Избрани книги за декември 2023г.

by Хриси

Декември винаги обещава богат улов на хубави книги и тази година не прави изключение. Издателствата са се постарали да има интересни заглавия както за тези, които търсят някоя тематична история за празниците, така и за другите читатели, които просто ще използват дните около Коледа, за да се насладят на някое завладяващо четиво. Ето кои са избраните книги за декември 2023.

“100 книги, които трябва да прочетете” – Христо Блажев

“100 книги, които трябва да прочетете” излезе в края на ноември и имах удоволствието да присъствам на премиерата на книгата. Христо Блажев е свършил чудесна работа, като е съставил не просто списък със 100 заглавия и неговата лична оценка, а наръчник за читатели и пътеводител в света на литературата. Ревютата са подредени в хронологичен ред, който следва поредността им на излизане в блога “Книголандия” и отразяват читателските метаморфози и вариациите на литературния вкус на техния съставител. Не става дума просто за аналитични текстове, които изтъкват предимствата на дадена книга, а по-скоро говорим за срещите между един запален читател с книгите, променили живота му. И това само по себе си е вдъхновяващо. “100 книги, които трябва да прочетете” е вече по книжарниците с логото на издателство “Сиела”.

“Завръщане в Тъкачната вила” – Ане Якобс

Ако следите сагата за Тъкачната вила, то декември определено е време за празник, тъй като излиза ново заглавие от поредицата. “Завръщане в Тъкачната вила” ни връща в 30-те години на миналия век в Аугсбург. Мари и Паул Мелцер са щастливи и любовта им е по-силна от всякога, възнаградена с третото им дете, вече четиригодишния Курти. Заради световната икономическа криза и тежките времена обаче Паул трябва да се бори за оцеляването на своята тъкачна фабрика. Когато той се разболява неочаквано, Мари поема управлението на предприятието, за да го спаси от фалит. Нужно е да се вземат болезнени решения, за да се избегне разрухата. Съдбата на семейството е поставена на карта и обичната им Тъкачна вила може да бъде спасена само ако останат обединени. Романът на Ане Якобс от издателство Лемур е вече по книжарниците.

“Безупречен” – Елзи Силвър

Едно от най-нашумелите заглавия сред романтичните буктокъри е именно “Безупречен” от Елзи Силвър. Историята ни среща с  Рет Итън – най-известния родео каубой в Канада и любимец на жените по трибуните (и не само). Статусът му на суперзвезда обаче е застрашен, след като Рет се забърква в грандиозен скандал, който заплашва да сложи преждевременен край на бляскавата му кариера. Неговият агент настоява да се вземат бързи мерки за изчистване на имиджа му, затова изпраща дъщеря си Самър, която да го следи неотлъчно до края на сезона. Рет не се нуждае от бавачка – още по-малко от такава, която ухае на изкушение и нарушени обещания, но също така бързо осъзнава, че Самър не е поредната лесна бройка в дългия му списък със завоевания. Тя сякаш е имунизирана срещу чара му и вижда истинската му същност, отвъд блясъка на славата. И все пак Самър е решила да не прекрачва границата, за да не пострада репутацията му допълнително. А и не иска сърцето ѝ да страда отново заради стрелите на любовта. Но Рет се зарича да го открадне, каквото и да му коства това. Романът е на издателство “Хермес” и вече е по книжарниците.

