7 въпроса, свързани с книгите на Сара Дж. Маас

by Хриси

Още в края на миналата година реших, че е крайно време да прочета някоя от книгите на Сара Дж. Маас. Поредиците ѝ многократно са ми били препоръчвани от други читатели, а и след като пробвах 2-3 по-романтични фентъзи романа, прецених, че може би няма да ми е толкова трудно да навляза във вълшебната вселена, която авторката е сътворила. Признавам – не очаквах, че ще е толкова пристрастяващо да чета историите ѝ, нито че ще заобичам героите с такава сила. И тъй като в момента много други читатели за пръв път се срещат с романите на Сара Дж. Маас, а други се колебаят дали да го направят, реших да споделя моя опит и да отговоря на няколко въпроса, които на мен ми се въртяха в главата.

Не съм фентъзи читател – има ли смисъл да ги чета?

Аз също не се определям за фентъзи читател – до този момент съм се вълнувала винаги от героите, техните съдби и как се развиват взаимоотношенията в книгата. Обичам в историята да има романтичен елемент, защото просто е нещо, което харесвам, но не държа винаги това да е акцент. Така обобщено бих казала, че намерих всичко от изброеното в романите на Сара Дж. Маас – разликата е, че е поднесено като част от един непознат и напълно нов за мен свят. В началото ми отне малко време, докато се ориентирам каква е йерархията в него, кой каква роля изпълнява, но после нямах проблеми да проследя развитието на сюжета.

С коя поредица да започна?

Много хора ме съветваха да започна със “Стъкленият трон”, защото я намират за по-добра. Аз прецених за себе си, че ще ми е по-лесно, ако стартирам с “Двор от рози и бодли”, тъй като бях чувала, че е по-динамична. Не съжалявам за избора си – ако и вие като мен не сте активни фентъзи читатели, историята на Фейра ще ви е по-лесно смилаема. Ще се ориентирате какъв е стилът на авторката, как изгражда персонажите си, какви изненади да очаквате от нея и в същото време ще се наслаждавате на една наистина вълнуваща и необикновена история, в която любовта е движеща сила. Преходът към “Стъкленият трон” след това ми беше труден – наистина там в началото темпото е по-различно и отнема време да се адаптираш, но признавам, че поредицата е по-добра.

Книгите за тийнейджъри ли са?

Не знам откъде е тръгнал този мит – може би защото обичайно по-младите читатели предпочитат фентъзи книги, но според мен всички романи на Сара Дж. Маас могат да се четат на всякаква възраст. В тях се засягат теми и проблеми, които резонират с отговорностите, емоциите и дилемите на всеки възрастен. Основен акцент често е преодоляването на тежка емоционална травма, говори се за сложни взаимоотношения с близките, за морални казуси, от които става ясно, че в живота нищо не е черно-бяло.

Какво представлява Вселената на Сара Дж. Маас?

Сара Дж. Маас има три поредици – “Стъкленият трон”, “Двор от рози и бодли” и “Лунатион”. Така подредени може да се каже, че имаме минало, настояще и бъдеще на един магичен свят, в който винаги има някой алчен и отмъстителен злодей, който иска да го затрие изцяло. В него живеят магични създания като феи, вещици, демони,  могъщи владетели с техните обикновени смъртни поданици, хора, които прекрачват границата на безсмъртието и се сдобиват с магични способности, ангели, шифтъри (могат да се преобразяват в каквото създание искат) и други чудати същества.

Колко романтични са книгите на Сара Дж. Маас?

Поредицата “Двор от рози и бодли” е силно романтична – започва като приказка за млада жена, която попада в свят на магия, който е толкова красив, колкото и опасен. В него намира сродната си душа – това е елемент, който присъства във всички романи на Сара Дж. Маас. Тази специална връзка между двама влюбени е нещото, за което хората мечтаят в реалността. Тя е смисълът, посоката, тя е изворът на надежда, че в свят, който е обречен да води битки със страшни чудовища, има светлина, за която си струва да се бориш и да живееш. Тази връзка, тази любов е дом, към който героите се връщат. Много емоционални са моментите, в които персонажите на авторката осъзнаят, че най-после са намерили своята половинка. В “Стъкленият трон” също има такива, но там самият свят е по-сложно устроен, има повече екшън, затова определям поредицата за една идея по-малко романтична в сравнение с другата. Още нямам впечатления върху книгите от серията “Лунатион”.

Какво трябва да знам, преди да започна да чета книгите на Сара Дж. Маас?

Нищо! Абсолютно нищо! И съм напълно сериозна. Най-безобидният спойлер може да ви развали удоволствието от четенето на книгите и да ви открадне елемента на изненада. Във време, в което социалните мрежи непрекъснато бълват съдържание за популярни романи, е много трудно да се опазиш в блажено неведение. Не знам при мен как се беше получило – вероятно, защото много дълго време смятах, че книгите няма да ми допаднат, затова игнорирах постове, свързани с тях. Но съм щастлива, че влязох в света на Сара Дж. Маас без очаквания, без да знам какво им предстои на героите, без да знам изобщо кои са героите и на какво ще бъдат подложени, и това ми помогна да насладя максимално на историите. Не търсете информация в Google, не скролвайте видеа в Тик Ток – просто си вземете книгата и си четете.

Какво ми хареса на мен в книгите на Сара Дж. Маас?

Винаги съм харесвала популярната фраза, че читателят живее хиляди животи, но за пръв път осъзнах наистина, че читателите на фентъзи опознават и хиляди вселени. Толкова детайлно е изградила своя свят Сара Дж. Маас, че за въображението не е никакво предизвикателство да си го представи, да заживее в него, да повярва, че съществува. Хареса ми, че всички герои са важни и им се обръща внимание – макар да имаме един главен персонаж, чиято история се следи (Фейра, Елин), се вълнуваме точно толкова и от съдбата на останалите, дава им се трибуна, чуваме техните гледни точки и се интересуваме от техните мисли и емоции. Определено ми допадна фактът, че никога не знаех какво точно ще се случи до края на някоя от книгите, но може би най-много ценя как авторката е прожектирала проблемите от реалния свят в своя въображаем. Може би затова героите ми изглеждаха толкова правдоподобни, но е факт, че драмите, през които преминаваха, изборите, които трябваше да направят, се свеждаха до съвсем простичка истина – феи или хора, просмъртни или безсмъртни, всички искат да живеят в хармония с останалите, копнеят за любов и са готови да се борят за един по-добър свят.

Кои други книги в подобен стил биха ми харесали?

Възраждането на еуфорията около “Двор от рози и бодли” в Тик Ток дойде малко след излизането на “Четвърто крило” от Ребека Ярос, която сама потвърди, че книгите на Сара Дж. Маас са истинско вдъхновение за нея. Така че това е първият роман, който бих препоръчала. Поредицата на Стефани Гарбър “Имало някога едно разбито сърце” също е подходящ избор – отново детайлен приказен свят, отново главен герой със съмнителни морални принципи, но далеч по-малко битки и пролята кръв. Съжалявам, че твърде малко хора се сещат за книгите на Катрин Арден от поредицата за “Мечокът и славеят” – смятам, че те напълно отговарят на изискванията за красиво написана фентъзи книга, в която доброто и злото се борят за надмощие, а начело на битката е една смела и самоотвержена героиня. Тъй като самата аз съм нова в романтичното фентъзи, тепърва ще проучвам още книги и ще допълвам списъка с книги на автори като Холи Блек, Дженифър Арментраут, Ребека Рос.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.