20 книги, които очакваме на български през 2024 г.

by Хриси

Новата година започна, а с нея и плановете за книгите, които обезателно трябва да прочетем. Купчината с желани заглавия расте главоломно, като за нея допринася и списъкът с предстоящи издания, които част от издателите обявиха. Споделям 20 от тях, за които аз лично нямам търпение.

Започвам с уточнението, че не съм подредила кориците по приоритет. Може би най-изненадана бях от новината, че Елиф Шафак ще ни зарадва с нова книга през август. Споделяла съм вече, че с по-ранните ѝ творби не се разбирах толкова добре, но пък последните ѝ книги просто ги обожавам. Другото голямо име, за което се говори, че ни е подготвило нов роман, е Дан Браун, но тъй като няма никъде нищо обявено официално, не си позволих да го включа в галерията.

Очаквам на български книжни сензации като “Yellowface” (обещавам ви, че много ще ви хареса) и “Wayward”, за която чувам все хубави отзиви. Сред другите популярни заглавия се нареждат още “Tomorrow, tomorrow and tomorrow” – победител на наградите Goodreads в категория “Художествена литература” за 2022 г., и “The Covenent of Water”, която пък бе избрана за книга на 2023 г. от клуба на Опра.

При романтиката с нетърпение чакам “Funny Story” от Емили Хенри, която се доказа като царица на любовния жанр, а също и “Things We Hide from the Light” от Луси Скор – любимата ми книга от трилогията “Нокъм­аут”. Ще ми е интересно да прочета и STEM новелите на Али Хейзълууд, които също ще бъдат издадени на български. Вероятно много от вас ще са щастливи да научат и че през февруари ще има нова романтична книга от Ребека Ярос – “In the Likely Event”.

И тъй като от миналата година бавно и полека опознавам света на романтичното фентъзи, добавям в списъка книги като “Divine Rivals” и “The Ballad of Never After”. От криминалните романи най-много се радвам на новините за предстоящи заглавия от Антъни Хоровиц и Ричард Озмън, но с любопитство поглеждам към “Vera Wong’s Unsolicited Advice for Murderers”, която ми звучи еднакво интригуващо и може би дори забавно. Тъй като харесах “1979” от Вал Макдърмид, ми е интересно да видя какво ми е подготвила в следващия си роман – “1989”. И най-хубавото в крими/трилър жанра запазвам за накрая – новата книга на Алекс Майкълидис (“Fury”), която този месец излиза на английски, ще видим на български през март със заглавие “Вихрушката”.

От нехудожествената литература съм набелязала (засега) две заглавия. Първото е на любимия ми Стивън Фрай, който според мен е най-добрият майстор-разказвач на древногръцки митове и легенди. От него чакаме прочит на “Одисея”. Второто заглавие е биографично – Уолтър Айзъксън е подготвил близка среща с Илън Мъск, която определено провокира читателското ми внимание.

Измежду списъка с гръмки заглавия ми се иска обаче да споменем и такива, които не попадат в светлините на прожекторите, а също заслужават да бъдат отразени – като “Скъпи Едуард”, която е една от най-въздействащите книги, които съм чела; или като “Мадмоазел Айфел и кулата на любовта”, която пресъздава историята около построяването на Айфеловата кула.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.