Препоръки за Коледен панаир на книгата 2023 г.

by Хриси

Пригответе големите чанти, защото иде Коледният панаир на книгата в НДК, а с него и купища вълшебни заглавия, които не бива да пропускате. И тази година по щандовете на издателствата ви очакват книги, които си търсят дом и читатели. Аз съм последният човек, който ще ви каже да се въздържате, защото вярвам, че особено сега библиотеката може да се напълни с чудни истории! Ето и моите препоръки за Коледния панаир на книгата.

СОФТПРЕС – щанд 117

По традиция започвам с щанда, на който можем да се видим и да си поговорим, а именно – този на издателство СОФТПРЕС. От юни досега се появиха някои наистина разкошния заглавия, които може да си подарите за празниците. Вероятно ако трябваше да посоча само едно от тях, щях да се спра на “Трето царство” от Костадина Костова – дебютна книга, чието действие се развива по време на Княжество България и управлението на Стамболов. Исторически роман с романтична нишка и вълшебен стил на писане! Другото любимо ми е “Шах и мат” от Али Хейзълууд – омагьосваща история за двама шахматисти и техните хипнотизиращи ходове на шахматното поле и в живота, разказана с типичното чувство за хумор на авторката. Ако пък ви се чете нещо тематично за празниците, тогава обърнете внимание на “Коледният замък в Шотландия” от Джули Каплин – прекрасна коледна атмосфера и една чудна разходка из Единбург и Северна Шотландия като фона за приказката на двама души, които откриват любовта. При криминалните поредици си имам един любимец и няма да се уморя да го препоръчвам – това е авторът Ричард Озмън, чийто трети роман от серията за криминален клуб “Четвъртък” излезе преди няколко месеца. А в случай, че си търсите някоя вдъхновяваща и мотивираща история, с която да стартирате новата година или пък да подарите на приятел, тогава препоръчвам “Светлината, която носим” от Мишел Обама и “Без реклами” от Маги Халваджиян.

П.С. Новата книга на Емили Хенри също ще излезе пред декември, но я търсете след панаира.

Сиела – щанд 112

На щанд 112 по традиция откриваме всички книги на издателство Сиела. Тук първата ми препоръка е за книгата на Христо Блажев – “100 книги, които трябва да прочетете”, в която са събрани ревюта от неговия блог “Книголандия”, отразяващи както личния му читателски вкус, така и знакови за литературата творби, които не бива да подминавате. Моят съвет е да вземете книгата като пожелание за някой ваш близък или да я използвате вие като литературно предизвикателство. В случай, че досега сте живели в пещера и не сте чували за “Четвърто крило” от Ребека Ярос, моля, поправете тази грешка, защото в началото на 2024 г. ще излезе втората книга от поредицата, която пък съвсем не бива да изпускате. Дори да не четете редовно фентъзи, това не бива да ви притеснява – сюжетът е толкова увлекателен и динамичен, че последното, за което ще мислите, са жанровите особености. На празнична вълна пък ще ви настроят новите книги на Елин Хилдебранд (“Зимна разходка”), Джоана Болури (“Да се завърнеш за Коледа”), Карън Шейлър (“С обич, Коледа”), както и сборникът с разкази “Нашата Коледа 2”. Отново тук ще намерите чудесни издания на класически произведения, с които можете да зарадвате ваш близък (защо не и себе си) – “Брулени хълмове”, “Под раззелененото дърво”, “Анн от фермата “Грийнгейбълс”. Както и романтични книги от автори като Лорън Ашър, Ел Кенеди, Л.Дж. Шен и Пенелъпи Дъглас. Аз обаче ще ви препоръчвам да погледнете романите на Софи Ъруин, защото са истинска наслада за почитателите на историческата романтика.

