“Да се завърнеш за Коледа” – Джоана Болури

15

Навлизаме все по-дълбоко в сезона на коледните романи. Някои истории носят уюта на празниците, други – магичната атмосфера и приповдигнатост, трети пък се фокусират върху семейните взаимоотношения и как всяка Коледа ни белязва по свой начин. “Да се завърнеш за Коледа” е именно от последния тип – идеален роман за хората, на които им се чете нещо тематично за празниците, но в същото време не са фенове на прекалено розовите коледни романи.

“Да се завърнеш за Коледа”:

  • Автор: Джоана Болури
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 240 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Кейт и Ед
  • Преводач: Марианна Панова
  • Издателство: Сиела

Коледа е време за преоткриване. За равносметки, които понякога се оказват горчиви. За истини, които може и да е успеем да понесем без последствия. Именно това се случва на Кейт и Ед по време на тяхното пътуване към дома – към китната британска провинция и градчетата, където те са израснали. Към украсени къщи, пълни трапези и много коледна музика. Пътуването е традиция за тях от години. Но този път е различно. Защото пукнатините в отношенията им са станали толкова големи, че няколко прибързани реплики ги сриват напълно. Двамата осъзнават, че искат различни неща. На Ед му липсват професионални амбиции. Той иска истинско семейство, деца, коледен уют. Кейт обаче се е посветила на кариерата си и не може дори да си се представи като майка – колкото и да я подканват за това роднините ѝ. Но дали наистина те ще се разминат напълно. Дали няма път обратно към онова, което някога ги е събрало? Към любовта отвъд ежедневните проблеми и заяждания, отвъд кариеризма, отвъд егото, което може да убие всяка връзка. Ако такъв път има, той ще е дълъг, труден и несигурен. Защото понякога човек трябва да загуби нещо, за да открие истинската му стойност. Казват, че на Коледа се случват чудеса. Но най-големите чудеса стават в сърцата на хората. И Джоана Болури е открила как да разказва за тях.

Когато стане дума за Коледа, обичаме да залитаме към идиличната картинка, с която асоциираме празника – споделените моменти с любимите ни хора, радостта в очите им при отварянето на подаръците, смеха и разговорите на коледната трапеза. Но ако трябва да сме честни, често коледното време е сред най-напрегнатите, най-изтощителните и най-натоварени периоди в годината, когато на тест са подложени издръжливостта, нервите и търпението на хората. Трудно е да се усмихваш за празниците, ако в теб се вихри буря от противоречиви емоции, драматични избори и хаотични размисли. И именно в тази съвсем неколедна, но пък много позната обстановка Джоана Болури решава да позиционира романа си, за да ни разкаже една класическа история за любовта, семейството и коледното чудо, което живее в нас.

“Да се завърнеш за Коледа” от Джоана Болури е емоционален роман за компромисите в една връзка, за рутината, която поглъща романтиката, за неизбежната промяна, която навигира житейския ни път, и за възможността да споделяш с някого обща посока и цел. Книга, която не обезличава партньорите в една двойка, а обръща внимание на онези техни желания и мечти, които ги отпределят като самостоятелни личности със собствени виждания. В същото време обаче Джоана Болури намира онази невидима нишка, която свързва две сърца и не им позволява да се изгубят, докато търсят баланса между индивидуалното и общото, между любовта и личния избор. От нея тя изплита един трогателен и сърдечен разказ, който говори за отдаденост, лоялност, обич, за малките жестове и техния смисъл, за щастието да откриеш сродната си душа и за предизвикателството да я обгрижваш, ако не искаш огънят в една връзка да изтлее.

Главните герои в романа са Кейт и Ед – ученическа любов, която някак е успяла да се съхрани през годините. Много интересно Джоана Болури използва контраста в отношенията им преди и сега, за да оформи цялостния облик на тяхната връзка. Основната идея е повече от ясна – всеки човек пораства и под натиска на годините и опита моделира характера си, така че да пасва най-добре на ежедневието му. Но кога промяната става толкова голяма, че половинката губи онази способност да го види и разпознае? И дали понякога самите ние не се губим сред отраженията на ролите, които непрекъснато се налага да приемаме, сменяме, поддържаме? В този ред на мисли “Да се завърнеш за Коледа” говори за едно пътуване към себепознанието, за преоткриването на онези неща, които ни правят щастливи.

Хареса ми, че книгата редува двете гледни точки – така имаме поглед върху развитието и на главните герои. Също така ми допаднаха ретроспективните моменти в историята – даваха контекст на проблемите от настоящето, внасяха лекота в иначе малко по-меланхоличната атмосфера. За да разберем малко повече за личностните проблеми на Кейт и Ед, авторката обръща внимание и на семейната среда, в която са отгледани и деликатно коментира как изборите на нашите родители повлияват върху собствения ни мироглед. Най-много оцених посланието, че човек не трябва да приема любовта за даденост и че трябва да полага грижи и да се бори за нея. А отностно коледните мотиви – такива ще откриете при срещите на Кейт и Ед с техните родители, в традициите, които всяко семейство си има и спазва за празниците, в празничната обстановка на зимен Лондон.

“Да се завърнеш за Коледа” от Джоана Болури не е съвсем типичният коледен роман, с който почитателите на романтичния жанр са свикнали, но може би тъкмо в това му е чарът. Един по-различен, но пък изключително ценен поглед върху темата за любовта, връзките и празничното време, което ни помага да оценим даровете в нашия живот.

Related posts

Пролетен панаир на книгата 2024 г. – списък с издателства и някои препоръки

10 книги, които да не пропускаш на Пролетния панаир на книгата

“Щастие за начинаещи” – Катрин Сентър