5 често срещани мотиви в коледните романи

by Хриси

Коледните романи не са създадени, за да променят облика на литературата – макар да не им обръщат напълно гръб, те не се интересуват от проблемите на ежедневието и конфликтите в съвременното общество. Фокусът им е върху семейството и любовта, а основната им цел – да създават настроение, да носят празничен дух и да ни припомнят да подаряваме скъпи спомени, а не скъпи вещи. В много аспекти сюжетите следват една посока и са базирани на утвърдени мотиви, които пасват на склонните към идеализъм и романтика читатели. Ето и няколко от най-срещаните.

У дома за празниците

Последният работен мейл е изпратен, багажът е събран и натоварен, а колата вече виси в голямото задръстване заедно с още хиляди клети души, които искат да се приберат при семействата си за празниците. Не, това не е картина от реалността, макар че “живият живот” определено служи за вдъхновение. Това е един от най-често срещаните мотиви в коледните романи, който връща героите в родния дом, за да поправи прекъснати връзки, да създаде нови, да отличи малкия от големия град, да пресъздаде динамичната, еуфорична, често напрегната, но пък много любяща атмосфера на перфектната семейна Коледа.

Да украсим имението

Който и от коледните романи на Джени Хейл да хванете, несъмнено ще попаднете на такъв момент – частта с преобразяването на едно жилище в дом с помощта на празничната украса. При достатъчно майсторски пресъздадена атмосфера, може да усетите аромата на борово дръвче, да видите коледното червено на панделките, с които венецът е окачен на входната врата, и да се къпете в онази мека и топла светлина, която излъчват празничните свещи. Такъв тип сцени носят хармония и спокойствие (бих казала преди бурята на коледното разопаковане) и определено имаме нужда от тях.

На кръстопът в живота

В 90% от коледните романи главните герои са изправени пред някаква сериозна дилема, касаеща посоката на житейския им път. Независимо дали става дума за професионално развитие, среда на живот или отношение към любовта, Коледа е времето, когато имат възможност за преоценка и анализ на собствените си избори. Защото в светлината на празниците, в компанията на любими хора и сред моменти на безмерна радост, се прояснява кои са истински важните неща. Добре че са почините дни през декември, че да осъзнаят някои герои истини, за които са си затваряли очите.

Коледни срещи

Без половинка за празниците? Абсурд! Това е тотално неприемливо не само за всяко загрижено семейство, но и за авторите на коледни романи. Затова поне на книга героите ще бъдат подложени на колкото срещи са нужни, за да се намери всеки перфектната половинка, сродната си душа, човека, когото са чакали да срещнат цял живот, за да се целунат под имела и да разберат, че са създадени един за друг. И макар да се движим по план, понякога самите срещи не минават безаварийно – неудобните ситуации се превръщат в източник на лек хумор, който деликатно напомня, че не може всичко да бъде идеално и режисирано. Или пък може? Поне на книга.

Коледното чудо

Книжарничка пред фалит, къща, която банката ще изземе, липса на каквато и да е перспектива в работен план… Спокойно! Ако някое от изброените присъства като елемент в тематичен празничен роман, то може да сте спокойни, че коледното чудо ще спаси положението. Някак ще се отвори нов професионален път, сплотените жители на малкия град ще спасят застрашения от затваряне бизнес, а домът не само ще остане собственост на семейството, но и ще се преобрази магически за празниците (вижте точка 2) и ще покани любовта да се настани удобно. Магията на Коледа е да вярваш, че всичко е възможно – комфортът, който авторовата фантазия осигурява на читателя чрез коледните истории, е онази успокояваща прегръдка, от която се нуждаем. И прошепнатото между редовете уверение, че всичко ще се нареди.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.