Benitorial – щанд 210

Ако животът ви поднесе лимони, и то в НДК, значи сте късметлии и сте попаднали на скритите лимонки от издателство Benitorial, които са пълни с разкошни заглавия. Ясно е, че започвам с любим автор – Алка Джоши и нейният трети роман, който е “Парфюмеристката от Париж”. Мисля да си подаря среща с него следпанаирно и да му се посветя. Тук ви очаква и нашумелият трилър “Не тук и не сега” от Джилиън Маккалистър, който абсолютно си заслужава високите оценки. Обръщам внимание на една книга, която според мен заслужава повече да се говори за нея – “Градината на самурая”.  Проникновена и омагьосваща история, която отразява източната философия за намирането на баланс и хармония със заобикалящия ни свят, за изпитанията, с които се сблъскваме в живота, но и за красотата, която откриваме. Намирам я за подходящ подарък за хора, които се намират на кръстопът и имат нужда да забавят ритъма. Като споменах подарък, се подсещам да кажа и за “Астропланер”-ът на Йоана Йорданова – идеалната комбинация от бележник, който да организира мислите ви, и съветник, който да ви подсказва за какво да се подготвите, следвайки астрофизичната прогноза за 2024 г. По време на панаира на щанда на Benitorial ще можете да намерите и първия детски роман от “Поредица от злополучия” – “Нещастното начало” от Лемъни Сникет, така че ако си търсите книжка за читатели на възраст 9-12, която да сложите под елхата, това е отличен избор.

Прозорец – щанд 213

По време на Летния панаир на книгата от издателство Прозорец ми загатнаха, че ни готвят вълнуващи заглавия до края на годината. И наистина изпълниха обещанието си. Започвам с книгата, която е идеален подарък за любителите кулинари – “Вкусно. Храната на моя живот” от Стенли Тучи, в която актьорът разказва за някои знакови моменти от професионалния и личния си живот и ги обвързва с храната като символ на любов и вдъхновение. Аз ще се отбия на щанда, за да си взема новата му книга – “Трапезата на Тучи”, която отново съчетава рецепти и лични истории. Друг бисер, който ще откриете на щанд 213, е “Повелителката на шампанското”, която пък разказва за шампанското Вьов Клико, за Никол – вдовицата, която наследява избата и която трябва да преодолее редица предизвикателства, за да запази избата. Също толкова интересен исторически роман е и “Роклята”, която пък е посветена на жените, изработили сватбената рокля на кралица Елизабет II. Лично аз съм хвърлила око на “Преди короната”, отново обвързана с темата за връзката между Елизабет и Филип.

Ибис – щанд 312

Задължителната разходка при мен до щанда на Ибис тази година е особено наложителна, тъй като очаквам с нетърпение първата книга от новата поредица на Джулия Куин – “Роуксби”. Принципно романът се очаква да излезе на 12 декември, но аз тая известни надежди, че може да се появи в края на изложението. Дори това да не се случи, не пропускайте да разгледате и другите им заглавия. За почитателите на модерните трилъри и научната фантастика препоръчвам “Подобрен” от Блейк Крауч. Изобщо, ако си търсите книга за подарък за мъж читател, то с Блейк Крауч не може да сгрешите. За дамите пък има както коледна романтика в лицето на “Зимна приказка” от Кари Елкс, така и по-емоционална и драматична история в лицето на “Пътуването” от Бет О’Лиъри. И за по-малките читатели “Коледозавър” от Том Флетчър – супер сладурски и оригинален детски роман, който да запали малчуганите по литературата.

Емас – щанд 316

Знам, че вероятно сте решили да работите със списък и точно определен бюджет за книгите, затова отбелязвам да не пропускате в никой случай щанда на Емас, защото там ви очакват две от любимите ми заглавия за изминалата година. “Брилянтни създания” от Шелби ван Пелт е просто разкошен роман – толкова сърдечен, мил, човешки, невъзможно е да не го обикнете. Някъде в близост до него пък трябва да е “Черна торта” от Шармейн Уилкерсън, който пък ще ви отвее с една незабравима семейна история, с мащабно разгърната тема за взаимоотношенията между хората на различни нива, за приятелството, любовта и лоялността. Няма как да не допълним и колекцията от “Музи” и “Бунтарки” – обръщам внимание на книгата за Астрид Линдгрен, защото със сигурност ще научите интересни неща за авторката, за които не сте подозирали. А ще има и ново заглавие от серията – “Дъщерята на моя баща”, което пък ще разкаже за дъщерята на Зигмунд Фройд. Почитателите на скандинавските трилъри ще са щастливи да се срещнат (точно така, лице в лице) с автори като Ирса Сигурдардотир и Макс Сеек, които са гости на литературния фестивал. И тъй като сме на скандинавска вълна, обръщам внимание, че може да си намерите и коледен роман, който улавя магията на Скандинавския Север – “Канела, сняг и звезди” от Хелене Холмстрьом.

