“Момичетата от книжарница “Блумсбъри” – Натали Дженър

by Хриси

Много ми е уютно в компанията на героите на Натали Дженър. Когато четох първата ѝ книга – “Обществото Джейн Остин”, имах чувството, че и аз съм част от него и споделям тревогите и вълненията на неговите членове. Беше лесно да ги приема за свой приятели и да се надявам някой ден да ги срещна отново. За щастие година по-късно авторката ме кани да се присъединя към друга, още по-колоритна група, в която всеки използва книгите, за да разшири границите на собствения си свят и да зададе нови хоризонти за други читатели. Запознайте се с “Момичетата от книжарница “Блумсбъри”.

“Момичетата от книжарница “Блумсбъри”:

  • Автор: Натали Дженър
  • Жанр: Исторически
  • Страници: 400 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: множество
  • Главни герои: Грейс, Вивиан, Еви
  • Преводач: Мария Демирева
  • Издателство: Хермес

Стогодишната книжарница „Блумсбъри“ в интелектуалното средище на Лондон е устояла на времето, макар да е далеч от най-силните си години. Управителят Хърбърт Дътън държи на традициите, но след Втората световна война светът вече не е същият. Момичетата от книжарницата обаче имат други планове за бъдещето ѝ и когато той излиза в дълъг отпуск по болест, ги прилагат в действие.Красивата Вивиан обожава книгите и се опитва да пише, но не вярва достатъчно в себе си. Младата жена, чийто годеник е загинал във войната, се съревновава с колегата си Алек, завеждащ отдела за художествена литература, и между тях често прехвърчат искри. Тя се сближава с Грейс, чийто депресиран съпруг е прехвърлил огромния товар по издръжката на семейството им върху крехките ѝ плещи. Разкъсвана между чувството за дълг и собствените си мечти, Грейс намира утеха в приятелството с Вивиан. Към двете жени се присъединява и младата Еви, една от първите студентки в Кеймбридж, несправедливо лишена от възможността да изгради академична кариера заради пола си.

Добре дошли в книжарница “Блумсбъри” – една от най-старите в Лондон, която е оцеляла при бомбардировките на английската столица и се съвзема след края на войната. В нея всеки ден прииждат нови клиенти, които търсят истории, за да задоволят читателския си глад. Благодарение на строгите правила, по които се ръководи книжарницата, няма съмнение, че тук те ще получат най-доброто обслужване и ще си тръгнат с идеята, че някой ден отново ще повторят преживяването. Аз обаче, като читател на “Момичетата от книжарница “Блумсбъри”, ще се задържа по-дълго в пределите на този храм на литературата. Казвам храм, защото отношението на работещите в “Блумсбъри” спрямо книгите, отразява тяхната вяра, че думите прокарват пътища и свързват хора, и подобно на свято място са винаги отворени за онези, които се нуждаят от тяхната сила.

“Момичетата от книжарница”Блумсбъри” е роман за литературата през 50-те години на миналия век – за тънкостите на книгоиздаването, за създаването и налагането на някои от най-емблематичните автори, за творчеството и изкуството да разказваш истории, за работата на книжарите, които помагат на всяко заглавие да си намери дом. Отвъд този библиофилски оттенък обаче ще видите, че  Натали Дженър задълбава в една тема, която далеч не е толкова идилична – мястото на жените в книжния бранш през онези години и по-специално дискриминативното отношение към техните заложби и постижения. Чрез съдбата на трите главни героини в историята авторката разглежда детайлно въпроса за литературния феминизъм и борбата на нежния пол да бъде възприеман като равен, а успехите и заслугите му – да бъдат подобаващо отразени.

Да бъдеш разбран, оценен и да не те съдят: това, разбира се, бяха триъгълните камъни на истинската любов. Онази любов, която ни води напред, независимо какво ни поднася животът и независимо какво губим. Любов, която винаги е с нас, дори когато не можем да направим нищо за нея.”

Романът е разказан от различни гледни точки – на служителите в книжарницата. И тъй като всеки от тях си има лична драма, читателят има възможност да проследи как се преплитат отделните човешки съдби, как любовта събира някои, как при други се огъва под натиска на обстоятелствата, а при трети просто повяхва. При мъжете имаме доста любопитни герои. Срещаме Аш, който избира да се върне към корените си, където няма да се откроява и да бъде отхвърлян заради произхода си или цвета на кожата. И Алек, който пък отчаяно иска да бъде писател и с писането си да остави отпечатък, но разбира, че за целта е необходима не само отлична техника, а и талант. Абсолютен любимец е лорд Баскин – главен акционер в книжарницата, който се отличава с харизма, галантност и модерно мислене, което влиза в абсолютен противовес с това на управителя на “Блумсбъри” мистър Дътън – назадничав в много отношения, строг и праволинеен.

Докато съставяше каталог на библиотеката в Голямата къща в Чотън, Еви бе научила, че всичко, което се бе съхранило в хода на времето, и онова, което бе станало негова жертва, зависеше от прищевките на епохата.”

На пред план обаче изпъкват дамите, които внасят енергия в иначе спокойното темпо на романа. Всички промени бяха задвижвани от тяхната страст – от фантазията на Вивиан, която ѝ помага да превръща всеки свой текст в съвършенство, от голямото сърце на Грейс, която се учи да поставя себе си първа и да не се примирява, от амбицията на младата Еви, която иска да направи нещо значимо за литературата. И трите героини са много вдъхновяващи и зареждащи – борбени, упорити, единни. Страшно много харесвам начина, по който Натали Дженър е кръстосала пътищата на всички тези персонажи, как съвсем деликатно прокарва романтичната нишка, без да лишава никой герой от онези характерни качества, които ги отличават като личности.

“Момичетата от книжарница “Блусмбъри” е исторически роман, предвид че действието се развива през 50-те години на миналия век, но е наситен с много емоция и чисто човешки дилеми, свързани с връзките, които героите градят, с техните желания и мечти, със стъпките, които предприемат, за да променят статуквото и да излязат от удобството на рутината. За атмосферата на книгата допринасят много литературните срещи и появите на реални личности, които са натоварени с епизодични, но пък знакови роли – Дафни Мюрие, Самюел Бекет, Пеги Гугенхайм.

Уютна, романтична, сърдечна и много библиофилска, “Момичетата от книжарница “Блумсбъри” от Натали Дженър е книга, която носи характерния почерк на британската литература. Много фина и елегантно поднесена история, в която всеки може да припознае частичка от себе си.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.