни. “Трябва да те предам” е пореден вълнуващ разказ от Рута Сепетис, посветен на един от най-репресивните комунистически режими – румънския, на лидер, чието име се е превърнало се в синоним на тиранин, на хората, избрали истината и справедливостта пред омразата и пропагандата. Изключително въздействаща и безкомпромисна, книгата ни въвлича в разгара на революцията, и коментира цената, която обществото заплаща, за да си извоюва обратно свободата.

“Един аристократ в Москва” – Русия през първата половина на 20 век

Сюжет: 1922 г. Граф Александър Ростов е изправен пред болшевишки трибунал и осъден да не напуска хотел „Метропол“, в противен случай ще бъде разстрелян. Принуден да замени просторния си апартамент с тъмна таванска стаичка, графът трябва да избере – да открие нов смисъл в съществуването си или да се признае за победен и да напусне сцената на живота. Ерудиран и начетен, с отлични маниери и изтънчен вкус, графът е наясно: ако човек не стане господар на обстоятелствата, обречен е да бъде поробен от тях. Съдбата, както добре знаем, е капризна и непредвидима. Ростов ще открие приятелство, където най-малко очаква – в лицето на едно деветгодишно момиченце. Именно то ще му отвори вратите на непознат за него свят. Любовта също чака скрита в сенките, трябва само да се откаже от предразсъдъците. В ограниченията на своето съществуване графът прави немислимото – разширява вътрешните си хоризонти, превръщайки недостатъците на положението си в предимства. Така се оказва баща на красива дъщеря, без да е биологичният ѝ родител, любим – без да е женен, доверен приятел – без да има правилния произход и уважаван професионалист – без съответната подготовка. В крайна сметка граф Ростов вероятно ще се окаже най-щастливият човек в Съветския съюз. Въпреки ограниченията. Или може би точно заради тях.

За книгата: “Един аристократ в Москва” от Еймър Тауълс е свързана с политическите промени в Русия през първата половина на 20 век – властта е в ръцете на болшевишката партия и започва управлението на първото комунистическо правителство. Хора като граф Ростов са преследвани, избивани или осъждани на доживотен затвор. Романът проследява десетилетия от живота на главния герой, чиято присъда гласи да не напуска хотел “Метропол” в Москва, защото в противен случай ще бъде разстрелян.

“Градината на самурая” – Войната между Китай и Япония

Сюжет: Стивън е млад художник от Китай, чиито дни са белязани от треската на туберкулозата. Изплашени за здравето на по-малката си дъщеря, родителите му го изпращат в крайморската вила на дядо му в малкото японско селце Таруми, за да се възстанови на свеж въздух. И макар да е прекарал там няколко лета в детството си, той сякаш за първи път наистина забелязва Мацу – вглъбения градинар, поддържал къщата през последните десетилетия, който поема грижите за Стивън. Самурай по душа, Мацу е човек, отдаден на правенето на добро и намирането на
красота в една жестока действителност. Неусетно, с отдаденост и любопитство, Стивън влиза в ролята на негов ученик, който тепърва ще открие стоицизма и спокойствието в същността на учителя си, както и новото за него, всеобхватно желание да развие устойчивостта на тялото и вътрешния си свят. Скоро Стивън е обгърнат от миналото и настоящето на Мацу, и от всеотдайността му към Сачи, която е принудена да живее в откъснатото от света планинско селце Ямагучи. И докато историята на Мацу и Сачи се разгръща пред очите на читателя, на преден план изплува истинското значение на това да си самурай и да водиш достойно тихата битка на живота.

За книгата: “Градината на самурая” от Гейл Цукияма деликатно засяга темата за войната между Китай и Япония през 30-те и 40-те години на миналия век, вмъква факти, свързани с по-мащабни военни действия покрай японската инвазия и последвалия отговор и отбелязва как конфликтът между двете страни се отразява на икономическите отношения в Азия. И на фона на тази вихрушка от събития читателят е пренесен в един оазис, където може да научи повече за нравите и житейската философия на Изтока, за кодекса на самураите, за отношението на местните към природата.

“Вятърът знае името ми” – Масовите убийства в Салвадор

Сюжет: Виена, 1938. Самуел Адлер е шестгодишно еврейско момченце, което за една нощ губи всичко: баща, дом, родина. Отчаяна, майка му го качва на последния влак, който ще го отведе от нацистка Австрия в Англия. Там, далеч от всичко познато, Самуел ще започне нов етап от живота си със своята любима цигулка и с бремето на самотата и несигурността, които винаги ще го съпътстват. Аризона, 2019. Осем десетилетия по-късно седемгодишната Анита Диас се качва на друг влак заедно с майка си, бягайки от неизбежна и смъртоносна опасност в Салвадор, за да потърси убежище в САЩ. Новата безмилостна политика на правителството я отделя от майка ѝ на границата. Самичко и уплашено, далеч от всичко познато, момиченцето ще се приюти в магическия свят на своето въображение. Самуел и Анита ще се срещнат навреме, за да се спасят взаимно. Минало и настояще се преплитат в един вълнуващ разказ за драмата на изгнаничеството и избавлението, за солидарността, състраданието и любовта.

