“Шах и мат” – Али Хейзълууд

by Хриси

Заради купищата книга, които ме чакат у дома, много рядко се случва да препрочитам някоя история. Но тъй като мина време от първата ми среща с “Шах и мат” от Али Хейзълууд, реших, че се налага да си припомня някои детайли. И при втория прочит книгата бе също толкова пристрастяваща, колкото при запознанството ми с Малори и Нолан – главни герои в историята.

“Шах и мат”:

  • Автор: Али Хейзълууд
  • Жанр: Романтика, тийн
  • Страници: 368 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Малори, Нолан
  • Преводач: Яна Парашикова
  • Издателство: Софтпрес

Малори Грийнлийф е приключила с шаха. След като преди четири години любимият спорт води до катастрофа в семейството й, днес единствените ходове, които Малори прави, са в реалността – предвижва се по черните полета между грижите за болната си майка, споровете с двете си по-малки сестри и работата в автосервиза, която гарантира оцеляването им. Докато приятелката й не я убеждава да се включи в един последен турнир по шах. За всеобщо изумление никому неизвестната госпожица Грийнлийф побеждава Нолан Сойер – всеизвестния Цареубиец, любимото лошо момче в света на шаха и настоящ световен шампион. Загубата на Нолан шокира всички, но още по-странно е желанието му отново да се изправи срещу Малори. Що за гамбит играе той? Най-умното решение за Малори би било да се откаже, но победата й отваря вратите към неочакван източник на приходи, от които отчаяно се нуждае… Може да приеме шаха просто като работа, самоубеждава се тя, и не е нужно семейството й да знае. Но докато се изкачва в ранглистата, Малори постепенно разбира, че играта не е само на дъската, че няма как да се скрие от светлината на прожекторите, а конкуренцията може да е жестока. И нечовешки привлекателна…

Около романтичните книги битуват всякакви митове – че не са особено сложни за писане, защото нямат кой знае колко заплетен сюжет; че героите следват определена линия на поведение; че залитат в крайности – от твърде драматични към прекалено лековати. И се радвам, че Али Хейзълууд явно си е поставила за цел да развенчае всеки от тях с романите си. Последната ѝ книга “Шах и мат” е пример за интелигентно написана любовна история, която бяга от клишираните персонажи и поставя на преден план красотата на брилянтния човешки ум. Романът акцентира на идеята, че както в шаха, така и в живота един ход има способността да обърне играта, както и че една загуба не предопределя цялостното представяне на играча.

Вълнуващ, обсебващ, различен – “Шах и мат” носи свежия и отличителен почерк на своята авторка и с чувство за хумор говори за важните теми като отношенията между родител и дете, отговорностите, които идват с порастването, но и свободата да избираш в каква посока да поемеш. Разказва за приятелите, които се превръщат в семейство, за смелостта да се довериш на някого, без да се опитваш да предвидиш следващия му ход, за умението да се наслаждаваш на победите и да се учиш от загубите. И най-вече – да не се страхуваш да обичаш, защото никой трофей не е по-значим от любовта. Макар да се води тийн роман, вероятно сами усещате, че “Шах и мат” спокойно може да се чете и от пораснали читатели. Отдавам този факт на отличния баланс между наивността на младежките години, която прозира в някои решения на главните герои, и мъдростта на играта, която ги е омагьосала в ранна възраст. Същата тази игра завладява и нас, напоява страниците с амбиция, спортен хъс и състезателен дух, който внася динамика и напрежение в иначе по-бавно развиващия се романс.

Шахът наистина има значителна роля за сюжета и между редовете на книгата проблясват всякакви термини, свързани с особеностите на играта, разказва се за турнири, които през последните години започнаха все по-често да вълнуват и хората извън тази спортна сфера. Всъщност в книгата си Али Хейзълууд обръща сериозно внимание на ролята на жените в съвременния състезателен шах – говори за дискриминацията и снизхождението, на които са подложени някои от тях, но и за отличните им качества, които заслужават адекватно признание. Но не е нужно да сте специалисти или гросмайстори, за да разчетете правилно метафората, която Али Хейзълууд използва. Царят и Царицата са двете най-силни фигури на шахматното поле – един до друг те са съюзници, но изправени един срещу друг 

Убедена съм, че ще обикнете романа и заради главните герои – Малори и Нолан. Харесва ми, че за пореден път Али Хейзълууд създава персонажи, които да служат за пример на читателите и които да ги вдъхновяват да учат и да успяват, като използват ума си. Малори беше по-комплексна като образ – нейните психологически бариери говореха за дълбочина на проблемите, затова пък и тя претърпява най-голяма метаморфоза в историята. Нолан е абсолютният Book Boyfriend – хем носи някакви нотки на загадъчност заради мълчаливия му характер и склонността му да наблюдава, хем се проявява като грижовен и внимателен партньор, който е готов да се бори наравно с Малори, вместо да е срещу нея. Между двамата има съвършена химия, която определено допринася за високия емоционален заряд на сюжета.

Щастлива съм, че Али Хейзълууд се появи като някакво явление в романтичния жанр. Обожавам нейния поглед върху класическите любовни сюжет и намирам за изключително привлекателен подхода ѝ да среща читателите с интелигентни и образовани герои. Тази черта на авторката е особено важна за романа “Шах и мат”, който се води първото тийн заглавие от нея. История, която да задоволи романтичните пориви на младите читатели, но и да ги научи, че няма нищо по-секси от будния ум!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.