“Канела, сняг и звезди” – Хелене Холмстрьом

“Канела, сняг и звезди” изкушава почитателите на тематични коледни романи не само с красива корица, но и с интригуващ сюжет. Годината е 1945-а, а историята ни пренася в Бергслаген, Швеция. Загубила всичко в родната Финландия, Тула търси спасение в малко шведско градче. В единствения куфар, събрал цялото ѝ имущество, тя е скътала най-ценното си притежание – буркан с квас за хляб, предаван от майка на дъщеря поколения наред. И квасът, символ на семейната традиция, започва да я изхранва и в Швеция. Тула започва работа в местната пекарна, където намира и любовта, голямата любов. Но избраникът на сърцето ѝ е най-желаният ерген в околността, а градчето не може да допусне да му го вземе една прокудена чужденка… Обратно в наши дни, през 2020-а, във Вествик, Швеция, се срещаме с Нора, която ръководи все по-трудно семейната сладкарница и изглежда дори прословутите ѝ сладки по стари рецепти няма да я спасят. По чудо се задава възможност за помощ – сладкарницата е избрана да участва в коледното издание на най-гледаното кулинарно шоу. Снимките обаче са пред провал, тъй като водещият Хенрик иска да промени всичко, за което Нора се е борила. Но една вечер нещата рязко се променят – докато двамата месят заедно кифлички, обгърнати от аромата на канела, и разкриват тайни от живота си, Нора вижда човешкото лице на красивия и арогантен водещ. А в отношенията се намесва и историята на кваса за хляб, предаван от прабаба ѝ до наши дни… Издателство Емас са обещали книгата да излезе за 1.12.

“Трапезата на Тучи” – Стенли Тучи

Ако сте чели предишната книга на Стенли Тучи, то няма как да не бъдете съблазнени от “Трапезата на Тучи”, особено като знаете как всяко ястие е много повече от забъркани съставки и внимателно изпълнена рецепта. В дома на семейство Тучи храната и семейството са почти неразделни. Семпла паста с чери домати и босилек, сгряваща рибена яхния, аспержи с лимоново масло – тези ястия засищат и глезят сетивата, но освен това подхранват взаимоотношенията. Трапезата е мястото, където се разменят истории, раждат се спомени, споделят се надежди и мечти. Стенли и съпругата му Фелисити разкриват новите традиции на семейството си, като с тях отдават почит както на неговото италианско наследство, така и на нейните британски корени и канят читателите да им бъдат гости. Книгата излиза от издателство “Прозорец” на 6.12.

“Коледният замък в Шотландия” – Джули Каплин

Нов роман от Джули Каплин, който ухае на романтика, уют и носи много празнично настроение. Изи Макбрайт е убедена, че в реалния живот не може да ти се случи да наследиш истински замък. Докато не разбира, че чичо й Бил й завещава своя замък в Шотландия. Вярно, ще е нужна много работа, преди порутеният Кинлохлевен да се превърне в приказния бутиков хотел, който Изи си представя, но по Коледа се случват чудеса! Уви, вместо подарък до камината, когато пристига в замъка, Изи открива странен мъж до печката. Оказва се, че ексцентричната й майка е отдала една от стаите под наем на загадъчния Рос – автор на трилъри, който търси уединено място, за да напише следващата си книга. Съдбата обаче пише друга история, в която са намесени коледна магия, пухкав сняг и много любов. “Коледният замък в Шотландия” излиза с логото на Софтпрес на 4.12.

“Коледни желания в “Пудинг Хол” – Кейт Форстър

Още едно коледно четиво, с което да отбежите дните до празниците. “Коледни желания в “Пудинг Хол” ни запознава с Криста Плейфут, която след развода си има нужда от ново начало. Загубила е ресторанта си със звезда „Мишлен“, чийто съсобственик е бил бившият ѝ съпруг, и последното, което е очаквала, е да се окаже необвързана и в търсене на работа точно преди Коледа. Най-добрата ѝ приятелка и дегустаторка Селен я препоръчва за частен шеф готвач по време на коледните празници. Но когато пристига в имението „Пудинг Хол“ на новия си работодател, тя дори не подозира какво я очаква. Със сигурност не и сърдитият разведен милиардер Марк Поулс, буйните му близнаци или пък красивата, но безрадостна къща, в която живеят. С дарбата си да влага любов в готвенето Криста се опитва да запали искрата на коледния дух в семейство Поулс и може би ще успее да подреди и своя живот. Книгата е на издателство “Бард” и излиза на 4.12.