Еднорог – щанд 305

Оставаме на третия етаж, за да се отбием на щанд 305, където са книгите на издателство Еднорог. Докато аз се наканя да изчета “Лондон” и “Париж” от Едуард Ръдърфърд, то ще излезе “Ню Йорк”, но нищо – аз и него ще си взема и все някога ще стигна до тях. Ако харесвате литературни трилъри, погледнете новата книга на Лиз Нюджънт – “Странната Сали Даймънд”. Чета я в момента и меко казано съм заинтригувана, а възможността да чуя и видя авторката на живо допълнително разпали любопитството ми относно нейното творчество. На щанда ще ви очаква и ново заглавие от поредицата с класически криминални романи, подбрани от Британската библиотека – “Убийство на една дама” от Антъни Уин. И със сигурност ще подпитам дали очакваме скоро нещо ново от Антъни Хоровиц.

Бард – щанд 325

Още не знам дали съм готова да прочета автобиографичната книга на Бритни Спиърс – докато бях ученичка, тя ми беше абсолютен идол и не съм сигурна дали искам да се разделя с наивната ми детска представа за нея, но подозирам, че в някакъв момент любопитството ми ще надделее и ще се изкуша да мина през щанда на Бард за “Жената в мен”. Ако и вие решите да се спрете там, задължително трябва да си тръгнете със следните две книги: “Ще бъда като река” и “Имало някога едно разбито сърце”. Съвършено различни са – първата е исторически роман, базиран на реални събития от не толкова далечното минало на Щатите, а втората е фентъзи, което събира най-хубавите мотиви от приказките, за да разкаже една вълнуваща и до известна степен романтична история. Ако пък сте фенове на коледните романи и по-специално на автори като Джени Хейл и Карън Шейлър, то тогава ще харесате и “Коледни желания в “Пудинг хол” от Кейт Форстър. Предупреждавам обаче, че много отваря апетита.

Хермес – щанд 327

Една от задължителните спирки по време на Коледния панаир на книгата е и щандът на издателство Хермес. Както всяка година и тази там ще откриете новия роман на Джени Хейл (“Коледа край фара”), който да ви настрои на празнична вълна и да ви остави да помечтаете за коледна украса като в романтичните истории, които авторката разказва. Аз обаче ще насоча вниманието ви към “Момичетата от книжарница “Блумсбъри” – втората книга на Натали Дженър, която излиза на български. Уютна, романтична, сърдечна и много библиофилска история, която разказва и за любимия ми Лондон. В нея темата за сестринството и приятелството като цяло е силно застъпена, което пък ме навежда към следващата ми препоръка – “В обувките на някой друг” от Джоджо Мойс. Това е и едно от топ заглавията на 2023 г. – история, посветена на отношенията между хората, на приятелството, на семейството и брака, на очакванията, които имаме спрямо нас самите, на дефиницията какво е щастие и понякога колко малко му трябва на човек, за да бъде истински благодарен и щастлив. Аз пък съм хвърлила око на едно от романтичните заглавия – “Безупречен” от Елси Силвър, която доста се върти в социалните мрежи на запад.

Ера – щанд 334

Когато става дума за коледни книги, няма да се уморя да препоръчвам “Класически коледни истории” на издателство Ера – едно от най-любимите ми издания в библиотеката. Но освен за него може да погледнете и за някой роман, с който да прекарате дните около празниците. Ако държите да сте на тематична вълна, тогава вероятно ще ви е интересно да прочетете “Коледен облог” от Холи Касиди. В случай, че си търсите някоя сърдечна и трогателна история, тогава пък по-подходяща е книгата “Жената, която пишеше писма”. Може обаче изобщо да не сте настроени романтично или емоционално, а да сте фенове на трилърите. При това положение препоръчвам романа на Мегън Голдин – “Мрачни кътчета”.

