10 нови коледни книги

by Хриси

Ако сте от хората, които обожават коледното време, вероятно попадате и в онази група читатели, които обичат да прекарват декември с тематични празнични четива. Всяка година ни изкушават всякакви приказни зимни корици, които крият на страниците си романтика, уют и много коледно настроение. Ето 8 нови коледни книги, които излязоха тази година.

“Да се завърнеш за Коледа” – Джоана Болури

Вторият роман на Джоана Болури, който излиза на български, не е толкова коледен, колкото предишния (“Всичко, което искам за Коледа”), но пък предлага интригуващ сюжет, посветен на изпитанията в една дългогодишна връзка и празниците като време, в което преоткриваме себе си и хората, които обичаме. За много хора дните около Коледа и Нова година са период на равносметка, който може да зададе посоката за следващите 12 месеца. В “Да се завърнеш за Коледа” авторката разказва именно за двойка, която се бори с динамиката на ежедневието, измамния комфорт на рутината и натиска на мечтите, които се променят с годините. Предизвикателството за Кейт и Ед е отново да намерят път един към друг, без да губят себе си.

“Коледа край фара” – Джени Хейл

Какво е Коледа без един тематичен роман от Джени Хейл. Авторката е майстор на уютните четива, които улавят магията на празника в топлите семейни сбирки и красиво украсените домове. “Коледа край фара” носи характерния почерк на Джени Хейл, но и се отличава до известна степен от останалите ѝ празнични романи, тъй като обръща по-голямо внимание на драматичните събития в живота на главната героиня.  Периодът за Мия е тежък – загубила е един от най-близките си хора, в процес на развод е и пред сериозен професионален кръстопът. Но по Коледа се случват чудеса и именно у дома за празниците тя може да намери отговорите на въпросите, които я държат будна нощем. С помощта на майка ѝ и сестра ѝ, сред спомените на нейната баба и в услужливата компания на Уил, който също така е дяволски привлекателен, Мия ще осъзнае, че всяко изпитание всъщност е път към върха.

“Коледен облог” – Холи Касиди

Още една симпатична и много романтична коледна история – “Коледен облог” от Холи Касиди е за онези от вас, които харесват класическите любовни сюжети! Тук той до голям степен наподобява коледна картичка в духа на филмите на Hallmark. В началото главните герои си създават погрешни първи впечатления един за друг и определено прибързват в преценките си, но покрай купищата забавни коледни активности и един съдбовен облог научават, че ги свързват много неща. И съвсем не става дума само за химията помежду им. Книгата е идеална за онези от вас, които обичат коледните традиции и романтиката на малкия град.

“Зимна приказка” – Кари Елкс

Ако ви се чете роман, който хем да е тематичен за празниците, хем да не е толкова фокусиран върху коледната еуфория – все пак понякога тя може да е доста напрягаща, то имате идеалният кандидат в лицето на “Зимна приказка” от Кари Елкс. Ще ви допаднат красивите планински картини, забавните игри в снега, тихите моменти пред камината и горещите срещи между главните герои Кити и Адам. Романът разказва за объркани семейни отношения, за допуснати грешки и нови възможности, за радостта да споделиш празничните традиции с хората, които обичаш, за децата, които се нуждаят от внимание и незабравими моменти с техните родители, отколкото от купища подаръци под елхата.

“С обич, Коледа” – Карън Шейлър

Втори роман на Карън Шейлър след “Коледа завинаги”. Историята разказва за Либи Ларсон, която определено не усеща коледния дух тази година. След тежката загуба, която е преживяла, и риска да изгуби дома от детството си, плановете ѝ са да работи на празника. Но загадъчна коледна картичка, открита сред вещите на майка ѝ, я кара да поеме на пътешествие до идиличното градче Холи Пийк, където определено знаят как да празнуват Коледа. Докато разкрива една след друга семейните тайни и историята на загадъчната картичка, Либи се включва във всички празнични активности, които градският управител Адам Томсън е подготвил за участието на Холи Пийк в надпреварата за най-коледен град на щата. Когато научава, че бившето ѝ гадже, откраднало идеите и повишението ѝ, се грижи за онлайн присъствието на най-големия конкурент на идиличното градче в състезанието, Либи обединява силите си с Адам. За беда приближаваща снежна буря застрашава организацията им и ще е цяло чудо, ако спечелят. Но именно на Коледа всичко е възможно!

