Избрани книги за ноември 2023 г.

by Хриси

Месец преди традиционния зимен панаир на книгата интересните заглавия започват да се трупат с по-голяма скорост и вече образуват солидна купчинка. Ето кои от тях очакваме да се появяват по книжарниците в следващите четири седмици.

“Странната Сали Даймънд” – Лиз Нюджънт

Докато чакаме Лиз Нюджънт да пристигне в България в края на ноември, можем спокойно да се отдадем на най-новия ѝ роман – „Странната Сали Даймънд“, превърнал се в най-продаваната книга в Ирландия за 2023 г.. В него авторката ни среща с поредния необикновен герой – една невписваща се в обществото жена, която ще се сблъска с последиците от своето мрачно минало. Сали Даймънд е откачалка, но самата тя е напълно наясно с това. Да, Сали е странна, емоционално незряла, никога не е имала приятели и социални контакти и предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често ѝ повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го… изхвърли на боклука. И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората не винаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче. Разбира се, Сали съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота ѝ, за които тя почти няма никакъв спомен. Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните. Животът ѝ няма да бъде същият и привидно тя вече далеч не е толкова странна. И когато започва да привиква с тази нова нормалност, с нея се свързва един непознат от далечна Австралия. Оказва се, че той знае доста смущаващи подробности от миналото на Сали, за които никой не е подозирал. Кой е този човек и дали тя ще се съгласи да му се довери? И какво ще се случи, след като Сали все пак се престраши да погледне към миналото? “Странната Сали Даймънд” на издателство “Еднорог” е вече по книжарниците.

“Хотелът на Алвин” – Памела Кели

Нов уютен роман от Памела Кели – автор на “Ресторантът на Роуз”. Най-харесваният и посещаван хотел на остров Нантъкет е „Уитли“ – с елегантна основна сграда, редица от бели вили и дълъг частен плаж. Изграден и поддържан с любов от Алвин Уитли, хотелът е семейният бизнес на голямата фамилия. Братя, сестри, братовчеди, лели, всички работят там на различни длъжности под внимателния опитен поглед на осемдесетгодишния Алвин. Той обича всичките си деца и внуци, но това не му пречи да има точна и ясна преценка за тяхната работа и когато се налага, да прави драстични смени. Паула е щастлива на счетоводната си позиция, но когато дядо й уволнява братовчедка й и предлага на нея мястото на главен мениджър, като вече е поканил и консултант да й помага, започват промени, които ще изменят посоката не само на нейния живот.Междувременно в хотела за дълга ваканция пристига красива млада жена, която крие своята истинска самоличност. Дори когато среща Ник – брат на Паула и заместник на главния готвач, и между двамата се зараждат чувства, тя не разкрива коя е.  Предстоят интересни и вълнуващи дни за всички в хотела – и за гостите, и за цялата голяма фамилия Уитли.  „Хотелът на Алвин“ от издателство “Кръгозор” е вече по книжарниците.

“Като вятър, съшит със земята” – Илария Тути

Едно от заглавията, които очаквах с нетърпение тази есен, е„Като вятър съшит със земята“ – забравената история на първите жени хирурзи, на които е било забранено да практикуват в операционната зала и решават да отворят военна болница във Франция, изцяло управлявана от тях. Но това е и историята на пациентите, които прекрачват прага на този женски свят, изгубили всяка надежда, а там откриват възможност за втори шанс и за изкупление. Годината е 1914-та и една самотна майка получава неочаквано посещение от други две жени, които разбират положението, в което тя се намира. Флора и Луиза са лекарки и повече от всеки друг имат смелостта и въображението да пренесат мечтата за равенство отвъд всички граници. Отправят покана – заедно да отворят първата военна болница, изцяло управлявана от жени в Париж. Начинението граничи с безразсъдство, но три смели жени предприемат тази решителна стъпка – в името на медицината и заради тях самите. “Като вятър, съшит със земята” на издателство “Лемур” излиза на 3.11.

“Огънят между Хай и Ло” – Британи Чери

Втора книга от поредицата на Британи Чери – “Елементи”. “Огънят между Хай и Ло” разказва историята на момче и момиче, които изглежда да са пълни противоположности. Докато Хай обича да танцува, Логан стои тихо и кротко. Тя обича да говори, а той изпълва пространството с тишина. На нейното лице често грее усмивка, докато той не намира причина да го прави. И все пак единствено пред нея е слонен да разкаже за демоните, които го преследват. Едно момче и едно момиче – неподходящи един за друг и все пак привлечени като магнити, свързани от съдбата, вперили поглед към общо бъдеще. Но мечтите им се превръщат химера, а любовта им рухва в резултат на последствията от направените избори. Нима сърцата им ще могат отново да горят? “Огънят между Хай и Ло” на издателство “Егмонт” излиза на 4.11.

