“Подобрен” – Блейк Крауч

by Хриси

Блейк Крауч е автор, който обичайно ме изважда от читателската ми зона на комфорт. Не всеки ден ще ме видите да чета роман, който се движи на границата между трилър и научна фантастика, но ако това се случи, то вероятността на корицата на книгата да пише неговото име е доста голяма. Така че не загубих никакво време в чудене дали да посегна към “Подобрен” – новото заглавие от автора. Беше повече от ясно, че любопитството ми спрямо поредната дръзка и напрегната история от Блейк Крауч ще надделее.

“Подобрен”:

  • Автор: Блейк Крауч
  • Жанр:  Трилър, научна фантастика
  • Страници: 324 стр.
  • Година на издаване: 2023 г.
  • Гледни точки: 1
  • Главни герои: Логан Рамзи, Кара Рамзи
  • Преводач: Александър Мишков
  • Издателство: Ибис

Отначало Логан Рамзи не е сигурен дали нещо се е променило. Той просто се чувства малко… по-различно. Вече се концентрира по-добре. С лекота успява да върши няколко неща едновременно. Чете по-бързо, запаметява по-добре. Нуждае се от по-малко сън. Не след дълго той вече не може да го отрече: нещо се случва с мозъка му. С тялото му. Той започва да вижда света и всичко около себе си по съвсем нов начин. Истината е, че геномът на Логан е бил изкуствено подоб­рен. И има причина за това…

“Подобрен” от Блейк Крауч е книга, която определено респектира. Навлиза толкова дълбоко в дебрите на генетиката, следвайки невидима следа, която характеризира всеки от нас, че само по себе си ти се струва фантастично на какво е способен човешкият ум и в какви битки е готов да влезе, за да надделее в природата. Роман, който повдига множество морално-етични въпроси, свързани с бъдещето на човешкия вид, със знанието като форма на власт и контрол, с търсенето на баланс между разум и емоция като единствен път към прогреса и следващия етап на еволюция. С историята си Блейк Крауч засяга проблеми в глобален мащаб като високите нива на бедност и глад, изчерпаемите природни ресурси, крехкостта на екосисистемата, в която живеем.

Сюжетът на “Подобрен” се развива скорострелно, което засилва усещането за неизбежност на всичко нова, за което героите на Крауч говорят. Атмосферата е мрачна, напрегната и за разлика от други трилъри, при които на прицел е животът на главния герой, тук по-скоро мишена е целият човешки вид. Биологичното оръжие и интелектът са двата най-силни ресурса, които разполагат с влиянието да променят хода на съдбата и да пренаписват историята. Въпросът е кой държи писалката. На подсъзнателно ниво Блейк Крауч ни предизвика с един нов прочит на приказката за битката между доброто и злото и необходимостта да заемеш страна. Набляга на субективния фактор при взимането на решения – ако някои хора се ръководят единствено от разума и фактите, други не могат да игнорират чувствата си. Именно тук е акцентът на “Подобрен” – умението ни да проявяваме емпатия, да сме състрадателни спрямо чуждата болка, да се вълнуваме от благосъстоянието на другия е това, което ни отличава от останалите видове на Земята. Това, което може да ни спаси, или да ни погуби.

Как се променя човек в условия на опасност, при реален риск за живота му, е друга тема, която Блейк Крауч изследва. И изобщо в каква посока се движи човечеството – хората стават по-дистанцирани, по-затворени, по-егоистични, избирайки да се крият зад високата стена от собствените им страхове и проблеми. Колкото повече знаят, толкова повече първичните емоции надделяват. Какво е необходимо, за да се пробие тази стена и да се съхрани човечността, да се запазят отношенията и да се надвие апатията е въпрос, който дълбоко вълнува автора.

Интелигентността не прави хората непогрешими. Прави ги само по-опасни.”

“Подобрен” рисува един свят, видимо вдъхновен от последствията от световната ковид пандемия. Разликата е, че тук друг катаклизъм напомня на човечеството, че всички сме свързани и пропуските в една екосистема автоматично се отразяват на друга, а нейните загуби – на следващата, докато балансът окончателно не се срине и не се наложи адаптация спрямо все по-екстремни условия на живот. Благодарение на интелектуалното преимущество човешкият вид намира начин да преодолее кризата, но някак борбата за живот става все по-ожесточена и някои са готови да жертват всичко и да загърбят хуманността в името на собственото си оцеляване. И тъй като “Подобрен” е преди всичко роман за човечността, главният герой е така изграден, че да вдъхне надежда на читателя – докато не ограничаваме разговорите между разума и сърцето, изход винаги ще има.

Животът никога не протича така, както искаш или очакваш. Обикновено се оказва, че ако получиш точно каквото искаш, значи си искал нещо различно. Затова, ако намериш дори малко късче щастие и мир, просто бъди благодарен и живей. Недей да се опитваш да постигнеш повече, защото дори това малко късче е повече, отколкото повечето хора намират.”

“Подобрен” от Блейк Крауч е вълнуваща и интересна история, която макар да ни отвежда в бъдещето, не звучи толкова далечна и нереална. А дори напротив – някак е плашещо близка и адекватна. Може би това прави книгата толкова въздействащ трилър, или пък толкова ефектен фантастичен роман, но несъмнено е нещо, което е добре да прочетете.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.