“Канела, сняг и звезди” – Хелене Холмстрьом

Наслаждаваме се на скандинавска Коледа в романа “Канела, сняг и звезди” от Хелене Холмстрьом. Действието в книгата се развива в два времеви периода. Първията е в края на Втората световна война и ни изпраща в Бергслаген, Швеция. Загубила всичко в родната Финландия, Тула търси спасение в малко шведско градче. В единствения куфар, събрал цялото ѝ имущество, тя е скътала най-ценното си притежание – буркан с квас за хляб, предаван от майка на дъщеря поколения наред. И квасът, символ на семейната традиция, започва да я изхранва и в Швеция. Тула започва работа в местната пекарна, където намира и любовта, голямата любов. Но избраникът на сърцето ѝ е най-желаният ерген в околността, а градчето не може да допусне да му го вземе една прокудена чужденка…Вторият ни връща в наши дни. Годината е 2020-а, мястото – Вествик, Швеция. Нора ръководи все по-трудно семейната сладкарница и изглежда дори прословутите ѝ сладки по стари рецепти няма да я спасят. По чудо се задава възможност за помощ – сладкарницата е избрана да участва в коледното издание на най-гледаното кулинарно шоу. Снимките обаче са пред провал, тъй като водещият Хенрик иска да промени всичко, за което Нора се е борила. Но една вечер нещата рязко се променят – докато двамата месят заедно кифлички, обгърнати от аромата на канела, и разкриват тайни от живота си, Нора вижда човешкото лице на красивия и арогантен водещ. А в отношенията се намесва и историята на кваса за хляб, предаван от прабаба ѝ до наши дни…

“Коледният замък в Шотландия” – Джули Каплин

Няма какво да се лъжем – всички си мечтаем за такава Коледа, каквато Джули Каплин описва в “Коледният замък в Шотландия”. Коледа, при която въпреки трудностите и изпитанията, накрая всичко си идва на мястото и човек може да се наслади на топлината и уюта на празника. Вярно, когато Изи наследява Кинлохлевен от чичо си, тя не го заварва в най-приветливото му състояние – покривът тече, има проблеми с тръбите и изобщо замъкът се нуждае от сериозна поддръжка. Да не говорим, че единственият му гост в момента е загадъчен автор на трилъри, който търси уединено място, за да напише следващата си книга. Но Изи е решена да превърне Кинлохлевен в бутиков хотел, който да привлече още туристи, дори това да означава да наруши нечие спокойствие. Историята обаче поема в друга посока, в която са намесени коледна магия, пухкав сняг и много любов…

“Коледни желания в “Пудинг Хол” – Кейт Форстър

Ето и един роман за онези от вас, които обичат да готвят и свързват коледните празници със споделените моменти край трапезата. “Коледни желания в “Пудинг Хол” ни среща с Криста Плейфут – майстор-готвач, изоставила собствените си мечти в името на брака си. Късно разбира, че е направила грешният избор, поверявайки кариерата и сърцето си в ръцете на самовлюбен и суетен мъж. След като става ясно, че с връзката им е свършено, Криста приема предложение в последния момент – да замине за Йоркшир, където да работи като частен шеф готвач по време на коледните празници за собствениците на имението „Пудинг Хол“. Новият ѝ работодател Марк Поулс е навъсен работохолик, който след развода си отглежда сам двете си момчета, а Криста е може би единствената в къщата, която е решена да не се плаши от строгия му поглед. С любовта си към храната тя се опитва да върне коледния дух в имението, а с него и надеждата, че никога не е късно да отгърнеш нова страница. Нещо, от което и тя самата отчаяно иска да повярва.

“Двойната Коледа” – Маги Нокс

Коледна версия на история в духа на “Двойната Лодхен” откриваме на страниците на “Двойната Коледа” от Маги Нокс. Романът ни среща със сестрите Гудуин. Едната претърпява неочакван инцидент, заради който губи вкуса и обонянието си, а без тях не може да завърши готварското реалити шоу, което снима. Другата пък страда от любовно разочарование и е затънала в управлението на семейната пекарна. Когато двете решават да си разменят местата, планът не звучи толкова сложен. Реалността обаче се оказва друга. Особено когато се намесват секси пожарникарят Джейк и очарователният лекарски асистент Мигел…Дали планът на близначките ще е рецепта за катастрофа, или те разполагат с всички съставки, за да подредят живота си отново? Едно е сигурно – той никога вече няма да е същият.

“Книжна Коледа” – Вяра Янакиева

Тази година сред разнообразието от коледни заглавия откриваме и български роман – “Книжна Коледа” от Вяра Янакиева. Книгата ни среща с Елиза – скромна жена, която по независещи от нея причини, е повишена до управител на малката книжарница „Шекспериада“. Докато се бори със своите вътрешни проблеми и травми от миналото, към нея симпатиите си проявява Гейбриъл, който работи в кафенето отсреща. Всичко върви добре, докато Нейтън, синът на починалия собственик на книжарницата, не се завръща в града…Многобройните въпроси, които изникват пред всеки един от тримата герои, идват на фона на празничните дни, коледен джаз и книжна атмосфера.

 

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.