Избрани книги за октомври 2023 г.

by Хриси

Много трудно мога да спазя обещанието си за ограничаване на посещенията в книжарницата, като се има предвид колко интересни заглавия се очаква да се появят този месец. Затова ще се въздържа от планове, но пък няма да се откажа от списъците. И ето един такъв с избраните книги за октомври.

“Трето царство” – Костадина Костова

В края на септември излезе дебютната книга на Костадина Костова – “Трето царство”. Вълнуващ и дълбок исторически роман, в който се говори за любов, отговорност и дълг, а действието се развива по време на Третото българско царство. Годината е 1893. България е извоювала свободата си и се опитва да затвърди позициите си на модерна и просперираща страна на европейската политическа карта, докато се бори с вътрешните си колебания, продиктувани от управлението на Стамболов. Покрай амбициите на Фердинанд I да преобрази София, столицата се радва на бурен дворцов живот, в който ролите са внимателно разпределени. Капитан Гавраил Врангелов от Лейбгвардейския конен ескадрон не обича пищните балове, но присъствието му на такива събития идва с неговия ранг и дава възможност находчивата му съпруга да демонстрира своята грация и царствена осанка. Верен на принципите си, той вижда свободата и независимостта на България като избор, който изисква пълната му отдаденост и лоялност. Трезвомислието му е добродетел в гвардията, но в личен план е порок, който веднъж вече е коствал собственото му щастие. Вера Белянова се е завърнала в България с една цел – да се омъжи. Това очаква от нея семейството ѝ, което за няколко години в нейно отсъствие се е превърнало в една от най-уважаваните и заможни фамилии в столицата. Красотата и ерудицията ѝ предизвикват възхищението на всички в Двореца, но само един човек я познава без маската на възпитана придворна дама. Когато погледите на Вера и Гавраил се срещат, се открехва врата към миналото, която те отдавна са мислили за затворена. За втори път съдбата пресича пътищата им, но изборът отново не им принадлежи. Пораснали и помъдрели с годините, двамата вече знаят, че любовта може да има много лица. “Трето царство” издава издателство “Софтпрес” и вече е по книжарниците.

“Не тук и не сега” – Джилиън Маккалистър

Много шум се вдигна около “Не тук и не сега” на Джилиън Маккалистър, когато излезе на запад. Заглавието бързо се превърна в хит трилър и беше въпрос на време да го видим на български. Това се случи именно в първите дни на октомври благодарение на издателство Benitorial. Можеш ли да предотвратиш убийство, което вече се е случило? Краят на октомври е и минава полунощ. Джен чака 18-годишния ѝ син да се прибере и нещо я гложди – някакво тягостно чувство, че ще се случи нещо голямо. Права е. Няколко минути по-късно Джен вижда как нейния добър и отговорен тийнейджър намушква човек. Но няма идея защо го направи, нито коя е жертвата. Знае единствено, че синът ѝ не е убиец, а сега бъдещето му е провалено. Докато чака в полицията, Джен има чувството, че никога повече няма да може да мигне. Но когато на сутринта отваря очи, времето се е върнало назад. Днес е вчера и снощният кошмар все още не се е случил. Всяко събуждане я отвежда все по-назад в семейната история в търсене на пропуснати парченца от зловещия пъзел. Някъде, скрита в миналото, я очаква истината. И Джен няма друг избор, освен да я открие. Романът вече е по книжарниците.

“Любов на сляпо” – Лорън Лейн

Още една романтична история в лицето на “Любов на сляпо” от Лорън Лейн. Романът разказва за усмихнатата, приветлива романтична Грейси Купър. Когато баща ѝ умира и ѝ завещава магазина си за шампанско, тя прави всичко възможно да запази мечтата му жива, отказвайки се от своята собствена – да бъде художник. Себастиан Андрюс, невероятно красив, но дразнещо арогантен предприемач, предлага да изкупи договора за наем на Грейси, за да построи небостъргач на мястото на магазина. Тя категорично не може да приеме подобна оферта, но скоро открива, че магазинът едва оцелява. И колкото и да се бори, сметките все повече я карат да се замисля за предложението на Себастиан. В търсене на решение на проблемите си, Грейси все по-често се обръща към човек, когото никога не е срещала – мъж от приложение за запознанства на сляпо. И докато тя постепенно се влюбва в мистериозния непознат, враждебните искри между нея и Себастиан разпалват неподозирани чувства…”Любов на сляпо” издава издателство “Апостроф”, а книгата излиза на 5 октомври.