Лемур – щанд 422

Един от най-уютните щандове е този на издателство Лемур и това се дължи на усмивките, с които ви посрещат, и на книгите, с които просто е невъзможно да не си тръгнете. Тук е и подходящо място да се спрете, ако харесвате европейска литература и не се плашите от завладяващи поредици, защото такива има много. Като “Сицилианските лъвове” например, която разказва за живота и успехите на фамилия Флорио. Или пък като “Тъкачната вила”, чийто трети роман тъкмо се появи по книжарниците – тези романи пък ни връщат в Австрия в началото на 20-и век. Завладяваща семейна сага, разгърната на фона на знакови исторически събития за Мексико, пък е “Шепотът на пчелите” от София Сеговия.  Ако обаче трябва да посоча една книга, с която да си тръгнете от щанда на Лемур, то това ще е “Като вятър, съшит със земята” от Илария Тути. Може би вече сте чели някой от криминалните романи на авторката, но този е по-различен. Макар да запазва неповторимия стил на писане, подходът, емоцията, героите са по-друг начин изградени и съм сигурна, че ще ви впечатлят.

Кръг – щанд 401

Може да сте стигнали последния етаж на книжното изложение, но това съвсем не означава, че сте приключили с покупките. Ако сте почитатели на историческите романи, но харесвате истории, които се отличават с по-висок литературен стил и по-малко драма, то тогава ще оцените книгите на Кърт Палка – “Клара” и “Грехът на пианистката”. Те ви очакват на щанда на издателство Кръг заедно с романи като “Влюбеният Айфел” и криминалната поредица на Кармен Мола. Ако ви се чете нещо коледно, тогава пък може да разпуснете с “Двойанта Коледа” от Маги Нокс. Лично аз съм хвърлила око на “Балерините”от Рейчъл Капелке-Дейл и “Жените от шато “Лафайет” от Стефани Дрей.

Orange Books – щанд 431

Задължителна спирка трябва да има и на щанда на портокалите. Ако още не сте измислили книга за подарък за ваш близък, спирайте търсенето – вземете му “Вавилон” от Р.Ф. Куанг. Освен че книгата донесе наградата “Кръстан Дянков” за отличния превод на Богдан Русев, тя ще ви омагьоса с погледа си върху темата за силата на думите, за богатството на езика и изкуството на превода, като в същото време ще задълбае в сериозни теми като дискриминацията, колониализма, разпределянето на световния пазар и захранването на икономиките. Препоръчвам и романите на Дженифър Сейнт, като наблягам на по-новия – “Електра”, който представлява епичен труд, посветен на жените в Древна Гърция, на човешката слабост да следва знамения и поличби, да разбива семейства вместо проклятия, да избира отмъщението пред прошката. И за финал още една идея за книжен подарък от щанд 431 – двете издание на “Бохемска София” са съкровище за всяка домашна библиотека.

Вероятно между всички книги, за които искам да кажа по нещо, все забравям някоя. Все пак има още много места, на които си струва да се отбиете по време на Коледния панаир. Изкушаващи заглавия дебнат от всички щандове. Например:

  • Романите на Памела Кели на щанда на издателство Кръгозор (щанд 322 )
  • Новата книга на Еймър Тауълс – “Магистрала Линкълн”, на издателство Изток-Запад (щанд 428)
  • “Парадоксът на Атлас” от Оливи Блейк на издателство Artline (партерен етаж  )
  • “За книгите и четенето” на издателство Колибри (щанд 315)
  • “Мълчанието на цвета” от Нарине Абгарян на издателство Лабиринт (щанд 110)

Съветът ми е да си носите удобни обувки, голяма раница и щипка търпение (понякога интернетът в НДК е ужасен и това се отразява на скоростта на обслужването на клиентите) и щурмувайте смело 50-ия панаир на книгата!

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.