“Коледният замък в Шотландия” – Джули Каплин

by Хриси

Новият роман на Джули Каплин идва тъкмо навреме за коледните празници! След като миналата година авторката ни отведе на романтична ваканция в Исландия, тази година ни е приготвила една стоплящата душата, сърдечна история, която откриваме на страниците на “Коледният замък в Шотландия”.

“Коледният замък в Шотландия”:

  • Автор: Джули Каплин
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Изи, Рос, Занти, Джим и Джанет
  • Преводач: Валентина Миланова
  • Издателство: Софтпрес

Да наследиш истински замък? Това се случва само в мечтите, убедена е Изи Макбрайт. Но мечтите се оказват близо до реалността, когато чичо й Бил й завещава своя замък в Шотландия. Вярно, ще е нужна много работа, преди порутеният Кинлохлевен да се превърне в приказния бутиков хотел, който Изи си представя, но по Коледа се случват чудеса! Уви, вместо подарък до камината, когато пристига в замъка, Изи открива странен мъж до печката. Оказва се, че ексцентричната й майка е отдала една от стаите под наем на загадъчния Рос – автор на трилъри, който търси уединено място, за да напише следващата си книга. Съдбата обаче пише друга история, в която са намесени коледна магия, пухкав сняг и много любов…

“Коледният замък в Шотландия” от Джули Каплин е очарователна история за вълшебството на коледните празници, семейния уют, красотата на зимата и споделените вечери край камината, за намигванията на съдбата, която понякога прави най-хубавите подаръци. Романтична приказка, която отмята всички квадратчета от критериите за сърдечен и омагьосващ тематичен роман за декември – приповдигната атмосфера, интригуваща семейна загадка, любовни трепети и щастлива развръзка. Действието в книгата се развива на фона на внушителни природни гледки в Северна Шотландия и ангажира вниманието на читателите с истории за местни легенди, впечатляващи забележителности и културни порядки, които разказват за миналото и характера на шотландския народ. От страниците на романа ухае на изкусителни кулинарни специалитети, долавя се вкуса на опияняващи коктейли, чува се звън на кристални чаши, които отбелязват най-хубавия семеен празник.

Но преди да се насладим на тази идилия Джули Каплин ни прави свидетели на всички преживелици, които тестват волята и търпението на главната героиня Изи. За да се сбъдне желанието ѝ да превърне наследения шотландски замък Крианларих в бутиков хотел, тя се нуждае от много повече от вдъхновение и решителност. Поддръжката на подобен имот изисква солидна финансова инвестиция и макар за Изи той да е олицетворение на нейните семейни корени, бъдещето му е под въпрос. Всъщност това е едната линия, по която се движи сюжетът – реновирането на имота, подготовката му за посрещане на гости и цялостната трансформация, която се претърпява, за да се превърне в съвършеното убежище за коледните празници.

На пръв поглед дребни детайли дават много за изграждането на героите в романа и помагат за разгръщането на темата за семейството и връзките с роднините. Научаваме за грижовността и доброто сърце на Изи и за отстъпчивостта ѝ, която понякога ѝ изиграва лоша шега; за прекалено експресивната натура на майка ѝ; за причините за резервирания характер на Рос. Джули Каплин набляга на идеята, че човек не избира роднините си и макар понякога (особено по празниците) да възниква известно напрежение, това не означава, че липсва любов или хармония.  По-скоро трябва да приемаме хората с всичките им качества, да не бързаме да ги съдим и да не забравяме, че никой не е идеален.

Втората сюжетна нишка в книгата е романтичната – проследяваме развитието на отношенията между Изи и Рос. Хареса ми химията при тях, която пък беше повод за някои много сладки моменти. Историята е slow-burn романтика, така че се въоръжете с търпение – Изи носи болезнените уроци на едно любовно разочарование, а Рос има страх от обвързване, тъй като досега не е попадал на подходящ партньор в живота. За да дадат шанс на връзката си, и двамата трябва да поемат риск.

Романът държи вниманието на читателите и с интересни второстепенни персонажи – нещо, което е запазена марка на Джули Каплин. Освен това има интрига около издирването на скрити в замъка скъпоценни камъни. И разбира се, разходките из празнично украсените улици на Единбург събуждат духа на пътешественика.

“Коледният замък в Шотландия” се нарежда сред любимите ми книги на Джули Каплин. Не знам дали защото е много празничен роман, или пък поради факта, че ме отвежда до мечтана дестинация, но истината е, че през цялото време ми беше много уютно на страниците на книгата и се радвах от сърце на компанията на героите в нея.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.