Избрани книги за март 2024 г.

by Хриси

Март носи пъстра селекция от жанрове и заглавия, които не бих асоциирала точно с женствеността и пролетната атмосфера, с които обичайно се свързва месеца, но пък са интригуващи и крият любопитни истории. Ето кои са избраните книги за март.

“Всяка неизбежна случайност” – Ребека Ярос

Преди “Четвърто крило” фокусът на Ребека Ярос беше върху романтичния жанр изцяло – тя отлично знае как да поднесе една любовна история, как да насити страниците на романа с емоция, страст и трепетни вълнения. Прави го и във “Всяка неизбежна случайност”. Пътуването със самолет ужасява Изи, но тя е на борда и е готова да приложи всички съвети, за да понесе полета. Съдбата ѝ изпраща подарък в лицето на шокиращо привлекателния Нейт. Той успява да я разсее, да я разсмее и да я очарова. Краят на пътуването им е повече от неочакван и те губят връзка. Изи и Нейт никога не забравят този полет и въпреки че пътищата им се преплитат, така и не успяват да уцелят правилния момент. Може би просто не им е писано да са заедно… въпреки привличането, приятелството, вълнението и близостта, които успяват да изградят по време на срещите си през годините. Докато не се озовават в ситуация, която ще ги подложи на огромно изпитание, но би могла да направи бъдещето им заедно възможно. Издават от “Ера”, а книгата вече може да бъде намерена по книжарниците

“Никога не ме лъжи” – Фрида Макфадън

Фрида Макфадън бързо си спечели симпатиите на почитателите на трилъровия жанр. След големия хит “Прислужницата”, на български четем “Никога не ме лъжи”. В нея щастливите младоженци Триша и Итън търсят своя мечтан дом. Когато обаче прекрачват прага на разкошната старинна къща в гората, препоръчана от тяхната брокерка, Триша вече знае, че нещо не е наред. По пътя натам ги е изненадала силна снежна буря, а в самата къща няма никого, въпреки светещия прозорец на горния етаж. Само огромният портрет на предишната собственичка ги гледа с пронизващи зелени очи. Снежната буря се усилва, колата им е затрупана, телефоните нямат обхват и Триша и Итън остават затворени в къщата, сами със своите страхове и с тайните, които все още не са си споделили. Къщата обаче също може да им разкрие тайни и скоро Триша се натъква на тях, когато открива стая, пълна със записи от психотерапевтични сесии. Докато се опитва да се отърве от натрапчивото чувство, че всъщност не са сами там, тя започва да изслушва записите един по един и да подрежда парчетата от пъзела на една ужасяваща история. Защо предишната собственичка на къщата е изчезнала безследно преди повече от четири години? Дали не я е убил бившият ѝ приятел, както вярват всички, или това е дело на неин пациент? И дали прекрачвайки прага на къщата, Триша и Итън също не са се превърнали в парченца от страшния пъзел? Романът издават от “Сиела” и вече е по книжарниците.

“Където гората среща звездите” – Гленди Вандера

Преди време “Където гората среща звездите” беше сред най-често препоръчваните заглавия на Goodreads – комбинация от човешка история, мистерия и щипка магия. Среща ни с Джоана Тийл – тя не е в най-добрия етап от живота си, но е решена да не позволи на трудностите да я сломят. Изцяло се е посветила на орнитоложките си изследвания в дивите райони на Илинойс, за да успее да довърши докторантурата си това лято. Един ден обаче самотната ѝ рутина е нарушена от появата на загадъчно босо дете, покрито със синини, което пристига изневиделица при къщичката ѝ в гората. Момичето нарича себе си Урса и твърди, че идва от звездите, за да стане свидетел на пет чудеса. Джо неохотно го приютява, притеснена какви ли обстоятелства са го накарали да броди само из пустошта. Прибягва до помощта на саможивия си съсед Гейбриъл Наш, за да разгадае мистерията на очарователното дете. Колкото повече време прекарват заедно обаче, толкова повече въпроси се появяват. Как едно малко момиче не само чете, но и разбира Шекспир? Защо в нейно присъствие непрестанно се случват хубави неща? И защо Джо и Гейб вече не проверяват уебсайта за изчезнали деца? С края на лятото и приближаването на Урса към петото чудо се задвижват процеси, които ще поставят всички на изпитание. Дали магията на това извънземно дете ще се окаже по-силна от всички пречки, които съдбата ще постави на пътя им? Когато звездите говорят, може би хората просто следват техния ход. Издават от “Изток-Запад”, а книгата може да търсите след 5.03.

