Избрани книги за февруари 2024 г.

by Хриси

Най-романтичният месец от годината ни поднася разнообразни книги – някои, вдъхновени от реални истории за любовта, други обаче са насочени в съвсем различна посока. Ето кои са избраните заглавия за февруари.

“Мадмоазел Айфел и кулата на любовта” – Софи Ваяр

Трябва да призная, че след “Мадам Екзюпери и звездите на небето” много се привързах към писането на София Ваяр. А фактът, че с новия си роман ще ме върне към момент от историята, който като цяло провокира любопитството ми, допълнително изостря интереса ми към “Мадмоазел Айфел и кулата на любовта”. Гюстав Айфел иска да построи най-високата кула в света. Никой не вярва, че този невиждан досега проект ще бъде готов за Световното изложение – освен смелата му дъщеря Клер. Във време, когато все още се смята за неуместно жените да излизат сами дори на разходка, тя е най-важният съветник и личен секретар на баща си. Младата жена е неотлъчно до него, но начинанието, с което са се захванали, граничи с лудост и заплашва бъдещето на брака й. Дните отлитат все по-бързо, а пред Айфел се издига още една преграда: парижката художествена сцена, предвождана от Ги дьо Мопасан и Александър Дюма, се обединява срещу предполагаемото оскверняване на града. Във вихъра на общественото негодувание и личните й битки, неочаквана среща изправя Клер пред може би най-важния избор в живота й: Айфеловата кула ли е нейната съдба – или бъдещето й е в новия свят, отвъд океана? Романът е на издателство Lemur и вече е по книжарниците.

“Танцувай с мен” – Силвия Франк

Ново заглавия от поредицата с известни двойки на издателство “Емас” – “Танцувай с мен” от Силвия Франк. Книгата ни разказва за любовта между композитора Ленард Коен и неговата муза – Мариана Илен. В писмо до нея той споделя: „Скъпа Мариане, аз вървя съвсем малко след теб, достатъчно близо, за да те хвана за ръката. Старото ми тяло се предава, както се предава твоето, писмото за освобождаване вече е на път. Никога не забравих твоята любов и твоята красота. Но ти знаеш това. Няма нужда да казвам повече. Приятно пътуване, любов моя. Скоро ще се срещнем. С безкрайна обич и благодарност, твой Ленард.“

Годината е 2016-а, 44 години след тяхната раздяла. 44 години, в които не са се виждали. Мариане умира дни след като е получила последното обяснение в любов, само три месеца по-късно я последва Ленард. Заедно в смъртта, заедно и в най-хубавите си години. А тези години са белязани с бурни страсти, необвързани с еснафски предразсъдъци нрави и много мечти под слънцето на обжарения гръцки остров Хидра. Към тях ще ни върне и романът “Танцувай с мен”, който вече трябва да е по книжарниците.

“На запад с жирафите” – Линда Рътлидж

Сто и пет годишният Удроу Уилсън Никъл усеща, че животът му е към края си. Но когато научава, че скоро жирафите ще бъдат обявени за изчезващ вид, той се връща към спомена за едно незабравимо изживяване, което не иска да отнесе със себе си в гроба. 1938 година. Голямата депресия е в разгара си. Хитлер се превръща в реална заплаха за цяла Европа. Уморените от несгодите американци копнеят за чудо. Откриват го в два жирафа, които, докато ги превозват през Атлантическия океан, оцеляват в опустошителен ураган. Следва дванайсетдневно пътешествие с камион, който тръгва от Ню Йорк и трябва да прекоси открай докрай Щатите, за да откара жирафите в зоологическата градина в Сан Диего. Зад волана на камиона е младият Удроу, който е останал кръгъл сирак по време на същия ураган и който търси мястото си под слънцето. Разказът обединява в шарена мозайка реално съществували хора с доброто и лошото в тях и измислени герои, сред които старец с бурно минало, красива млада фотографка със строго пазена тайна и образи, ярки и пъстри като самите жирафи. Издават “Лабиринт” и книгата вече може да бъде намерена по книжарниците.

“Речник на изгубените думи” – Пип Уилямс

Вдъхновена от действителни събития, Пип Уилямс се впуска в задълбочено проучване на архивите на Оксфордския речник, за да разкаже оригинална история за силата на езика да моделира света. Останала без майка, но изтъкана от любопитство, Есме прекарва детството си скрита под работната маса на баща си в Скрипториума – мястото, където екип от всеотдайни лексикографи създава известния в цял свят Оксфордски речник. Един ден обаче листче със забравена дума полита във въздуха и пада в краката на детето. Непозната е, но звучи красиво: „неволница“. За Есме тя е истинско съкровище, ето защо решава да я спаси заедно с всички изгубени или отхвърлени от речникотворците думи. Така започва тайно да колекционира думи, предаващи преживяванията на жените и на простолюдието, които често не фигурират в лексикографските трудове. За да събере нужния ѝ материал, тя трябва да напусне безопасната академична среда и да навлезе в света на обикновените хора, чиито слова ще изпълнят страниците на нейния Речник на изгубените думи. Есме е запленена от силата на словото: думите, оказва се, са способни да възкресяват – говорейки за някого, той оживява пред нас. Ще успеят ли обаче изгубените думи да ѝ помогнат да открие любовта и мястото си в света във времена на разделение, война и изпитания? Книгата издава “Изток-Запад” и я очакваме на 5.02.

