7 тенденции при книгите, които се задълбочават през 2024 г.

by Хриси

Наред с предстоящите заглавия за 2024 г., за които читателите се вълнуват, също толкова интересна е темата и за тенденциите и настроенията в книгоиздаването. Кои жанрове ще надделеят над останалите, около какъв тип заглавия ще се шуми, какво да очакваме, когато влезем в книжарницата и посегнем към някое ново издание? След като се порових, събрах 7 тенденции при книгите, които се задълбочават през 2024 г.

Да живее романтичното фентъзи

Миналата година за пръв път читателските награди на Goodreads си имаха отделна категория Romantasy – сравнително по-нов поджанр в литературата, който съчетава романтичния характер на любовните романи и светоизграждането на епичните фентъзи книги. Нарастващата му популярност се дължи най-вече на ефекта на социалните мрежи, но той пък произтича от все по-силното желание на читателите да избягат в свят, различен от настоящия. Романтичното фентъзи предлага всичко, което те търсят – разтърсваща и емоционална история, в която главните герои обикновено са готови на всичко за любовта си, приключения, екшън и опасности, които внасят адреналин и напрежение в сюжета, вълшебни създания и магия, които дистанцират книгата от баналното ежедневие и отварят портал към по-интересна и привлекателна вселена. Популярността на жанра върна обратно в играта имена на автори и романи, които не са нови, но включват такъв тип сюжетна линия и задоволяват напълно читателския глад за такъв тип книги.

Някои от популярните заглавия в жанра “романтично фентъзи”

Повече аудио книги

Едва ли някой ще се изненада от тази тенденция. Аудио книгите наистина успяха да се наложат като удобен формат, който да отговаря на забързания градски ритъм и да бъдат онзи спасителен пояс за читателя, когато физически времето не стига да седне спокойно с книга в ръка. Драматургични версии, авторов прочит и любими гласове на известни личности са сред скритите козове на аудио книгите. За момента прогнозата е, че техният пазарен дял ще продължи да расте, като се очаква до края на десетилетието те да държат около 20% от приходите на световния книжен пазар.

Искрено и лично

Или иначе казано на преден план в нехудожествената литература са биографиите и мемоарите. Тази тенденция започна през последните няколко години, когато множество популярни лица решиха да споделят личните си истории – някои скандални, други вдъхновяващи, трети пък съчетали личностни драми и съвети от натрупан опит. Сред тях бяха принц Хари, Арнолд Шварценегер, Бритни Спиърс, Матю Пери, Барбара Стрейзънд, Виола Дейвис и други. За 2024 г. разликата е, че наред с известни лица от екрана (като актьорите Упи Голдбърг и Том Селек) се очаква диапазонът да се разшири и да се публикуват историите на хора, чийто живот е обвързан с политиката, обществените нагласи, науката, здравеопазването и екологията.

Биографични книги, които се очаква да бъдат публикувани през 2024 г. Сред тях са мемоарите на по-малкия брат на принцеса Даяна, третата съпруга на Хю Хефнър, както и този на имигрантка от Гана, която гони Американската мечта, и споделя за своя път към лекарската професия.

Диверсификация в книгите

От авторите на съвременна литература се очакват да бъдат коректни спрямо всички групи на модерното общество и чрез историите на героите да дават трибуна на онези, които досега са били заглушавани. Когато говорим за диверсификация, вече не става дума само за проблема с расовата дискриминация и отношението към чернокожите. Обръща се внимание на хора от всякакъв произход, пол и възраст, насърчава се толерантността към идеи, културни направления, течения в изкуството, житейски избори.

Къде отидоха YA романите?

Знам, че все още има такава категория, но се говори, че става все по-трудно да се отдели това жанрово разпределение, тъй като самото поколение надскача неговите граници. Като изключим възрастта на героите, темите и проблемите, засегнати в типичния тийн роман, вече отговарят напълно на тези, които вълнуват и по-порасналите читатели. Младежкото безгрижие, очарователната наивност и характерното лутане в търсене на правилната посока остават в историята. Това, за което младите искат да четат, може да бъде намерено на страниците на роман за възрастни (може да се тълкува буквално и преносно) – сложни житейски дилеми, драматични взаимоотношения, горещи връзки, епични приключения. И в такъв случай етикетът “YA” на практика става излишен.

Селекция от книги, които читателите на блога са избрали за компания по време на декемврийските празници

Жанровата литература като убежище

Ако тенденциите при книгите трябваше да бъдат обобщени с една дума, то тя би била “ескейпизъм” – желанието на човек да избяга от реалността и да бъде погълнат изцяло от съдбата и решенията на героя, за който чете. За съвременния читател книгите са удобен начин да заглуши проблемите на ежедневието – нарастващата инфлация, войните и конфликтите на политическата карта, силното поляризиране в обществото за всякакви теми образуват стрес и се превръщат в източник на тревожност и депресия . Тогава на помощ идва жанровата литература – заплетени трилъри, вълнуващи любовни романи, трогателни житейски истории, които обещават да изолират читателя от враждебната среда, в която пребивава, и да насочат вниманието му към решаването на чужди проблеми, били те и въображаеми, и така да върнат у него усещането за контрол върху ситуацията.

Диктатурата на дигиталната ера и социалните мрежи

Независимо дали ни харесва или не, социалните мрежи диктуват тенденциите на пазара, включително за книги, и няма изглед това да се промени скоро. Ситуацията си има своите плюсове и минуси. От една страна, четящото общество на TikTok изцяло елиминира тезата, че четенето е отживелица и не привлича млади хора, пък и успя да върне славата на позабравени заглавия, но, от друга страна, значително ограничава възможностите за пробив на книга, която не отговаря на трендовете и като цяло има по-различен стил или сюжет. Instagram и You Tube се опитват да компенсират със собствено виждане и това внася известно разнообразие, като се стараят да задоволят нуждите на онази част от читателската аудитория, която се нуждае от повече аргументация защо си струва да се прочете дадена книга. Facebook страниците на големите издателства пък играят ролята новинарски сайт, който обявява предстоящи заглавия и знакови литературни награди. А що се отнася до книжните блогове (здравейте, динозаври като мен!) – те продължават да съществуват, за да подхранват Google търсачката и да дават отговори на читателски запитвания.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.