11 книги и техните сериали

by Хриси

Литературата винаги е била голямо вдъхновение за киното и телевизията. Покрай завишения интерес към стрийминг платформите и силната конкуренция между тях значителна част от книгите си пробива път към телевизионния екран и виждаме как героите и техните истории оживяват пред очите ни. Ако се чудите какво да гледате или да четете – ето 11 книги и техните сериали.

“Уроци по химия”

Един от най-продаваните романи на запад за 2022 и 2023 г. , както и водещо заглавие в класациите на американските библиотеки за най-заемана книга. “Уроци по химия” от Бони Гармъс ни връща в 50-те години на миналия век, за да разкаже какво е да си жена с амбиции и мечти във време, в което ролята и възможностите на нежния пол са ограничени до пределите на дома и възпитанието на децата. История, гарнирана с нотки на хумор и доза феминизъм, която прави интересна връзка между химията и кулинарията и междувременно коментира редица проблеми на тогавашното общество. В едноименния сериал главната героиня – Елизабет Зот, е изиграна от актрисата Бри Ларсън, а зад продукцията стои Apple TV.

“Черна торта”

Дебютната книга на Шармейн Уилкерсън изобщо не подсказва, че е първи опит на авторката за изява на литературната сцена. “Черна торта” е задълбочен, интригуващ и трогателен роман, свързан с историята на едно семейство, с корените на жена от Карибите и ударите на съдбата, които е трябвало да понесе. Книга, която е посветена на силната връзка между родител и дете, на приемствеността на традициите и шанса на поправиш грешките от миналото, на приятелството и любовта. Сериалът се излъчва по Disney+ и набира все по-голяма популярност.

“Малки пожари навсякъде”

“Малки пожари навсякъде” не е от книгите, които получиха толкова внимание у нас, но пък Селест Инг е изключително харесван и уважаван автор във Великобритания и САЩ. Романът представлява интересна смесица от човешка история, свързана с тревогите и изборите на две майки, и съспенс, изграден от заплетени връзки и ескалиращи конфликти между родители и деца. Авторката прави детайлен разрез на привидно идиличния живот в малко предградие и тайните, които всяко семейство крие зад перфектния имидж. В главните роли в сериала виждаме актрисите Кери Уошингън и Рийз Уидърспуун, а епизодите с български превод могат да се гледат по Star Channel.

“Изгубените цветя на Алис Харт”

Предвид, че идва март, може би това е най-подходящото време да прочетете “Изгубените цветя на Алис Харт” или то поне да изгледате сериала. Романът преплита историите на няколко жени, всяка от които има своята лична драма, но фокусът е върху порастването на Алис и върху тежките уроци, които съдбата й преподава. След травмиращо детство и ранната загуба на майка й момичето попада в среда, в която получава сигурност, спокойствие и нов дом, но с времето обичта и загрижеността на баба й оформят решетките на златна клетка, която контролира и ограничава Алис. История за доверието и предателството, за тайните, които рушат семейства, за необходимостта да познаваш истината, за да започнеш начисто. Сериалът е продукция на Amazon Prime.

“Бриджъртън”

Джулия Куин е автор, който с лекота може да развълнува всяка романтична душа. Поредицата ѝ за семейство “Бриджъртън” връща читателите във времето на регентска Англия и докато нашепва истории за любов, коментира също актуални за епохата теми и проблеми, говори за влиянието на семейството и подкрепата на най-близките, за доверието, отдадеността и страстта в една двойка. Леките нотки на хумор пък разчупват ще повече рамката на сюжета, като го правят още по-завладяващ и въздействащ. Поредицата е в процес на екранизация, като първите два сезона вече са излъчени по Netflix, а през май тази година се очаква и третият.

