Тест: Коя книга да си подариш за Коледа?

by Хриси

Независимо колко пораснали сме, всички се радваме на подаръци. А понякога най-хубави са тези, които си правим от нас за нас – някакъв символичен жест, с който да се поздравим за малките големи победи в живота. И какъв по-хубав подарък от нова книга? Ако се чудите с коя да се възнаградите, решете теста и вижте кое заглавие на издателство „Лемур“ ви пасва най-добре.

 1. Правите план за уикенда. Какво включва той?
  А. Да се позабавлявате семейно с един турнир с настолни игри
  Б. Открили са нова експозиция в музей, ще се разходите до там
  В. Всеки знае, че най-голямата кръстословица е в съботния брой на вестника
  Г. Ще помагате на приятел, който се пренася в ново жилище
 2. Време за вечеря, а вкъщи няма нищо приготвено. Какво правите?
  А. За колко ще забъркате една вкусна паста.
  Б. Ще посетите ново заведение, за което сте чели добри отзиви.
  В. Вече сте купили нещо готово на прибиране от работа.
  Г. Правите бърза поръчка и каните приятели да се присъединят.
 3. Кое е най-вероятно да ви се случи?
  А. Да планирате ваканция от предната година
  Б. Да се абонирате за ново списание
  В. Да решите най-сложното судоку
  Г. Да се разплачете на филм
 4. Отивате на книжна премиера. Какви книги пише авторът?
  А. Проза
  Б. Исторически романи
  В. Криминални романи
  Г. Романтика
 5. Коледният подарък, който ще ви зарадва:
  А. Ваучер за двама за някой СПА хотел
  Б. Енциклопедия
  В. Билети за Escape Room
  Г. Нещо ръчно изработено и лично (албум със снимки, картина)

Най-много отговори А – Семейният тип

Ако ви питат дали бихте избрали среща с приятели навън или тиха вечер у дома, за вас отговорът е ясен. Обичате домашния уют и спокойствието, цените здравите семейни връзки и традиции, харесвате да прекарвате свободното си време в активности, които ангажират цялото семейство, защото вярвате, че така се създават спомени. Не е изненада, че семейната сага е жанрът, който най-добре приляга на литературния ви вкус – интересувате се от теми като междуличностни взаимоотношения, динамика в една връзка, приемственост и разговор между поколенията.

Ако още не сте се срещали с романите на Ане Якобс от поредицата за „Тъкачната вила“, то Коледа е отлично време да се запознаете. Пренасяйки ви в Австрия, в тях ще откриете богата семейна история, разгърната в години на големи икономически и обществени промени, в период на изпитания и трудности, в който оцеляват онези, познали истинската любов. Също толкова завладяващ е и романът „Шепотът на пчелите“ от София Сеговия, който предава знакови моменти от историята на Мексико през погледа на едно заможно семейство, през очите на дете с необикновена дарба и пречупва фактите през призмата на човешките радости и тревоги. Роман за магията около нас в свят на сурова реалност.

Най-много отговори Б – Любознателният читател

Вие сте от онзи тип читатели, които непрекъснато се оглеждат за нови вдъхновяващи истории, посветени на интересни личностии, чийто живот е богат на преживявания и ценни уроци. Вярвате, че успехът не идва даром, а е плод на труд и упоритост, затова търсите в книгите герои, които подкрепят вашето убеждение. Обичате фактите, но когато става дума за литература, предпочитате те да бъдат опаковани в завладяващ сюжет.

Подарете си някой от романите на Софи Ваяр. „Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие“ ще ви запознае отблизо с една от най-известните дами на XXв. Нито бохемските партита, нито пътуванията и романтичните бягсва могат да задоволят богатата наследничка Пеги Гугенхайм – тя мечтае за собствена галерия, за свят, в който независимостта на жените не е порок, за живот, който да остави следа.  „Мадам Екзюпери и звездите на небето“ пък ще ви посвети в една от големите любовни истории на ХХ в. с всички нейни възходи и падения – тази на Консуело и Антоан дьо Сент-Екзюпери, и междувременно ще ви разкаже за раждането на литературен шедьовър, който омагьосва поколения читатели. Подходящ избор са и книгите на Стефания Аучи за фамилия Флорио. „Сицилианските лъвове“ и „Зимата на лъвовете“ ви посвещават в историята на едно от най-влиятелните семейства в Сицилия през XIX в. и проследява пътя на Флорио от малкия магазин в Палермо, в който ухае на подправки, до създаването на търговска империя, която се крепи върху идеята за приемственост и лоялност към фамилията.

Най-много отговори В – Любителят на пъзели

Кръстословици, пъзели, гатанки – обичате да държите ума си буден, да тренирате концентрацията и вниманието, за да сте сигурни, че държите под контрол всяка ситуация. Мразите лъжите и бихте избрали неудобната истина пред комфорта на успокоителните думи, които посяват семето на илюзията. Когато става дума за книги, може да се каже, че сте фенове на криминалните романи и трилърите.

Сред добрите попадения тук са книгите на Илария Тути – „Цветя над Ада“ и „Спящата нимфа“, които проследяват случаите на комисар Тереза Баталия и разказват не просто поредната детективска загадка, а история за борбата мрежду мрака и светлината във всеки човек. Също толкова интригуваща е и „Сред хълмовете на Просеко“, където пък в търсене на справедливост следовател Карло Кача ще нагази в мрака на мафията, корупцията и престъпността с надеждата да намери път към истината и светлината.

Най-много отговори Г – Емоционалният читател

Ако има една дума, с която близките ви биха ви описали, то тя вероятно е емпатия. Не можете да останете безразлични към чуждите емоции – обичате да виждате хората усмихнати, а когато някой се терзае, приемате за своя мисия да намерите решение на проблемите му. По душа сте романтици и идеалисти – това се отразява и върху литературния ви вкус. Макар да сте наясно, че не може всяка история да има щастлив край, предпочитате такива, в които има баланс между хубавите и лошите моменти за героя, защото вярвате, че и в живота е така.

Ще оцените книгите на Жоао Пинто Коелю – романи като „Попитайте Сара Грос“, „Лудите от улица „Мазур“ и „Време за преструвки“ разказват за силната човешка воля, за прошката и разкаянието, за надеждата, която надделява над страха. Докосващи и въздействащи истории, вдъхновени от реални събития и отразили способността да улавя между редовете цялата палитра от емоции. Също толкова проникновена и сърцата е книгата „Малинверно“ от Доменико Дара, която пък разказва за тъга, меланхолия и скръб, но също за любов, преданост и човещина. А ако ви се чете за любов, то тогава се обърнете към „Годината на нашата любов“ от Катерина Бонвичини – богат и вдъхновяващ роман, който проследява съдбата на двама души от различни обществени прослойки на фона на Италия в периода 1975 – 2013 г.

Всички книги на издателство „Лемур“ ще намериш на щанд 422  в НДК по време на Коледния панаир на книгата, както и на техния сайт.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.