5 романтични истории с герои редактори

by Хриси

Любима тема на книгохолиците е да четем за хора, които са обвързани с книжния бранш. Особено пък ако става дума за редактори – сякаш техните истории ни дават възможност да надникнем там, където се случва магията; където думите на писателя са строени в хармонично съвършенство, готово да ни отведе далеч из дебрите на фантазията. И ако има и любов (а за къде сме без нея) още по-хубаво! Затова предлагам 5 романа, в които героите са редактори.

“Среща между редовете” – Мелиса Фъргюсън

Сюжет: Мечтата на Савана най-накрая ще се сбъдне! Клер Донован, главният редактор на най-успешното издателство на романтични романи, се интересува от нейния ръкопис. Има само един проблем. Савана работи в друго престижно издателство, където на този тип литература не се гледа с добро око. Принудена е да скрие ръкописа си на работа, а когато се връща за него, я чака изненада. Не само, че някой е открил скривалището ѝ, ами си е позволил да драска критики между редовете. Тя няма намерение да се вслушва в анонимния си редактор. Но когато коментарите на Клер съвпадат с неговите и се оказва, че Савана има само 6 седмици да пренапише текста преди да загуби шанса си, тя няма избор, освен да го помоли за помощ. Но кой ли е той? Савана подозира всички в иначе спокойния им офис, който неочаквано започва да се тресе от интриги и различни слухове. Новият ѝ колега Уил също е сред заподозрените. Привличането между двамата нараства, а съдбата на нейния роман е на път да се реши…

За книгата: “Среща между редовете” от Мелиса Фъргюсън е от онези сладки романтични истории, в които с удоволствие се изгубваш. Приказка, която за едни може да звучи твърде наивно, но за други е извор на надежда и на позитивизъм, убеждавайки ги, че всеки човек може да получи щастлив край за собствената си история. Приятно написана, увлекателна, с нотки на хумор, “Среща между редовете” е предназначена за всички, които се вълнуват от темата за книгоиздаването. Авторката вкарва читателите зад кулисите, за да им разкаже как работи едно издателство, какви са предизвикателствата пред един писател и колко значима е ролята на добрия редактор. Отвъд тази сфера Мелиса Фъргюсън подчертава колко е важно човек да преследва мечтите си и най-вече да вярва в тях. Защото дори след 12 отказа може да чуеш заветното ДА, което да те отведе към щастливата развръзка.

“Под всяко друго име” – Лорън Кейт

Сюжет: Въпреки това животът на Лейни е направо перфектен – има успешна кариера като редактор на романтични книги и годеник, които покрива всички 99 изисквания от нейния внимателно създаден списък. И тогава идва предложението на живота ѝ – да получи повишението, за което мечтае, и да работи по нова книга на най-любимата си авторка на любовни романи Ноа Калауей. Има само един проблем. Нова книга няма. Ноа е в дълбок писателски блокаж и няма никакво намерение да излиза от него. Загадъчната писателка има десет романа – епични любовни истории, които карат милиони читатели по света да се смеят, плачат и обичат. Но Ноа Калауей никога не се среща с тях. Не подписва книги в книжарници, не дава интервюта. И за това си има причина. Причина, която е напът да срути представите на Лейни за света и да постави под съмнение всичко, в което някога е вярвала.

За книгата: “Под всяко друго име” от Лорън Кейт е от онези романтични истории, които просто изчиташ на един дъх. Друга опция няма, защото от самото начало развиваш някаква зависимост към онзи бонбонен вкус, който книгата оставя. Колкото повече храниш романтичното книжно чудовище в теб, толкова повече се изостря глада му и то копнее за още. А Лорън Кейт знае точната дозировка, така че да отваря апетита, но и да не прекалява с порциите. “Под всяко друго име” е книга, в която се отдава нужното признание на романтичния жанр. Роман, който разказва как литературата може да промени курса на живота ти и да те отведе към щастливия финал, да пренареди приоритетите ти и да те накара да се влюбиш – в място, в история, в човек. Разказ за върховете и низините, през които преминаваме в търсене на липсващото парченце – онова, което ни прави цели и удовлетворени, за предизвикателствата, които често се оказват билет към нашата подобрена и някак по-истинска версия, за приказките, които имаме способността да превърнем в реалност.