За книгата: Независимо на кой континент се намираме, войната сее смърт и разруха. Масовите убийства (клането) в Салвадор не е основната и единствена тема във “Вятърът знае името ми” от Исабел Алиенде, но е отправна точка на една от историите в книгата. Отваря темата за отрязаните корени, за имигрантството и за обстоятелствата, които принуждават хората да загърбят родината си и да се скитат, натоварени със спомени, които постепенно избеляват като стари снимки. Сюжетът прелива от минало към настояще и разглежда какво се случва в наши дни с имиграционната политика на САЩ.

“Шепотът на пчелите” – Мексиканската революция и аграрната реформа в Мексико

Сюжет: Един ден старата семейна бавачка се изгубва из хълмовете. Когато я намират, тя държи двa вързопа: в единия носи изоставено бебе, а в другия пчелна пита. Бебето, намерено от нана Реха остава в семейство Моралес. Симонопио пристига покрит с жива пелена от пчелите, които ще го придружават цял живот и ще му помогнат да промени историята на семейството, което го е приелo, както и на целия регион. Преди това той трябва да се изправи пред страховете си и да надвие врага и заплахите, който го дебнат. 

За книгата: “Шепотът на пчелите” е интересна смесица от семейна сага, исторически роман, философски прочит на човешката природа и щипка магически реализъм. Действието се развива изцяло на територията на Мексико и разказва за някои знакови събития в историята на страната – говори за Мексиканската революция и участниците в нея, за битката с инфлуенцата, която мнозина губят, за Аграрната реформа и промените в конституцията, които правят разрезите в обществото още по-дълбоки и изваждат на показ първичността у някои хора. Противопоставят се две стани – на работника, на когото му е осигурено препитание, но няма пълни права върху земята, която обработва, и на заможния земевладелец, който е принуден да отдаде територии, но пък се възползва от приходите и работната ръка. На този фон четем за историята на семейство Моралес и моментите, които са белязали техния живот.

“Трето царство” – Управлението на Стамболов

Сюжет: Годината е 1893 – време на съдбовни решения и кръстопътища, на драматични разделения и обещаващи съюзи. България е извоювала свободата си и се опитва да затвърди позициите си на модерна и просперираща страна на европейската политическа карта, докато се бори с вътрешните си колебания, продиктувани от управлението на Стамболов. Покрай амбициите на Фердинанд I да преобрази София, столицата се радва на бурен социален живот, в който ролите са внимателно разпределени. В най-висшите кръгове на обществото се нареждат приближените до царското семейство и онези, в чиито ръце лежи бъдещето на страната. И докато за едни е въпрос на чест да изпълняват дълга си към родината, други дебнат за лични облаги и планират внимателно всеки свой ход. Капитан Гавраил Врангелов от Лейбгвардейския конен ескадрон не обича пищните балове и не се впечатлява от разкоша на дворцовия живот, но присъствието му на такива събития идва с неговия ранг и дава възможност находчивата му съпруга да демонстрира своята грация и царствена осанка. Верен на принципите си, той вижда свободата и независимостта на България като избор, който изисква пълната му отдаденост и лоялност. Трезвомислието му е добродетел в гвардията, но в личен план е порок, който веднъж вече е коствал собственото му щастие. Вера Белянова се е завърнала в България с една цел – да се омъжи. Това очаква от нея семейството ѝ, което за няколко години в нейно отсъствие се е превърнало в една от най-уважаваните и заможни фамилии в столицата. Красотата и ерудицията ѝ предизвикват възхищението на всички в Двореца, но само един човек я познава без маската на възпитана придворна дама. Познава свободолюбивия ѝ дух, острия ѝ език и блясъка в очите, когато е изправена пред някое предизвикателство. Когато погледите на Вера и Гавраил се срещат, се открехва врата към миналото, която те отдавна са мислили за затворена. Връхлитат ги спомени за откраднати срещи сред аромата на овощни дървета, за небе, озарено от светулки, за любовни признания и неизпълними обещания. За втори път съдбата пресича пътищата им, но изборът отново не им принадлежи. Пораснали и помъдрели с годините, двамата вече знаят, че любовта може да има много лица. Понякога тя изкушава в сенките, друг път мълчаливо преглъща страховете си, а в някои случаи чака търпеливо да бъде преоткрита.

За книгата: С “Трето царство” Костадина Костова ни връща във времето на Третото българско царство, което включва управлението на Фердинанд и Стамболов. Самият период е изтъкан от противоречия, породени от политическата обстановка в страната, и в романа те се оглеждат в делата и думите на героите, които търсят правилната посока толкова за България, колкото и за самите себе си. Отразени са абдикацията на Батенберг, избирането на Фердинанд за княз, колебанието по отношението на външната ни политика, разкъсвана между Запада и Русия, позицията на верните поддръжици на Стамболов, твърдата управленческа ръка на министър-председателя, с която той се бори срещу опонентите си, културния и икономически възход в страната. А на този фон четем история за любов, каквато се среща веднъж в живота.

Related posts

“Седем дни през юни” – Тия Уилямс

“Божествени съперници” – Ребека Рос

“Преди кафето да изстине” – Тошиказу Кавагучи