“Дейзи Джоунс & The Six”

Подобно на книгата, сериалът “Дейзи Джоунс & The Six” също направи голям фурор и се сдоби с номинации за “Златен глобус”, “Еми” и “Грами”, а саундтракът към историята събира милиони слушания в Spotify. Романът на Тейлър Дж. Рийд разказва за изгряващата звезда на една музикална група, за мечтите и целите на нейните членове и един любовен триъгълник, който се превръща в основна причина за разпада на бандата. Написан под формата на интервюта, той дава трибуна на всеки от героите и разглежда техните гледни точки както за успехите на групата, така и за изкуството, живота и любовта.

“Светлината, която не виждаме”

Носител на наградата “Пулицър”, романът на Антъни Доер “Светлината, която не виждаме” е историята на малко крайбрежно градче във Франция и неговата съдба по времето на Втората световна война. Разказ за кураж, доблест и морал, но също за страх и малодушие. Предадена от различни гледни точки, книгата проследява живота на Мари-Лор – дъщерята на пазителя на ключовете на Природонаучния музей в Париж, заедно с този на момче на име Вернер Пфениг, което се обучава в младежката академия на Хитлер за военен, и базира сюжета си на контраста в техните възгледи и на съдбовния момент, в който пътищата им се пресичат. Сериалът е кратък, включва едва четири епизода, които може да гледате по Netflix.

“Поредица от злополучия. Нещастното начало”

“Поредица от злополучия. Нещастното начало” вече има една успешна екранизация, в която Джим Кери играе главната роля на злия граф Олаф, но Netflix решават да възродят интереса към детската поредица с едноименен сериал. В историята на децата Бодлер няма да намерите нищо утешително, а щастливият финал определено на този етап е мираж, но гарантирано ще ви е интересно да проследите как се справят с алчността на своя настойник, как успяват да преодолеят всяко предизвикателство и как, оставайки заедно, се обединяват срещу злото и му се противопоставят.

“Скъпи Едуард”

Романът “Скъпи Едуард” от Ан Наполитано предстои да излезе на български в края на месеца, а междувременно аз попаднах на информация, че е екранизиран. Сериалът може да се гледа в Apple+ и следва историята, разказана в книгата – за тежката самолетна катастрофа, която отнема живота на 190 души и помилва този на едно 12-годишно момче, принудено да живее с кошмарните спомени от трагедията. Докато редува различни гледни точки на пасажерите в самолета, предавайки техните мисли часове и минути преди катастрофата, авторката отправя поглед и към Едуард – как се възстановява след инцидента, как продължава пътя си и до каква степен събитието е белязало неговата съдба.

“Един аристократ в Москва”

“Дали сериалът ще се доближи поне малко до съвършенството на книгата?” – това е въпросът, който се върти в ума ми, докато чета новината, че през пролетта на 2024 г. излиза екранизацията на “Един аристократ в Москва”. В главната роля на граф Ростов виждаме британския актьор Юън Макгрегър (поне от “Мулен Руж” трябва да го знаете). Действието в романа се развива в далечната 1922 г.  и разказва за съдбата на Граф Александър Ростов, който е изправен пред болшевишки трибунал и осъден да не напуска хотел „Метропол“, в противен случай ще бъде разстрелян. Принуден да замени просторния си апартамент с тъмна таванска стаичка, графът трябва да избере – да открие нов смисъл в съществуването си или да се признае за победен и да напусне сцената на живота. Сериалът е продукция на Paramount+ и ще се излъчи по Sky ShowTime.

“Богатство”

“Богатство” от Ернан Диас е един от двата романа, носители на наградата “Пулицър” за 2023 г. Признавам си, че още не съм го чела, но ми е в списъка с набелязани заглавия, а сега, като знам, че предстои сериал по HBO Max с Кейт Уинслет, ми стана още по-интересно да го прочета. Историята е посветена на Бенджамин и Хелън Раск и връща читателите в Ню Йорк в 20-те години на ХХ в., за да проследи тяхното израстване по стълбицата на успеха. Той е легендарен магнат от Уолстрийт; тя е дъщеря на ексцентрични аристократи. Заедно се издигат до върха и притежават несметно богатство, когато десетилетието на разточителство и спекула върви към края си. Но на каква цена са се сдобили с това огромно състояние? Сериалът ще дебютира на екраните през март.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.