“Магистралата Линкълн” – Еймър Таулъс

Нова книга от автора на “Един аристократ в Москва”. Юни 1954 година. Осемнайсетгодишният Емет Уотсън се прибира в родното си градче в Небраска след излежаване на присъда в дома за непълнолетни в Салина. Майка му отдавна ги е напуснала, баща му е починал наскоро, а банката е иззела имота, в който е отраснал. Емет се връща само да вземе осемгодишния си брат Били и да заминат за Калифорния, за да започнат на чисто. Само че животът е това, което се случва, докато кроим планове. Оказва се, че две момчета – бегълци от Салина, са се вмъкнали тайно в багажника на колата, докарала го до дома. Емет не може да предаде приятелите си, затова всички заедно поемат на пътешествие, изпълнено с премеждия и комични ситуации. По пътя ще срещнат истински злодеи, но и неочаквани приятели; ще преживеят големи изпитания, но и неподправена човечност. “Магистралата Линкълн” от Еймър Таулъс на издателство “Изток-Запад” излиза на 6.11.

“Шепотът на пчелите” – София Сеговия

“Шепотът на пчелите” – София Сеговия ни пренася в мексиканското село Линарес през 20-те години на миналия век, където един ден старата семейна бавачка се изгубва из хълмовете. Когато я намират, тя държи двa вързопа: в единия носи изоставено бебе, а в другия пчелна пита. Бебето, намерено от нана Реха остава в семейство Моралес.
Симонопио пристига покрит с жива пелена от пчелите, които ще го придружават цял живот и ще му помогнат да промени историята на семейството, което го е приелo, както и на целия регион. Преди това той трябва да се изправи пред страховете си и да надвие врага и заплахите, който го дебнат. На фона на Мексиканската революция, испанския грип и сблъсъците между тези, които ламтят за чужда земя и онези, които защитават собствеността си с цената на всичко, София Сеговия ни разказва една трогателна история за предаността към семейството и за братската обич, но също за предателството и подлостта, които могат да сложат край на всичко. “Шепотът на пчелите” на издателство “Лемур” излиза на 8.11.

“Парадоксът на Атлас” – Оливи Блейк

Продължението на “Шестимата на Атлас” от Оливи Блейк е тук! Шестима междинници. Двама врагове. Един изследовател. И мъж, който броди из сънищата. Всички те трябва да направят избор: дали светът да бъде спасен, или унищожен. В това поразително продължение на тик-ток сензацията “Шестимата на Атлас” всички съюзи ще бъдат подложени на изпитание, всички сърца ще бъдат разбити и ще бъде разкрита истинската същност на Александрийското общество – тайна организация, въоръжена с цялото знание на човечеството. Организация, водена от мъж, който възнамерява да промени света завинаги. Книгата излиза в началото на декември от издателство “Артлайн”!

“Жената в мен” – Бритни Спиърс

„Жената в мен“ е смела и удивително трогателна история за свободата и славата, майчинството и оцеляването, вярата и надеждата! През юни 2021 г. целият свят слушаше със затаен дъх, докато Бритни Спиърс говореше на открито съдебно заседание. Възможността да бъде чута – и да сподели своята истина – имаше неоспоримо въздействие, което промени хода на нейния живот, както и живота на още много хора. „Жената в мен“ за първи път разкрива нейното невероятно житейско пътешествие – и вътрешната сила на една от най-големите изпълнителки в историята на поп музиката. Написани с неподправена откровеност и хумор, разтърсващите мемоари на Бритни Спиърс осветяват непреходната сила на музиката и любовта и показват колко е важно една жена да разкаже историята си от свое име, така, както я е преживяла. Това се случва сега. “Жената в мен” издава “Бард”, а книгата идва на 13.11.

“Зимна приказка” – Кари Елкс

Кога, ако не сега, да четем зимни коледно-романтични книги? “Зимна приказка” от Кари Елкс разказва за Кити Шекспир, която ви е позната от предишната книга на авторката – “Лято в Италия”. Кити напуска дъждовния Лондон, за да отгърне нова страница в слънчевия Лос Анджелис, където се надява да пробие във филмовата индустрия. Ще трябва обаче да научи по трудния начин, че понякога талантът не е достатъчен. След няколко отказа, които силно разклащат самочувствието ѝ, Кити с примирение приема офертата за работа като бавачка на сина на известен продуцент – така поне има минимален шанс да създаде контакти с правилните хора.  Но напрегнатите семейни коледни сбирки и намръщеният брат на шефа ѝ определено правят задачата ѝ изключително трудна. Да, Адам е привлекателен, но също така е рязък, груб и изобщо не може да се говори с него. Но пък казват, че между любовта и омразата границата е тънка и в някакъв момент Кити загубва нейните очертания. “Зимна приказка” от Кари Елкс на издателство Ибис излиза през ноември.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.