7 детски книги, с които да отброявате дните до Коледа

by Хриси

Някои от най-красивите детски книги излизат именно покрай празниците. Илюстрациите на редица художници улавят отлично магията на Коледа, запечатват в цветове обичта, радостта и уюта, с които традиционно асоциираме декември. А най-хубавото е, че във всяка история се крие важна поука – най-значими не са подаръците под елхата, а времето, което прекарваме със семейството. Избрах 7 детски книги, с които да отброявате дните до Коледа.

“24 истории в очакване на Коледа” – Ан Калики

Тук буквално става дума за книжен адвент календар, тъй като “24 истории в очакване на Коледа” от Ан Калики на издателство Емас е разделена на точно 24 кратки глави, в които обаче се случват големи неща! Артур си няма кънки за ледената пързалка, Клоуи е вперила очи в червената тротинетка на витрината, за Уапи пък лъскавата звезда за елхата е най-съкровеното желание. Но как да ги получат, като мама и тати отказват да ги купят? Решението е едно, защото идва най-светлият празник и защото Дядо Коледа знае как да направи децата щастливи. Жулиета е решила да зарадва приятелите си с честитки за Коледа, които сама е нарисувала. Животните в гората са се събрали да празнуват заедно, защото вечерята сам не се услажда. Нестор преодолява притеснението си и показва красивия си глас на коледното тържество, защото Зоуи му е вдъхнала увереност…

“Малката червена шейна” – Ерин Генделсбергер

Като разгледах в книжарницата “Малката червена шейна” от Ерин Генделсбергер на издателство Пергамент прес, ми се стори изключително симпатична история и малко съжалих, че Борис е надраснал възрастта на историята. В нея се разказва за една малка червена шейна, която си има една голяма мечта – някой ден да порасне и да служи на Дядо Коледа! Само че всички ѝ повтарят, че това никога няма да се случи, защото няма опит, не може да лети и няма къде да се срещне с Дядо Коледа. Тя обаче не се отказва и тази Коледа, с помощта на няколко приятели, е решена да направи невъзможното, за да сбъдне желанието си.

“Нощта преди Коледа” – адаптация Стив Ричардсън, илюстрации Крис Дън

Тази година една коледна класика излиза в няколко детски издания, които разтапят малки и големи читатели. Първото е на издателство Софтпрес. “Нощта преди Коледа” тук е с приказните илюстрации на Крис Дън в превод на Любомир Николов, а текстът е адаптиран от Стив Ричардсън. В нощта на Бъдни вечер, когато всичко е притихнало, чорапчетата за закачени над камината и у дома греят единствено празничните светлинки на елхата, животните се подготвят да посрещнат най-важния гост в дома си. Някои вече блажено спят, сгушени в топлите си завивки, и сънуват приказен бал и танци с лешникотрошачи. Но едно зайче не притваря очи, а се взира в снежния пейзаж навън и наостря уши, за да улови мелодия като никоя друга – празничния звън на шейната на Дядо Коледа. Облечен с червения си костюм и нарамил цял чувал с играчки, той се спуска през комина, за да остави даровете под елхата. И преди да поеме отново на път, намига приятелски на едно сънливо зайче, което винаги ще вярва в коледното чудо. А после усмихнатият кочияш хваща здраво юздите на елените и поема към следващата къща, за да остави и там следата на коледната магия.

“Коледната приказка на Зайчето Питър” – Ема Томпсън

Обичам историите за Зайчето Питър, макар отдавна (теоретично) да съм ги надраснала. А тази тук е създадена от Ема Томпсън, на която пък съм голяма почитателка още от “Наистина любов”. Почти Коледа е и Зайчето Питър не може да сдържи вълнението си. И вместо да прави поразии в кухнята, Майка Зайка го изпраща да свърши нещо полезно. По пътя той се среща с братовчед си Бенджамин, който също е отпратен от кухнята, за да не пречи. Двамата заедно обаче забравят задачите, с които са ги натоварили, в момента в който срещу тях се задава един нов пернат приятел. Новините около него са много тревожни и застрашават да развалят магията на коледните празници. Могат ли Питър и Бенджамин да спасят лековерния си приятел от неприятната му съдба? Ще научим от “Коледната приказка на Зайчето Питър”.

“Нощта преди Коледа” – Клемънт Кларк Мур

Другото вълшебно издание на „Нощта преди Коледа“ е на издателство “Дъбови листа” и тук оригиналната поема на Клемънт Кларк Мур е в превод на Бела Чолакова. Класическата творба е илюстрирана с характерен художествен почерк от Хоби Хоби, който умело пресъздава всяко детско изражение. Поемата е написана през далечната 1822 година, като нейната изключителна история е разказана в края на това красиво издание. Това само потвърждава, че животът и Дядо Коледа са носители на най-голямото чудо, което устоява във времето. Изящните илюстрации на художничката, приютени под твърдите корици на книга в голям формат, превръщат изданието в един от най-подходящите подаръци за предстоящите празници за малки и големи читатели.

“Макс Фърнсби – играчки безброй” – Джери Суалоу и Питър Голки

Ред е на едно вълнуващо коледно приключение с “Макс Фърнсби – играчки безброй”. Макс Фърнсби може и да изглежда като обикновено десетгодишно дете, но когато един ден голям червен чувал пада от небето върху главата му, той разбира, че изневиделица се е сдобил със силата да призове която и да е играчка на света! Със своя магически червен чувал в ръка и с новопридобитите умения да призовава играчки, Макс най-сетне може да има всичко, което някога е искал, само трябва да си го пожелае. Но това, което Макс не осъзнава, е, че червеният чувал се е озовал в ръцете му, защото две от най-пакостливите джуджета на Дядо Коледа решават, че ще откраднат шейната му за едно лудо приключение. Чувалът изпада по пътя и ако те не го върнат скоро, самата Коледа може да е застрашена. Ситуацията се заплита още повече, защото един алчен бизнесмен е хвърлил око на чувала и иска да го открадне за себе си. Настъпва ожесточена надпревара с времето, за да се спасят коледните празници, в това изключително смешно, илюстровано приключение от всепризнатия тандем сценаристи Питър Голки и Джери Суалоу. Книгата е подходяща за деца на възраст 9-12 години.

“Коледозавър” – Том Флетчър

Забавна, увлекателна, много приказна и оригинална се оказа книгата “Коледозавър” от Том Флетчър. В нея децата се запознават с момче на име Уилям Тръндъл, на което никак не му е лесно в училище заради Бренда Пейн – най-злобното момиче в класа, с баща му, господин Боб Тръндъл,  който много обича коледните празници, и със самия Дядо Коледа и неговите елфи, които се грижат за най-необикновеното създание – единствения по рода си Коледозавър. Как се преплитат техните истории няма да издам, но докато четат за техните приключения, децата ще научат интересни неща за Северния полюс, за изработването на коледните играчки, за вълшебствата на Бъдни вечер и сбъднатите желания и не на последно място – за приятелствата, които превръщат Коледа в истински празник.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.