5 книги, които да прочетеш, ако харесваш “Прислужницата”

by Хриси

“Прислужницата” от Фрида Макфадън е трилър, който напоследък доста нашумя и спечели положителната оценка на много читатели. Не съм писала ревю за нея, но съм чела книгата и съм запозната със сюжета и темите, затова реших да дам насоки на онези от вас, които са я харесали и си търсят друго подобно четиво. Ето 5 книги, които да прочетеш, ако харесваш “Прислужницата”.

За “Прислужницата” накратко:

Мили спешно трябва да си намери работа, но задачата се оказва по-трудна, отколкото изглежда. След серия от откази, най-после е наета като прислужница. Работата за богата фамилия идва с добро заплащане, натовареността е умерена, а има и бонус – стая, за която няма нужда да плаща наем. Нина Уинчестър има всичко, за което Мили мечтае – дом, семейство и пари. Какво повече може да иска? Но още от първия работен ден Мили започва да се сблъсква с редица странности: стаята се оказва забутана на тавана, а очевидно шефката ѝ не познава значението на думите “лично пространство”. Освен това госпожа Уинчестър често си мени настроенията, което създава сериозни предизвикателства за прислужницата. Сякаш ѝ доставя удоволствие да унижава Мили и нарочно да ѝ отваря работа. Но и прислужницата има нокти, които знае как да използва. Като например да ги впие в привлекателния Андрю, който дава вид на съвършената половинка – любящ и търпелив съпруг, грижовен и внимателен баща, преуспял в работата и особено привлекателен. В момента, в който Мили решава да заеме мястото на Нина, макар и за момент, капанът щраква. Но кой е ловецът и кой жертвата? 

“Прислужницата” е от онези психотрилъри, които увличат с лекота. И защо не – предлага динамичен сюжет, предпоставки за множество хипотези кой е истинският злодей в историята, вълнуващи обрати и типични за жанра елементи (ненадежден разказвач, липса на достатъчно убедителни доказателства, любовен триъгълник и мотив за убийство). За съжаление, четох книгата твърде скоро след “Последната госпожа Периш”, затова не успях да ѝ се насладя максимално – бях прекалено мнителна и бързо се ориентирах къде е границата между истина и лъжа. Но безспорно историята е от онези, които не просто засищат читателския глад за интересно четиво, а с неочаквания си финал отварят апетит за още.

Какво да четеш:

“Последната госпожа Периш” – Лив Константин

Амбър Патерсън не иска живот на дребно. Тя отказва да се задоволи с обикновена работа, средна заплата и ваканции два пъти в годината, ако въобще банковата ѝ сметка го позволява. Амбър иска екзотични почивки, скъпи дрехи, перфектен съпруг и голяма къща. Иска животът, който Дафни Периш има. За останалите госпожа Периш е недостижим идеал – едни я гледат с възхита, други с очарование, а Амбър – с чиста завист. С какво тази жена е заслужила повече от нея да притежава всичко, за което тя някога е мечтала? С нищо. Затова Амбър е решена да вземе това, което ѝ се полага. Планът е да се промъкне в живота на Дафни – да бъде нейна помощничка, приятелка, довереница, докато не се отвори възможност да бъде и любовница на съпруга ѝ. Планът е да се превърне в следващата госпожа Периш. И е готова на всичко, за да го постигне.

Хипнотизираща, загадъчна, изпълнена с обрати и наелектризиращи моменти, “Последната госпожа Периш” се превръща в нагледен пример за добър психотрилър и с лекота успява да обсеби съзнанието на читателя. Сюжетът е доста близък до “Прислужницата” и е свързан с фасадата, зад която остават скрити тайните на една семейна двойка. Два контрастни женски образа се изправят един срещу друг. Залогът е висок – всяка героиня гони собствената си мечта, въпросът е на какво е способна, за да я постигне.

“Съпругата помежду ни” – Гриър Хендрикс, Сара Пеканен

Запознайте се с Ванеса – 35-годишна жена, чийто брак е разбит. Едни ще кажат, че е заради алкохолната й зависимост, други ще си помислят, че е защото не е успяла да забременее, трети ще се радват за успелия й и богат съпруг Ричард, който най-после се е оттървал от депресираната си първа съпруга и сега смята да продължи живота си с друга жена. Сватбата наближава, но Ванеса има други планове. Всъщност обаче нищо не е такова, каквото изглежда, а само това, което хората искат да видим. Какво се крие зад брака на Ричард и Ванеса, как тя се е озовала от положението на уважавана съпруга на богаташ в това на продавачка в търговски център, която тайно си купува бутилки вино и не ходи на работа? И по-важното – ще има ли отмъщение за виновните?

