“Коледа край фара” – Джени Хейл

by Хриси

Не може коледната подготовка да започне без тематичен празничен роман от Джени Хейл. “Коледа край фара” е най-новото заглавие от авторката и обещава да внесе уют, настроение и щипка романтика в читателското ви ежедневие.

“Коледа край фара”:

  • Автор: Джени Хейл
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 272 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Мия, Уил
  • Превода:
  • Издателство: Хермес

Мия се завръща в крайбрежното градче Уинстед Кейп, за да прекара коледните празници с майка си и сестра си. Но този път е с натежало сърце, защото обичната ѝ баба вече не е сред живите. Тя им е оставила историческия фар на нос Уинстед, принадлежал на семейството им от поколения, но и огромна ипотека, която не могат да изплащат. Пристъпвайки в него, Мия сякаш се връща назад във времето, към най-свидните спомени от детството си. Тя е разделена със съпруга си Майло, но решават да го запазят в тайна, за да не помрачат празничното настроение на близките си. Двамата се заемат с организирането на традиционното фирмено коледно парти, което всички очакват с нетърпение. Мия решава то да се състои във фара на баба ѝ, за да привлече потенциални купувачи. За продажбата тя се среща с брокера Уил. Привлекателният мъж умее да цени малките неща и да се радва на живота, нo зад красивите му сини очи сякаш се крие дълбока тъга. И точно когато двамата се сближават, се появява Майло, който е осъзнал грешката си и я моли за втори шанс…

Фарове са един от символите на морето и се свързват толкова с пътуването по вода, колкото и със завръщането у дома, тъй като са помагали на моряците да се ориентират къде е брега. В този ред на мисли Джени Хейл много добре вписва тази метафора в новия си коледен роман, като помага на своята героиня да намери отново път към себе си и към родния дом. “Коледа край фара” е книга за семейството и подкрепата на близките, за моментите на споделеност, за изпитанията, които тестват нашата вяра и търпение, за любовта, която осветява пътя ни и помага да оценим подобаващо истински стойностните неща в живота.

Бях се подготвила за изцяло романтичен сюжет, но всъщност този път Джени Хейл се приближава повече до дамската проза и изгражда историята си около главната героиня Мия, майка ѝ и сестра ѝ. Трите все още преживяват загубата на главата на тяхната фамилия – бабата на Мия, а вече са изправени пред тежката задача да се сбогуват завинаги с нейния дом , който е в семейството от поколения. Макар фарът да е изпълнен с щастливи спомени, никоя от тях няма финансовата възможност да поддържа имота, затова са принудени да го продадат. Темата за женската енергия и изобщо идеята за жените, които се вдъхновяват взаимно и си помагат, е силно застъпена в “Коледа край фара”. Героините се насърчаваха една друга да бъдат по-смели в мечтите си, по-решителни, когато става въпрос за тяхното щастие, по-открити, когато трябва да говорят за болките и разочарованията си. На фокус беше историята на Мия, която е в процес на развод и изцяло трябва да преосмили приоритетите си относно това какво иска от следващата си връзка и изобщо как да продължи живота си. Но освен нейното бъдеще сюжетът проследява разплитането на една загадка – тайна, която е чакала десетилетия, за да бъде споделена. И в навечерието на коледните празници да внесе хармония в семейството на Мия.

Тук вече навлизаме в познатите романтични води, в които обичайно плува Джени Хейл. Потенциалната нова любов е нещо, което не е хрумвало на Мия, докато не се среща с брокера на недвижими имоти Уил. Хареса ми как авторката разгърна техните взаимоотношения, като междувременно коментираше въпроси, свързани с динамиката в една връзка, с промените в един брак и дистанцирането между партньорите, с търпението, с което човек трябва да подходи към себе си, след като е преживял тежка раздяла. Преплитайки техните съдби, любовта щедро подарява втори шанс на Уил и Мия да намерят щастието.

Няма как да говорим за коледен роман от Джени Хейл и да не споменем празничната атмосфера в книгите ѝ. И тук, подобно на останалите истории от авторката, не липсваше коледна еуфория и впечатляваща украса. Покрай работен ангажимент на Мия фарът бе преобразен, така че да излъчва топлина, уют, гостоприемство. Куп активности – като участието на всички в приготвянето на стара семейна рецепта, печенето на сладки и играта на снежни ангели в преспите, пресъздаваха вълшебството на коледните празници и припомняха на читателя защо Коледа е най-обичания семеен празник. Защото обичта на близките стопля сърцето и му дава надежда, че каквото и да става, то винаги ще има тези спомени.

“Коледа край фара” е идилична, романтична история, която носи празничния дух и ви настройва на коледна вълна.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.