“Как да убиеш семейството си” – Бела Маки

Бих казала, че излизаме от празничната тематика, но да бъдем честни – по Коледа може да е напрегнато. Така че един трилър като “Как да убиеш семейството си” от Бела Маки може да е точно книгата, от която имаш нужда (без да дава идеи, разбира се). В нея четем за Грейс, която си е съставила стриктен план. Той включва: да убие цялото си семейство, да наследи всички пари, да се измъкне и да започне нов живот и за финал – да осинови куче. Вероятно звучи прекалено амбициозно, особено за една крехка 28-годишна жена, но Грейс е имала години, за да планира отмъщението си. След смъртта на майка ѝ целият ѝ живот е бил посветен на това да накара човека, който я е изоставил още преди да се е родила, да си получи заслуженото. А с него и всичките му роднини, които, за щастие, за ужасни хора. Сега най-после е готова да приведе плана си в действие. И нищо не може да я спре. Очакваме книгата от издателство “Сиела” на 4.12.

“Парфюмеристката от Париж” – Алка Джоши

Дойде и редът на третата книга на Алка Джоши, която затваря този цикъл от истории, който така силно обикнах. “Парфюмеристката от Париж” ни изпраща във френската столица през 1974 г. Трийсет и две годишната Радха обича с цялото си сърце съпруга си Пиер и двете си прекрасни дъщери. Тайно от всички обаче все още тъгува по момченцето, което е изоставила преди много години, когато самата тя е била дете. Днес тя вече знае какво означава да бъдеш грижовна майка, но все още ѝ е трудно да балансира всеотдайността си към семейството и страстта към богатството на ароматите. Радха отдавна е осъзнала дарбата си да намира подходящото ухание за всекиго и знае, че именно тя е билетът ѝ към света на професионалните парфюмеристи. Но с всяка стъпка нагоре в кариерата ѝ недоволството у Пиер расте. И неспособността му да разбере желанието ѝ да работи се превръща в единствената пукнатина в съвършения ѝ живот. Натоварена с първия си значим проект, Радха се завръща в Индия и търси помощ от Лакшми и куртизанките от Агра – жени, които използват опияняващата сила на аромата, за да привличат, примамват и съблазняват. Но тъкмо когато е напът да направи пробив, миналото заплашва да преобърне грижливо подредения ѝ свят и да срине и без това уязвимия ѝ брак. Романът излиза в началото на декември от издателство Benitorial.

“Госпожица Бриджъртън” – Джулия Куин (Поредица “Роуксби”)

Радост за всички почитатели на любовния жанр! Трябва да ви кажа, че и тази поредица на Джулия Куин е също толкова добра, колкото серията за Бриджъртън. В случая авторката връща времето назад и ни запознава със съвсем ново семейство, но историите отново са очарователни, романтични и подправени с характерното чувство за хумор на Джулия Куин. Първата книга е “Госпожица Бриджъртън” и издателство Ибис са я обещали за декември. Всички очакват Били Бриджъртън да се омъжи за един от братята Роуксби. Двете семейства са съседи от столетия и като дете Били е лудувала с Едуард и Андрю. Който и да е от двамата би бил чудесен съпруг за нея… някой ден. Има само един Роуксби, който Били не харесва, и това е Джордж. Той може да е най-големият и да е наследник на титлата, но е арогантен, дразнещ и тя е сигурна, че я ненавижда. Което напълно я устройва, тъй като и Били не може да го понася. Понякога обаче съдбата има странно чувство за хумор. Когато Били попада в неудобна ситуация и Джордж я спасява от при един доста нелеп инциден, между двамата не прехвърчат обиди както обикновено, а друг тип искри. Много бързо Джордж и Били осъзнават, че са пораснали, и сякаш се виждат истински за пръв път.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.