“Дългата игра” – Елена Армас

Трети роман на Елена Армас. С първия си допаднахме, с втория никак не се разбрахме, затова ми е любопитно да видя кое е било изключението. “Дългата игра” ни среща с Адалин Рейес, която е прекарала години в усъвършенстване на ежедневната си рутина: ставане преди зазоряване, шофиране до офисите на футболния отбор „Маямски пламъци“, работа на макс, прибиране вкъщи и отначало. Но всичко това се срива, когато видеозапис на скандалното ѝ поведение спрямо талисмана на отбора става вайръл. Вместо да я уволни, собственикът на отбора (и неин баща) изпраща Адалин в средата на нищото, където е натоварена със задачата да помогне на местен футболен отбор. Плановете ѝ се разпадат, когато открива, че играчите носят балетни пачки на тренировка, отглеждат кози за домашни любимци и се плашат от Адалин. А освен това са деветгодишни момичета. За да станат нещата още по-лоши, треньор е Камерън Калдани, световноизвестен вратар, който наскоро се е оттеглил от активна спортна дейност. Кам е идеалният кандидат за помощник на Адалин, но благодарение на злощастната им първа среща той решава да я изгони от града, а тя него – от отбора. Да помогне на този детски отбор е единственият път на Адалин към изкуплението и тя играе дългата игра. Той – също. Романът излиза благодарение на издателство “Егмонт”. Очакваме го на 7 октомври.

“Коледа край фара” – Джени Хейл

Традицията повелява да отбелязваме октомври с нова книга от Джени Хейл. Роман, който постепенно ни настройва на празнична тематика и ни предизвиква да поглеждаме с очакване календара, защото Коледа е след броени седмици. “Коледа край фара” разказва за героиня на име Мия, което се завръща в крайбрежното градче Уинстед Кейп, за да прекара коледните празници с майка си и сестра си. Този път обаче празникът ще е по-различен, защото баба ѝ вече няма да им прави компания. След смъртта си, тя им е оставила историческия фар на нос Уинстед, принадлежал на семейството им от поколения, но и огромна ипотека, която не могат да изплащат. Пристъпвайки в него, Мия сякаш се връща назад във времето, към най-свидните спомени от детството си. Тя е разделена със съпруга си Майло, но решават да го запазят в тайна, за да не помрачат празничното настроение на близките си и двамата се заемат с организирането на традиционното фирмено коледно парти, което всички очакват. Мия решава то да се състои във фара на баба ѝ, за да привлече потенциални купувачи. За продажбата тя се среща с брокера Уил. Привлекателният мъж умее да цени малките неща и да се радва на живота, нo зад красивите му сини очи сякаш се крие дълбока тъга. И точно когато двамата се сближават, се появява Майло, който е осъзнал грешката си и я моли за втори шанс. Кого ще избере Мия? Ще четем в “Коледа край фара”, която от издателство “Хермес” казват да очакваме на 10 октомври.

