5 читателски стъпки за силен старт на 2024 г.

Празниците си заминаха, всички гръмки статуси с планове за предстоящата година заглъхнаха и човек остава сам с присъщата за следотпускарския период ленивост и чувството, че трябва да предприеме някакво действие, но не знае какво точно. Аз ще ви подскажа – намерете си правилната книга, която да ви даде нужните енергия и мотивация. Ето 5 лесни читателски стъпки, които да следвате за силен старт на 2024 г.

Планирай годината си

В много случаи хората, които без проблем балансират различните роли в живота си, го правят с помощта на добра самодисциплина и отлична организация. Написани черно на бяло, целите и конкретните задачи за деня придобиват друг облик и звучат далеч по-реално, отколкото като хвърчащи мисли в и без това претовареното ни съзнание. Тук на помощ идват онези издания, които можеш спокойно да ползваш като планер. Като “12-седмичен план” на Йоана Йокко, в който тя споделя практики и съвети за успешно жонглиране с всички отговорности и как междувременно човек да работи за осъществяването на мечтите си. Мотивация може да потърсиш и в астропланера на Йоана Йорданова, който дава възможност да записваш както месечните си цели и намерения, така и да си водиш бележки за деня, а освен това дава съвети, базирани на астрологичната прогноза за съответния период.

Промени навиците си

Всички сме го чували първоянуарското обещание “Нова година, ново аз”, само че на теория думите звучат далеч по-лесно, отколкото да ги приложиш на практика. За да направиш първите крачки по пътя към промяната, трябва да започнеш от ежедневни и най-обикновени навици – да си пренаредиш програмата, като въведеш по-ранно ставане, да замениш нездравословния обяд с нещо по-полезно за хапване, да си намериш хоби и да му отделяш време. Миналата година за пръв път намерих воля и мотивация да спортувам и да се грижа за тялото си – началото беше трудно, но наученото от “Атомни навици” определено ми помагаше да остана фокусирана върху основната цел и да свикна с мисълта, че са необходими време и търпение, за да осъществя плана си. Може да ползваш книгата за всякакъв друг нов навик, който искаш да усвоиш. “Клуб “5”сутринта” пък е за онези, които имат сили единствено да изключат алармата, но не и да станат от леглото – в книгата те ще намерят истории и съвети, които да им помогнат да преобърнат режима си и да повишат продуктивността си. Лично аз ще стартирам 2024 г. с “Глюкозната революция”, тъй като много познати я препоръчаха като ефективен и полезен наръчник за балансирано хранене, което може да съдейства за поддържането на по-добра форма.

Грижи се за себе си

Може да звучи клиширано, но когато човек е в хармония със себе си, много по-лесно си проправя път и във външния свят. Затова нека новата година е времето, в който най-после да обърнеш внимание на психическото си здраве – работи върху онези вътрешни гласове, които ти създават пречки да сбъдваш мечтите си, излекувай страховете, възпитавай волята си и се научи да бъдеш по-малко критичен към себе си. “Защо никой не ми го е казвал досега?” определено помага за справянето със стресови ситуации и учи читателите да разграничават чувствата от фактите, да поставят граници, да се справят с конкретни деликатни ситуации. “Светлината, която носим” пък задава една позитивна нагласа към света, насочва вниманието към малките победи, които се превръщат в големи успехи, и заменя токсичните връзки и практики с такива, които носят удовлетворение и сигурност. “Котаракът, който преподаваше дзен” пък е едно красиво илюстровано пътуване в посока себепознание, по време на което читателят подлага на анализ житейската си философия и вижда светлина в иначе мрачните моменти от деня си.

Взимай пример от успелите

Историите на успелите личности винаги действат мотивиращо и вдъхновяващо, затова не е зле да стартираш годината с такава книга. Може да потърсиш пример за борбеност и амбиция в биография на някои съвременник – “Ана Уинтор. Живот на първия ред”, “Уил” от Уил Смит, “Без реклами” от Маги Халваджиян. Или пък да се вдъхновиш от успехите на личности, които са оставили своята следа в сферата на модата, изкуството, науката. Препоръчвам “Шанел” от Джъстин Пикарди – четох я в началото на миналата година и за пореден път се изумих от дългия път, който Коко Шанел е извървяла, за да наложи името си като марка и еталон за качество, стил и класа. Има и книги като “Зелени светлини” от Матю Макконъхи, в които личната история на една звезда е комбинирана с конкретни практики и съвети, приложими в ежедневието на обикновения човек. А ако не сте фенове на нехудожествената литература, винаги може да подхванете някой роман, базиран на реална личност и нейните постижения.

Предизвиквай се

Никой алпинист не е стигнал върха, защото му е било лесно да се катери нагоре. Напротив – вървял е въпреки вятъра, студа, денивелацията, понижените нива на кислород заради атмосферното налягане. С всяка крачка е предизвиквал себе си и само така е успял да се наслади на гледката от високо. Затова търси книги, които да разширяват читателския ти кръгозор. Премахвай граници, като включваш нови жанрове (ето аз стартирам годината с фентъзи), посягай към романи, които биха изплашили друг с темите си (или дори обема си). Започни литературно предизвикателство, за да следиш собствения си прогрес към читателския връх, който си избрал да покориш.

Related posts

“Северният вятър” – Александрия Уоруик

8 книги, с които да се настроиш на лятна вълна

5 книги, които да четеш, докато чакаш новите серии на Бриджъртън