“Фурия” – Алекс Майкълидис

Всяка новина за книга от Алекс Майкълидис за мен е празник! Нямам търпение да се потопя в атмосферата на “Фурия” и да се запозная с историята на Лана Фарар – една от най-бляскавите актриси в света. Тя е сложила край на кариерата си и е изградила напълно нов живот. Лошото лондонско време я подтиква да покани най-близките си приятели на своя идиличен гръцки остров, където да прекарат един уикенд под жарките слънчеви лъчи. Може би си мислите, че знаете тази история… Сигурно сте чели за нея навремето, когато таблоидите пишеха само за това. Беше идеалната сензация за пресата: оттеглила се звезда, частен остров, откъснат от света заради бурните ветрове… и едно убийство. Оказва се, че старите приятелства крият много омраза и жажда за отмъщение. Елиът Чейс знае какво се е случило и е готов да сподели всичко. “Фурия” издават от “Ера” – чакаме книгата на 7.03.

“Кръвта вода не става” – Дж. Д. Кърк

Ако сте се запалили по разследванията на главен инспектор Джак Логан, то през март излиза втора книга за него – “Кръвта вода не става”. Изморен от наситения със спомени град, главен инспектор Джак Логан решава да остави Глазгоу и миналото зад гърба си. Ала мечтата му за спокоен живот в Северношотландските планини бързо се разбива на пух и прах, когато на бреговете на Лох Нес изплува зловеща находка: труп, осеян със странни символи и обезобразен до неузнаваемост. Забуленото в легенди езеро неизбежно поражда слухове за прастари чудовища, излезли на повърхността, за да сеят смърт. Ала докато Джак събира доказателства и отсява фактите от измислицата, той ще се сблъска с една непоклатима истина – че най-страшните чудовища често се явяват в човешки облик… Издава издателство “Артлайн”, а книгата очакваме на 7.03.

“Ягодови обещания” – Мануела Инуса

Нова книга от Мануела Инуса носи със себе си аромат на пролет, на надежда и на любов. Семейството на Аманда живее щастливо дълги години във фермата им за ягоди в Калифорния. Смъртта на съпруга ѝ Том обаче променя всичко – дъщеря им преживява мъчително загубата на баща си, а Аманда трябва да се научи да живее без любимия си и да управлява стопанството сама. Когато година и половина по-късно приятелка ѝ предлага да се присъедини към група за подкрепа на опечалени, Аманда се съгласява с надеждата да намери начин да преодолее скръбта. Но тя не подозира, че там ще срещне много специален човек. Пред нея се разкрива възможността отново да бъде щастлива и обичана, но разкъсвана от противоречиви емоции, Аманда се страхува да отвори сърцето си за любовта. И тогава тя си спомня обещанието, което някога е дала на съпруга си. “Ягодови обещания” излиза благодарение на издателство “Хермес” – чакаме книгата на 18.03.

“Цялата небесна синева” – Мелиса да Коста

„Цялата небесна синева“ е роман разтърсващ, трогателен, изпълнен с болка и надежда. На 26-годишния Емил, поразен от ранен Алцхаймер, му остават две години живот. Емил решава да избяга от болницата и от съчувствието на семейството и приятелите си, и да предприеме едно последно пътуване. Пуска обява, с която търси спътник, готов да сподели приключението му, и за свое учудване не след дълго получава положителен отговор. Три дни по-късно пред тайно закупения от него кемпер се запознава с Жоан, млада жена с голяма черна шапка и с раница на гръб, която не дава никакво обяснение за присъствието си. Така започва едно изумително красиво пътешествие. В срещата между двамата и в срещата им с други хора по пътя се раждат радост, страх, приятелство, любов, които постепенно прогонват кошмарите на Емил.  Издават от “Колибри” на 22.03.

“Кратък дневник на съвпаденията” – Доменико Дара

През март от издателство Lemur ще ни зарадват с нова книга от Доменико Дара – автор на романа “Малинверно”. Обикновените хора, уединени в дебрите на историята, понякога са най-внимателните търсачи и усърдни наблюдатели на законите, които управляват света. Към тази потомствена линия принадлежи пощальонът на Джирифалко, срамежлив и самотен човек, посветил живота си да описва, под формата на съвпадения, прозренията на Съдбата, която го е лишила от любов, предлагайки му в замяна дарбата да имитира почерка на другите. Пощальонът на Джирифалко развива един особен порок: отваря, чете, преписва и каталогизира писмата, преди да ги достави, и така рисува своеобразна хронология на събитията в малкото италианско градче. Очаквам с нетърпение “Кратък дневник на съвпаденията”!

1 comment

Диляна Данаилова 12.03.2024 - 17:51

И аз нямам търпение:))))

Reply

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.