Идеи за книжни коледни подаръци

by Хриси

Остават броени дни до Коледа и покрай всички задачи не ви е стигнало времето да излезете на обиколка за подаръци. Място за паника няма! Достатъчно е една разходка до книжарницата или пък няколко клика онлайн, за да се сдобиете с подходящи изненади за всеки. А ето и моите предложения какви книги да подарите за празниците.

Вдъхновяващи биографии

Дори хора, които обичайно четат художествена литература, биха отделили внимание на някоя вдъхновяваща история на успяла личност. 2023 г. определено беше годината на биографиите, като стартира с тази на принц Хари (“Резервният”) и завърши с гръм и трясък с книгата на Бритни Спиърс (“Жената в мен”). На запад сред хитовите заглавия, окупирали класациите, е “Бъди полезен” на Арнолд Шварценегер, както и книгата на Матю Пери – “Приятели, любовници и голямото ужасно нещо”, към която мнозина посегнаха през последните месеци, сякаш за да задържат частица от актьора още малко. От българските звездни биографии можете да погледнете също “Без реклами” от Маги Халваджиян – особено подходяща за хора, които се намират на кръстопът в професионален план.

Тематична за празниците

Празници са все пак, така че няма как да сгрешите, ако подарите тематичен коледен роман. За щастие има толкова богато изобилие от заглавия, че даже ще ви е трудно да се спрете само на едно или две. Има тематични истории, които отключват духа на пътешественика – “Коледният замък в Шотландия” и “Канела, сняг и звезди”. Други залагат на романтична Коледа и домашен уют – “Коледа край фара”, “Зимна приказка” и “Коледен облог”. Трети пък разказват за любов, но и също така отварят апетита с кулинарните способности на своите героини – “Двойната Коледа” и “Коледни желания в “Пудинг хол”. А има и такива, които са празнични, но и задълбават в други важни теми.

Трилър, но не точно

Може би е малко странно да подариш на някого трилър за Коледа – не пасва нито в категория “пожелание”, нито в “коледен уют”, но пък за не малко читатели няма друг жанр, който така да запленява вниманието. Освен това вече има достатъчно заглавия, които променят облика на класическия трилъров сюжет, обогатяват го и го правят малко по-различен от обичайното. “Не тук и не сега” и “Преследвачката” са отлични примери, следвани от “Странната Сали Даймънд” и “Мрачни кътчета”.

По-различен крими сюжет

За онези, които са фенове на криминалните загадки, също има интересни предложения. Винаги започвам с поредицата на Ричард Озмън за “Криминален клуб “Четвъртък”, защото съчетава заплетен сюжет, впечатляващи герои и британски хумор и сама по себе си е явление в литературата. “Камериерката” от Нита Проуз следва сходен модел на писане, като използва разследването на едно убийство, за да разгърне един доста по-комплексен наратив. “Първият случай на Мейзи Добс” пък е чудесен пример за комбинация от криминална загадка и елементи на историческия жанр, връщайки читателите в периода около Първата световна война. Разбира се, винаги може да заложите на любимия Антъни Хоровиц или пък на романи в стил Агата Кристи като тези на Хелена Диксън.

За романтиците от сърце

Романтичният жанр е сред доминиращите в литературата и тази година, което се дължи на вълната от нови читатели, завладяла Тик Ток пространството. Това обяснява и наличието на толкова популярни имена, чиито нови книги вълнуват заклетите романтици – Али Хейзълууд с “Шах и мат” и “Любов на теория”, Джулия Куин и книгите ѝ за Бриджъртън, и любимата ми Емили Хенри, която от следващата седмица има нова книга на български (“Място за щастие”). Списъкът се допълва от Меган Куин, Ребека Ярос, Сара Адамс, Елена Армас, Ана Хуанг и Британи Чери.

Книгите със сърце и душа

Може би това са любимите ми книжни подаръци – истории, които те покриват като меко одеяло, срещат те с герои, които приемаш за семейство, водят те на места, които не си виждал. Подходящ коледен подарък са книги като “Брилянтни създания”, “Черна торта”, “Като вятър, съшит със земята”, “Вятърът знае името ми”, “Градината на самурая”, “Мълчанието на цвета”.

Модерната нехудожествена литература

Модерната нехудожествена литература говори сериозно и отговорно за важните теми, които обичайно жанрът покрива, но като използва стила на художествената. Така достига по-лесно до повече читатели и на достъпен език и с доза емпатия помага за смилането на информацията и приложението ѝ в реално време. Пример за такъв тип книги са изданията от поредицата на Едуард Ръдърфорд, която включва историите на “Париж”, “Лондон” и “Ню Йорк”, а също и моят фаворит за годината – “Безкраят в стрък тръстика” от Ирене Вайехо. Комбинация от психология и лична история представлява новата книга на Мишел Обама – “Светлината, която носим”. А ако искате да подарите популярно заглавие, тогава може да заложите на може би най-известната нехудожествена книга за тази година – “Глюкозната революция”.

Книга, която си тежи на мястото

Мина времето, когато на обемните книги се гледаше като на някакъв чутовен връх, който нямаш сили да покориш. Напоследък има множество примери за романи, които на страниците си разгръщат цели светове и така те поглъщат, че последното, за което можеш да мислиш, е колко време ще ти отнеме да прочетеш историята. Във фентъзи категорията се отличават “Вавилон” и “Четвърто крило”, а при романтиката – “Всичко, което оставихме недовършено” и “Това, което никога не приехме”. Ако пък говорим за поглед към миналото, тогава чудесен подарък са книгите “Сицилианските лъвове” и “Шепотът на пчелите”.

Книги от български автори

Съвременната българска литература е в период на възход – все повече нови заглавия от наши автори красят витрините на книжарниците. Жанрово също има огромно богатство – дълбока проза, омагьосващи исторически романи, разкази, поезия и сатира. От Панаира на книгата си “подарих” стихосбирката на Мария Донева “Боядисвам в бяло лятото” и сборника с есета и истории “Иван Ланджев за неизбежната случайност”. А откакто е излязло “Трето царство” от Костадина Костова, това е романът, който най-често препоръчвам, тъй като смятам, че може да се хареса на широк спектът от читатели. “Времеубежище” от Георги Господинов е друга книга, която доминира в списъка с набелязани заглавия от българина за празниците – все пак наградата “Букър” и признанието на литературния свят, които изданието получи, са достатъчен довод да я подарите на някой близък. Виктория Бешлийска, Теодора Димова, Захари Карабашлиев, Костадин Костадинов, Александър Секулов, Невена Митрополитска – попитайте за тези имена в книжарницата, като избирате подарък.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.