Четири ключови особености на книгите на Мариана Запата

by Хриси

Ако сте почитатели на романтичния жанр, то вероятно името Мариана Запата ви звучи познато. Тя е сред авторите, които допринасят за популяризирането на любовните романи преди ерата на BookTok и които полагат основите на съвременните романси – емоционални, трогателни и безкрайно романтични истории, в които любовта успява да пребори всяко изпитание. Към днешна дата книгите на Мариана Запата са преведени на над 20 езика и събират хиляди почитатели по света. Чудите се защо? Ето 4 ключови особености на романите на Мариана Запата, които ще ви отговорят на въпроса.

Развитие в отношенията

Казват, че Мариана Запата е кралица на бавно изгарящата романтика (така наречената „slow burn”), и трябва да ви предупредя, че си отговаря на прозвището. В нейните книги връзката между главните герои се развива плавно, до голяма степен отговаряйки на темпото, с което мнозина биха подходили в реалността. За авторката е важно преди двама души да преминат към физически контакт да има установена емоционална близост. Затова и отношенията между водещите персонажи в романите преминават през различни етапи, а любовта им е подплатена от множество малки и големи жестове, които свидетелстват за доверие, отдаденост и преданост. Възможно е в началото изобщо да не се харесват (както в „Огън на леда“) или пък да са с ограничена комуникация (както във „Всички пътища водят към теб“), но постепенно преминават към по-отворени и задълбочени разговори, желанието да прекарват време заедно се засилва, докато в един момент става повече от ясно, че наистина горят един за друг.

От следващата седмица новият роман на Мариана Запата – “Всички пътища водят към теб”, ще е по книжарниците.

Повече химия

В книгите на Мариана Запата няма да намерите детайлно описани горещи сцени във всяка глава, но това, което липсва като действие, е компенсирано с изключителна химия между главните герои. Тя се чете в размяната на погледи, в нежните докосвания, в енергията, която двама души излъчват заедно. Всички романи на Мариана Запата са много чувствени, а любовта в тях – нежна, красива, не по-малко страстна. Химията между героите се превръща в едно солидно обещание за какво да се подготви читателят, когато достигне кулминацията на романа и всички карти са на масата. Сладко очакване – така най-общо може да се определи подходът на Мариана Запата към изграждането на романтичния сюжет.

Популярни романтични мотиви

Когато става дума за представянето на двойката в книгата, Мариана Запата залага на популярни и предпочитани от почитателите на жанра мотиви и похвати. Запазена марка за всичките ѝ романи са ситуациите на първоначално неохотно общуване между главните герои, които са принудени от обстоятелствата да прекарват време заедно, но така се тества търпението и самоконтрола на двойката, а и възникват забавни ситуации. В „Огън на леда“ авторката избира сюжет в стил от съперници към любовници, а във „Всички пътища водят към теб“ се спира на вариант със слънчева и усмихната героиня и намръщен и необщителен герой. Уреден брак пък е тема в романа „The Wall of Winnipeg and Me”, който също ще видим преведен на български от издателство „Ибис“.

Щастлив край

Не го приемайте за спойлер – самата Мариана Запата казва, че това е необходимо условие за нейните книги. Причината е, че от стартирането на писателската си кариера авторката иска читателите да са по-щастливи и удовлетворени в края на историята, отколкото са били при започването ѝ, а романът да е изиграл ролята на бягство от реалността, от което са имали нужда. Щастливият край е черешката на тортата – онова напомняне, че колкото и кофти карти да ти е раздал животът (както с герои като Аврора от „Всички пътища водят към теб“ или Джасмин „Огън на леда“), рано или късно нещата се подреждат.

Търсете от следващата седмица по книжарниците новия роман на Мариана Запата – “Всички пътища водят към теб”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.