Литературно предизвикателство 2024 г.

by Хриси

Нова година – ново литературно предизвикателство! Постарала съм се да има от всичко по малко, така че да завършите 2024 г. с 24 прочетени книги, които носят духа на времето, но и надникват в миналото; които отразяват личния ви читателски вкус, но и следват актуалните тенденции в книгоиздаването. И най-вече – основната цел на предизвикателството е да ви носи удовлетворение, така че не си го слагайте на сърце, ако не изпълните някоя точка. Винаги може да я замените със заглавие изцяло по ваша хрумка. Важното е да се чете!

 • Книга, за която всички говорят – колкото и да ни ядат от времето, социалните мрежи са и от най-силните канали за популяризирането на литературата днес. В Инстаграм и ТикТок книжните общества са изключително активни и формират класациите с най-актуални заглавия. И тъй като вярвам, че е хубаво да сме в крак с времето, ви съветват да прочетете поне една от много нашумелите книги. 
 • Роман, публикуван преди 10 години – малко е плашещо колко бързо летят годините и колко кратък е животът на някои книги. А има такива, които не заслужават да се превръщат в капка в морето от заглавия, сред което плуваме. Затова ви съветвам да върнете лентата назад и да си изберете роман, който е публикуван преди 10 години.

 • Книга с 4 (или повече) гледни точки – макар за някои читатели да е объркващо, смятам, че историите с повече включени гледни точки могат да научат читателя да бъде по-толерантен към останалите, да отразява чуждото мнение и да не прибързва с изводите. Плюс, че тренират концентрацията.
 • Книга с корица в пастелен цвят – не мога да кажа, че съм фен на цвета на 2024 г. (прасковен мъх), но като цяло харесвам пастелните нюанси и си мисля, че могат да се получат много красиви корици в тази гама.
 • Роман за живот в малкия град – през последните години темата за живота в малкия град се коментира все повече в романите (особено пък в любовния жанр) – чрез историите за сплотени общности, с интерпретацията за желанието на модерния човек да забави малко темпото. 
 • Книга с глави, които започват с цитати – лично аз много обичам такива книги. Сякаш откривам добавена стойност към всяка глава, търся символика покрай думите в цитата и търся отражението им после в разказаното на страниците.
 • Дебютен роман – някои дебюти са не просто прохождане на книжната сцена, а цял спектакъл. Не бива да ги пропускате!

 • Трилър с мотив отмъщение – така де, в трилърите имаме серийни убийци, ревниви половинки, алчни приятели, обаче класиката си остава отмъстителният герой, който търпеливо е планирал решителния ход.
 • Книга, свързана с азиатската култура– миналата годината прочетох 2-3 заглавия от азиатски автори и сама се смъмрих, че съм подхождала с предубеждения към тях. Откривам много мъдрост и смисъл в историите им, храна за душата, която може да промени житейската ти философия. 
 • Забранена книга – напоследък все повече за говори за цензурата в литературата, която противоречи на идеята за свободното време, в което уж живеем. Много автори в САЩ протестират срещу ограниченията в училищните библиотеки, които налагат забрана за четене на на конкретни заглавия (сред тях са дори романите на Джон Грийн). Затова слагам тази точка като форма на малък протест срещу опитите да се затрият определени книги.

 • История, чието действие се развива в кафе – не може само в книжарница или сладкарница, да сложим и едно кафе за настроение.
 • Книга, която си искал да прочетеш 2023 г. – времето никога не стига, за да прочетем всичко, което сме си набелязали или купили предходната година. Затова нека си носим и четем старите книги и в новата година.
 • Роман на тема “Оцеляване” – може да го тълкувате по ваш избор – дали ще е оцеляване на духа, дали ще е физическа издръжливост и поредица от изпитания. Човек е оцелявал в безброй ситуации, които са изглеждали безнадеждни – хубаво е да си напомняме, че имаме силите да се справим с поредното предизвикателство.
 • Книга за ПСВ – през 2024 г. се навършват 110 години от началото на ПСВ, затова си мисля, че е хубав начин да отбележим тази годишнина. Пък и винаги говорим за жестокостта на Втората световна война и сякаш забравяме в какъв кратък период светът се е сблъскал с две големи войни.
 • Книга за страна, която не съществува – дали става въпрос за исторически роман (разгледайте картата на света и вижте как се е променила през годините), или за фентъзи книга, тук оставям сами да си изберете.
 • Книга от автор, роден в твоя месец – четем книгите на любими автори, обаче е изумително колко малко знаем за тях всъщност. Затова отправям предизвикателство да прочетете книга от писател, който е роден във вашия месец. Например в моя случай търся автори, родени февруари, и резултатите посочват следните имена: Чарлз Дикенс, Сали Руни, Никос Казандзакис.
 • Роман за взаимоотношения между братя и сестри – обикновено по-често се коментират връзките между родители и деца, но и тези между братя и сестри също отварят интересни теми за дискусии.

 • Книга, която си започвал, но после си оставял – на някои истории просто не им е сега моментът. Но това не означава, че не може да се върнете и да опитате пак към тях. Ако и тогава не потръгне четенето, вече съм съгласна, че просто не е вашата книга.
 • Книга със заглавие въпрос – от “Къде е Уоли?” до “Можеш ли да пазиш тайна?”, книгите със заглавие-въпрос са интересна провокация към читателя. 
 • Книга без хора на корицата – да ви кажа, радвам се, че през последните години при любовните романи изображенията на хора отстъпват постепенно пред по-завоалирани и деликатни илюстрации на кориците. Че аман от мъже, които нямат чиста блуза и се снимат голи до кръста.
 • Едно от най-взиманите заглавия в библиотеката – библиотеките са чудесно място да откриете препоръка за интересно заглавие. За 2023 г. в САЩ най-четените книги са “Резервният” (фаворит в класациите на 17 обществени библиотеки), “Уроци по химия”, “I’m Glad My Mom Died” (ще излезе на български от “Хеликон”), “Място за щастие” и “Tomorrow, tomorrow, tomorrow” (ще излезе 2024 г. от издателство “Ентусиаст”).
 • Книга, за която си чул в подкаст – едно от моите решения за новата година е да слушам повече подкасти. А в книжните може да чуеш за наистина разкошни книги. 
 • Мемоари на известна личност – все по-засилена тенденция е издаването на биографии и мемоари на популярни лица. От всяка известна личност има какво да научи човек, затова изберете си една и вижте нейната история.

 • Аудиокнига, дълга между 7 и 9 часа – нещо, което започнах през 2023 г. по-активно и смятам, да го засиля през новата година – да слушам аудиокниги. Отправям ви предизвикателство да изслушате едно заглавие, което е дълго между 7 и 9 часа. Ако не стане с първата книга, опитайте с втора или трета. При мен се получи чак на петата, докато се настроя и установя кои ритъм, рутина и дикция ми допадат.

Свали литературно предизвикателство 2024 г. тук

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.