“Никога не ме лъжи” – Фрида Макфадън

Вероятно познавате Фрида Макфадън като автор на трилъра “Прислужницата”, който със заплетения си сюжет и напрегната атмосфера набра популярност миналата година сред почитателите на жанра. Авторката е подготвила ново заглавие, но обещава да е също толкова пленително. “Никога не ме лъжи” разказва за Триша и Итън – щастливи младоженци, които търсят своя мечтан дом. Когато обаче прекрачват прага на разкошната старинна къща в гората, препоръчана от тяхната брокерка, Триша вече знае, че нещо не е наред. По пътя натам ги е изненадала силна снежна буря, а в самата къща няма никого, въпреки светещия прозорец на горния етаж. Само огромният портрет на предишната собственичка ги гледа с пронизващи зелени очи. Снежната буря се усилва, колата им е затрупана, телефоните нямат обхват и Триша и Итън остават затворени в къщата, сами със своите страхове и с тайните, които все още не са си споделили. Къщата обаче също може да им разкрие тайни и скоро Триша се натъква на тях, когато открива стая, пълна със записи от психотерапевтични сесии. Докато се опитва да се отърве от натрапчивото чувство, че всъщност не са сами там, тя започва да изслушва записите един по един и да подрежда парчетата от пъзела на една ужасяваща история. Защо предишната собственичка на къщата е изчезнала безследно преди повече от четири години? Дали не я е убил бившият ѝ приятел, както вярват всички, или това е дело на неин пациент? И дали прекрачвайки прага на къщата, Триша и Итън също не са се превърнали в парченца от страшния пъзел? Очакаме книгата от издателство “Сиела” на 5.02.

“Анна О” – Матю Блейк

Сред едно от очакваните заглавия при трилърите за 2024 г. е “Анна О” от Матю Блейк. Книгата идва на български броени дни след световната си примиера и е подготвила история, от която ще настръхнете. Анна О не е отваряла очи от четири години. От нощта, в която е открита дълбоко заспала, след като намушква двама души до смърт без ясен мотив. Наречена е от таблоидите Спящата красавица, а състоянието ѝ се оказва рядко психосоматично разстройство, познато като „синдром на примирението“. Доктор Бенедикт Принс е съдебен психолог и експерт по съня. Неговите методи са последната надежда Анна О да бъде събудена, за да се изправи пред съда. Докато Бенедикт се опитва да опази собствените си тайни и да разгадае случая на Анна О, дърпа нишката на много по-дълбока, по-мрачна мистерия. Той знае всичко за най-тъмните кътчета на ума, заровени в подсъзнанието, но не подозира за огромната опасност от това, което излиза наяве… Събуждането на Анна О не е краят на историята, а само началото. Чакаме романа от издателство “Ера” на 6.02.

“Аргайл” – Ели Конуей

Докато се подготвяме за филмовата премиера на “Аргайл” и четем спекулативни теории кой оригинално стои зад тази криминална история, имаме възможност да се докоснем до първоизточника, като прочетем книгата. Мечтата на руски магнат да възвърне величието на нацията отключва верига от събития, които ще доведат света до ръба на хаос. Само Франсис Кофи, легендарен служител на ЦРУ, може да го предотврати. Но за тази цел ѝ е нужен човек с изключителни качества. Като Аргайл. След като животът му се преобръща след смъртта на родителите му, той просто се носи по течението и държи външния свят настрана. До момента, в който характерът и брилянтният му интелект привличат вниманието на една от най-властните жени в подземния свят. Кофи знае всичко за тъмното минало на Аргайл. Но тя също така знае и че той притежава умения, които да му помогнат да се присъедини към екипа, изправен срещу една от най-могъщите личности в света. Обучението му по шпионаж ще го преведе от джунглите на Тайланд, булевардите на Монако и манастирите на Атон до забравена пещера дълбоко в планините. Предстои фатална надпревара на живот и смърт, която може да го спаси или да го погуби веднъж завинаги. Романът излиза на български благодарение на издателство “Колибри” – очакваме го на 9.02.

“Модистката от хотел “Риц” – Кристи Кембърн

Париж, 1943-та. Младата и красива Лила е любимата модистка на дамите от висшето общество. Тя не просто шие роклите им, но и знае всичките им тайни. Сред реките от шампанско и коприна в изискания хотел „Риц“ никой не подозира, че Лила всъщност работи за Френската съпротива и част от живота ѝ е забулен в мистерия. Когато една нощ е простреляна и нацистите тръгват по петите ѝ, бягството изглежда невъзможно, но спасението ще дойде от сенките на миналото. Сандрин е специалистка по история на изкуството, която тъгува за съпруга си, воюващ на фронта. Работата ѝ в националната галерия е идеалното прикритие за нейната мисия като част от Съпротивата – да спасява ценни художествени творби от ръцете на германците. Но дали нейните съграждани, които я смятат за предателка, ще ѝ простят? Когато Сандрин открива ушита по поръчка рокля на „Шанел“ с тайно съобщение в подгъва, пътят ѝ с Лила съдбоносно се преплита, а смелостта, упорството и несломимият дух и на двете жени ще променят хода на човешката история… Очакваме от издателство “Кръг” на 12.02.