“Петте аромата на нашата любов” – Лор Маржоран

Сюжет: След като губи осеммесечния си син Натан, семейството на Шарлот се разпада – двамата със съпруга й Жулиен се разделят. Тя напълно губи и обонянието, и вкуса си и вече 5 години живее в самота и страдание. Няма желание и за любимата си работа като литературен редактор. Известният писател на бестселъри – чаровният самонадеян Пиер-Еманюел Фран, има идея как да си върне любимата жена. Иска да й подари роман за любовта, която безразсъдно е разрушил, и още по-лошо – позволил е да избледнее. Шарлот е високо ценен специалист от авторите и за Пиер-Еманюел е единствената, която може да помогне на новия му проект с точната си преценка и редакторски умения. Освен това изданието ще включва и ароматизирани разделители, специално създадени от блестящата харизматична парфюмеристка Габриела – талантливият нос на Грас. Тя вижда света през ароматите и нейната задача е да пресъздаде чрез различни ухания петте най-важни момента във връзката на писателя и неговата съпруга – първата среща, първият секс, разочарованието, детето, раздялата. Шарлот първоначално отказва, после обаче казва „да“, защото проектът много й харесва – той е амбициозен, провокативен, завладяващо искрен. Но за нея крие и редица опасности… 

За книгата: “Петте аромата на нашата любов” е романтична книга, която преплита три съдби – на един писател, на литературен редактор и на парфюмерист. И докато всеки от тях се бори с драмата, травмите и предизвикателствата от личния си живот, пътищата им се сливат в името на обща идея – да облекат в думи и аромати историята на една голяма любов. История, която отключва сетивата и те кара да се вслушваш в тишината, където се крият спомени, мелодии и ухания. Там са и отговорите на въпросите какво е било и какво ще бъде. Много нежна, ефирна и изразителна, “Петте аромата на нашата любов” е за онези романтични души, които вярват, че всяко обяснение в любов трябва да е добре подплатено с дела и жестове, а не единствено с прочувствени и сантиментални приказки.

5

“Чета те като книга” – Емили Хенри

Сюжет: Запознайте се с Нора Стивънс – литературен агент и откровен работохолик. Тя е амбициозна, целеустремена, успяла, с перфектен маникюр и красив апартамент в Ню Йорк. Нора е акула, готова да се бори до последно за интересите на авторите, които представлява, и за хората, които обича. Всъщност, това е един човек – сестра ѝ Либи. След като пред очите ѝ са минали стотици ръкописи, вече нищо не може да я изненада – познава всеки сюжет, всеки типаж, обратите отдавна са очаквани и е повече от ясно, че животът ѝ не следва линията на класическата любовна история. Иначе казано, Нора е приела, че не попада в категорията на добрата героиня, готова да захвърли целия си свят, за да бъде с мъжа на мечтите си. Но е способна да го направи за много бременната си сестра, която се нуждае от едномесечна почивка на някое тихо и спокойно място. Двете се озовават в Съншайн Фолс, Северна Каролина, въоръжени със списък с предизвикателства, който Нора трябва да изпълни. Докато Либи вярва, че малкият град може да се каже точно това, от което голямата ѝ сестра има нужда, Нора брои дните до връщането си в Ню Йорк. Утеха намира в местната книжарница – единственото място с работещ интернет в района. Ежедневните ѝ посещения там щяха да са много по-ползотворни, ако не бе Чарли Ластра, известен в литературните среди като един от най-добрите редактори и най-неприятните хора за разговор. Още със запознанството им преди две години и за двамата е ясно, че няма нищо сладко и романтично в техните отношения. Нищо дори най-дребно, което да намеква за подобен развой на сюжета. Но съдбата има интересно чувство за хумор и често ги поставя в ситуации, които изискват да общуват. Оказва се, че всеки от тях погрешно е разтълкувал другия като отворена книга. Разнищвайки пластовете на собствените си истории, Нора и Чарли откриват, че някъде неусетно пътищата им са се слели в едно. И двамата нямат търпение да научат какъв финал ги очаква в края. А ако не им харесва, винаги могат да го пренапишат.