Завладяващ сюжет, неочаквани обрати и противоречиви персонажи е формулата, на която залагат Гриър Хендрикс и Сара Пеканен в “Съпругата помежду ни”. Роман за последствията от направените избори, за истината, която мени своето лице спрямо източника си, за динамиката в отношенията между двама партньори и тайните, които съсипват съдби.

“Всички опасни неща” – Стейси Уилингам

През изминалата година Изабел Дрейк неуморно търси сина си. Готова е на всичко, за да получи дори и малко информация. В отчаянието си решава да участва в популярен подкаст, чрез който да продължи да напомня на хората, че все още търси, че не се е отказала. Мейсън изчезва от дома им през нощта, докато двамата със съпруга ѝ спят в съседната стая. Без взлом, без звук, без следа. Полицията бързо се отказва, съпругът ѝ поставя ново начало в живота си и изглежда, че Изабел е единствената, която не може да продължи напред. Тя почти не спи, преглежда стотици форуми с надеждата да намери изгубен свидетел, изстинала следа или дори идея накъде да се насочи. По време на подкаста обаче изплуват спомени от миналото на Изабел, които дават съвсем нова перспектива на нейното търсене. Тя започва да поставя под съмнение спомените си от онази нощ, да открива неподозирани връзки и разбира, че не може да има доверие на никого… дори на себе си.

Многопластова, разнолика, със силен емоционален заряд, “Всички опасни неща” използва тайните и греховете на едно семейство, за да прожектира теми и проблеми, които вълнуват съвременното общество. Стейси Уилингам залага на принципа на подозрителния главен герой, на когото не можеш да имаш доверие, за да разкаже една заплетена история за страховете на един родител, за крехкостта на човешката психика и за лекотата, с която собствените ни комплекси изкривяват реалността.

“Другата жена” – Мери Кубика

Когато Сейди и Уил Фоуст се местят в малко островно градче в щата Мейн, те си представят спокойствието, тишината и възможността да отгърнат нова страница в живота си. Макар новият им дом да носи мрачни спомени от смъртта на предишната собственичка – сестрата на Уил, и да идва заедно със сърдитата му племенничка – 16-годишната Иможен, която очевидно не иска да има нищо общо с тях, всички са решени да положат усилия и да свикнат с новата обстановка. Но когато жената от съседната къща е открита мъртва скоро след тяхното пристигане, става още по-трудно. Жителите на градчето са разтърсени, а новината е приета най-тежко от Сейди. Тя започва да подлага на съмнение всичко и всички и водена от собствените си страхове, подхваща свое разследване в отчаян опит да открие убиеца, преди да е нанесъл още един удар. Само че колкото повече дълбае в миналото, толкова по-плашещи очертания придобива истината. Оказва се, че Сейди също е пионка в нечий ръце, но дали ще успее да предотврати следващия ход в тази опасна игра?

Мери Кубика е автор, който отлично умее да изгражда персонажи с потенциал на злодеи  – никак не е трудно да си ги представиш в ролята на убиеца. Затова към тях подхождаш мнително и с повишено внимание. Две жени разказват историята в “Другата жена” – съдбите им са свързани, животът им е застрашен, но само една ще оцелее. Привидно става дума за престъпление от ревност, но често зад този мотив се крият още по-комплексни проблеми, останали невидими за очите.

“Камък, ножица, хартия” – Алис Фини

Нещата между господин и госпожа Райт не вървят от доста време. Когато печелят почивка в Шотландия, наградата идва като подарък от съдбата и може би е точно това, от което бракът им се нуждае. Десет години брак. Десет години тайни. И една годишнина, която никога няма да забравят. Отдаден на професията си работохолик, Адам е неуспял писател, но успешен сценарист, който печели награди, като превръща историите на другите във филми. Заради неврологично отклонение той не може да разпознае чертите на никого – нито на приятели и семейство, нито дори на собствената си съпруга. На всяка годишнина двойката си разменя традиционни подаръци – хартия, памук, порцелан… и всяка година съпругата на Адам му пише писмо, което обаче не му дава да прочете. До днес. И двамата знаят, че бракът им зависи от този уикенд. Един от двама им лъже, а някой не иска да заживеят щастливо.

Завладяващ, мрачен и изпълнен с обрати, “Камък, ножица, хартия” също е трилър, обвързан с темата за брака и с въпроса дали наистина познаваме човека до себе си. Разказана от две гледни точки, с включени ретроспективни моменти от началото на връзката на семейство Райт, историята е динамична, непредсказуема и зловеща и разказва за решения, които предопределят съдбата ни.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.