“Всички пътища водят към теб” – Мариана Запата

Изтощена от поредното предизвикателство, което съдбата й е поднесла, Аврора Де Ла Торе решава, че е време да отгърне нова страница и заминава за единственото място, където последно се е чувствала истински щастлива. Място, което пази спомени от детството и което обещава да я приюти, докато реши какво иска да прави с живота си. Плановете обаче малко се объркват – оказва се, че мъжът, от когото наема жилището, не е най-приветливият и гостоприемен домакин. Той също се бори със собствените си демони и трудно се доверява на хората. Но може би двамата ще намерят начин да излекуват сърцата си и заедно да намерят път към любовта. Очакваме “Всички пътища водят към теб” от издателство “Ибис” към средата на февруари.

“Скъпи Едуард” – Ан Наполитано

Каквото и да кажа за “Скъпи Едуард”, малко ще е – наистина необикновена, емоционална, дълбока и толкова въздействаща история! Щастлива съм, че този месец най-сетне ще можем да се насладим и на българския ѝ превод. А за какво всъщност става дума? Дванадесетгодишният Едуард заминава със семейството си за Лос Анджелис, където възнамеряват да се устроят за постоянно. Сред останалите сто и осемдесет пасажери на борда на самолета са ранен ветеран, който се завръща от Афганистан, прикован към инвалидна количка бизнес магнат на преклонна възраст, уверен в светлото си бъдеще млад финансист и свободолюбива жена, която бяга от контролиращия си съпруг. На половината път самолетът се разбива. Едуард е единственият оцелял. Невероятната история на момчето чудо привлича вниманието на цялата нация, но той се затруднява да намери мястото си в света без близките си. Заживява при леля си и намира известна утеха в приятелството със съседката Шей, но продължава да чувства, че част от него е останала в небето, завинаги свързана със самолета и останалите пътници. Неочаквано откритие обаче му помага да си отговори на най-важните житейски въпроси: Как да продължиш напред, след като си изгубил всичко? Какво придава смисъл на живота? Успяваме ли да извлечем най-доброто от времето, което ни е дадено? Заедно с Шей Едуард поема по пътя на изцелението, за да се научи да открива отново радостта и красотата на живота. Очакваме книгата от издателство “Хермес” на 27.02.

“Единствени двама” – Тейлър Дженкинс Рийд

Докато чакаме Тейлър Дженкинс Рийд да напише нов роман, можем да се върнем към някои от по-ранните ѝ книги. Сред тя е “Единствени двама”, която през февруари излиза на български. На двайсет и няколко години Ема Блеър се омъжва за гаджето си от гимназията – Джеси. Изграждат си живот далеч от очакванията на родителите си и жителите на родния им град в Масачузетс. Пътуват заедно по света, изживяват всеки миг като в приказка и сграбчват всяка възможност за приключение. На първата годишнина от сватбата им Джеси е на борда на хеликоптер над Тихия океан, когато хеликоптерът се изгубва. Просто така, Джеси изчезва завинаги. Ема напуска работа и се връща у дома в опит да сглоби отново живота си. Години по-късно, вече в трийсете, тя се натъква на стар приятел, Сам, и открива, че отново е възможно да се влюби. Когато се сгодяват, Ема има чувството, че получава втори шанс за щастие. Поне докато Джеси не бива намерен. Той е жив и през всички тези години се е опитвал да се върне у дома при нея. Със съпруг и годеник, сега Ема трябва да реши коя е и какво иска, докато се опитва да предпази любимите си хора. Кой е истинският ѝ любим? Какво означава да обичаш истински? Ема знае, че трябва да слуша сърцето си. Просто не е сигурна какво казва то. От издателство “Intense” са обещали, че романът ще излезе през февруари.

“Дом на пламъци и сенки” – Сара Дж. Маас

Брайс Куинлан никога не е очаквала да напусне Мидгард, но сега, когато това е факт, всичко, което иска, е да се върне обратно. Там останаха всички, които обича – семейството ѝ, приятелите ѝ, сродната ѝ душа. Попаднала в странен нов свят, Брайс ще трябва да запази разума си, ако иска да намери пътя към дома. А това е трудна задача, особено като не знае на кого може да се довери. Хънт Аталар и преди е бил на дъното, но това дъно може да се окаже по-дълбоко. След няколко кратки месеца, в които имаше всичко, за което е мечтал, сега отново е затворен, лишен от свободата си и без представа за съдбата на Брайс. Отчаяно иска да ѝ помогне, но му е нужна помощ, за да успее да избяга от астерите. В това спиращо дъха продължение на бестселърите “Дом на пръст и кръв” и “Дом на небеса и дихания” светът на Брайс и Хънт е доведен до ръба на разрухата, а бъдещето му лежи на техните рамене. От издателство “Егмонт” са обещали книгата за 24.02.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.