За книгата: “Чета те като книга” не е обичайната история за хрисимата героиня, която изоставя кариерата и заменя динамичното си ежедневие със спокоен живот в провинцията. Не е и историята, в която същата тази героиня среща мъжа на мечтите си, влюбва се в него и след няколко месеца и едно драматично обяснение в любов се женят. Не е и онази история, в която главният герой е съвършеният добряк, готов на всичко, за да спечели сърцето на своята любима. “Чета те като книга” е роман за онези, които не се вписват в тези рамки, но също заслужават щастлив финал, просто трябва да минат по друг път. Книга, в която Емили Хенри се изправя срещу предразсъдъците и коментарите, които делят хората на такива от малкия и от големия град, обявява се в подкрепа на амбициозните жени, които имат мечти, различни от общоприетите, и защитава тезата, че всеки има право на личен избор, който не се нуждае от обяснение и оправдания. История за връзката между две сестри, за лоялността към семейството, за любовта, която не изисква обезличаване и компромис, а насърчава другия просто да бъде себе си.

“Мъртвите романтици” – Ашли Постън

Сюжет: Ако животът на Флорънс Дей беше роман, вероятно щеше е озаглавен „Тайни“, защото именно това представлява  – поредица от факти, които тя упорито се опитва да прикрие от всички. Като например тайната, че е писател в сянка на едно от най-големите имена в света на романтичната литература. Това дори семейството ѝ не го знае. Или пък, че след поредната раздяла е в тотален творчески блокаж, защото просто е загубила вяра в любовта. Това и редакторът ѝ не го знае. А най-голямата ѝ тайна е, че в родното ѝ градче е пълно с призраци, които я преследват. Буквално. Това доста хора го знаят покрай медийната сензация в детството й, но май никой не го вярва, и тя би предпочела да отнесе цялата истина в гроба. Всъщност Флорънс успява да държи положението под контрол, докато съдбата не решава, че е време да види сметката на всичките ѝ планове. Първо, новият й редактор – Бенджи Андор, е абсолютно безпощаден и категорично отказва да ѝ даде отсрочка за предстоящата книга. На всичкото отгоре е неустоимо привлекателен и се превръща в герой от нейните фантазии. А после следва обаждането, което изцяло срива добре подредения ѝ свят. Флорънс трябва да се прибере у дома за погребението на баща си. Поменът ще бъде организиран от траурната агенция на нейното ексцентрично семейство и трябва да изпълни няколко последни желания на покойника. За пръв път Флорънс се надява да види призрак и развълнувано очаква да срещне баща си отново, за да може да се сбогува с него истински. Вместо това на врата ѝ се появява духът на нейния редактор. Което означава едно – той вероятно е мъртъв, но се е върнал да я преследва за незавършения ръкопис. Принудени от обстоятелствата да прекарат време заедно – той като затворник между два свята и тя като заложник на детските си спомени и порасналите си страхове, Флорънс и Бенджи все по-често говорят за любовта и за всички онези неща, които придават смисъл на живота. И докато изпълняват списъка на един мъртвец, двамата осъзнават, че романтиката съвсем не си е изпяла песента, а дори напротив – кара ги да се чувстват по-живи от всякога.

За книгата: “Мъртвите романтици” от Ашли Постън е от онези романтични книги, които бих препоръчала и на хора, нечетящи любовни романи. Това не е просто история за сродните души и силата на любовта, а книга за онези абсурдни ситуации и изпитания на съдбата, които придават смисъл и те предизвикват да погледнеш живота си от друг ъгъл. Разказ за изпитанията, с които се сблъскваме ежедневно – били те свързани с кариерното ни развитие, с тежка загуба на близък човек, със страховете ни от провал, с търсенето на половинкаТА и поредния удар, който сърцето трябва да понесе. Написана много приятно, с чувство за хумор и емпатия, “Мъртвите романтици” говори за любовта към книгите. Фактът, че и двамата главни герои са в издателския бранш, както и че се занимават с романтична литература, ги прави още по-симпатични и близки. Деликатно се коментира темата за писането и вдъхновението, за читателските очаквания и за следата, която книгите оставят.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.