“Ще бъда като река” – Шели Рийд

Много интересна ми стана анотацията на “Ще бъда като река” от Шели Рийд и ми напомня на “Четирите вятъра” и “Обещаваш ми звезди” – две книги, които много харесвам. Сред дивата красота на Колорадо тече разказ за млада жена, чийто живот тръгва срещу течението! Седемнайсетгодишната Виктория Наш върти домакинството на семейната ферма за праскови в градчето Йола, Колорадо. Уилсън Муун е млад скитник с тайнствено минало, прогонен от племенната си земя и решен да живее по свои правила и закони. Съдбата ги сблъсква на улицата и тази среща променя живота им драматично, поражда колкото страст, толкова и опасност. И когато трагедията я застига, Виктория напуска дома си, единственото място, което познава. Бяга в планината и се бори с капризите на природата и със страховете си от несигурното бъдеще. Сезоните се сменят, а с тях се променя и тя. В красивия, но суров пейзаж открива истини за себе си и намира сили да продължи напред, макар че река Ганисън много скоро ще потопи родния ѝ град – стопанствата, фермите и любимата овощна градина, за която семейството ѝ се грижи от поколения. Вдъхновен от реални събития, „Ще бъда като река“ е история за силна любов, препятствия, смърт, но също и за кураж, а в крайна сметка и за нов дом там, където никой не е очаквал. Романът е издаван от “Бард” и излиза на 9 октомври.

“Мрачни кътчета” – Мегън Голдин

“Не заспивай” от Мегън Голдин беше интересен трилър, затова подхождам с любопитство към новата книга от авторката – “Мрачни кътчета”. В него Терънс Бейли е заподозрян за убийството на шест жени, но поради липса на доказателства скоро ще го пуснат от затвора. Изненадващо, той е посетен от известната млада инфлуенсърка Мадисън, а часове по-късно тя изчезва безследно. Дали е била отвлечена, или по-лошо? Бейли ли е отговорен по някакъв начин? И защо изобщо са се срещнали? Мадисън сякаш е напълно измислена персона, съществуваща само в социалните мрежи. Няма семейство и приятели, а повечето хора дори не са я виждали. Агентите от ФБР са в задънена улица и имат нужда от помощта на Рейчъл Крал, която води популярно криминално предаване. Рейчъл се внедрява на бляскаво събитие за инфлуенсъри и бързо осъзнава, че техният свят е пълен с ожесточена конкуренция, която може да се окаже смъртоносна… Изглежда, че някой е обсебен от онлайн звездите, а сега и от самата Рейчъл. Внезапно набелязана от сериен убиец, тя е принудена да се сблъска с най-мрачните кътчета в онлайн пространството и в реалния живот. Романът ще излезе на 10 октомври от издателство “Ера”.

“Подобрен” – Блейк Крауч

Издателство “Ибис” ни зарадваха с новината за предстояща книга от Блейк Крауч. “Подобрен” е Динамична и напрегната история, която описва трансформацията на един човек и ни кара да се замислим за нашия безкраен потенциал и границите на нашата човечност. Отначало Логан Рамзи не е сигурен дали нещо се е променило. Той просто се чувства малко… по-различно. Вече се концентрира по-добре. С лекота успява да върши няколко неща едновременно. Чете по-бързо, запаметява по-добре. Нуждае се от по-малко сън. Не след дълго той вече не може да го отрече: нещо се случва с мозъка му. С тялото му. Той започва да вижда света и всичко около себе си по съвсем нов начин. Истината е, че геномът на Логан е бил изкуствено подобрен. И има причина за това… Очакваме книгата на 16 октомври.

“Езикът на любовта” – Сара Джио

През октомври се очаква и нова книга от Сара Джио. “Езикът на любовта” ни среща с Джейн Уилямс, която твърди, че никога не се е влюбвала. Тя посвещава цялото си време на цветарското магазинче, наследено от нейната баба и обичайно води тих и еднообразен живот. И макар да не се оплаква, тайничко си мечтае да срещне любовта. Навръх двайсет и деветия си рожден ден Джейн получава картичка от мистериозен изпращач – французойката Колет. Тя ѝ разкрива, че притежава рядкото умение да вижда истинската любов, което е причината от малка зрението ѝ внезапно да се замъглява. Джейн трябва да разпознае и опише шестте вида любов според древните гърци: Лудус, Ерос, Сторге, Мания, Агапе и Прагма, преди да е навършила трийсет. Не го ли направи, ще плати най-високата цена: самата тя никога няма да я изпита. Изведнъж Джейн започва да вижда различните проявления на любовта навсякъде и дори се влюбва – в прагматичния журналист Кам, който вярва единствено в научните факти. Времето напредва безмилостно и Джейн се опасява, че няма да успее да изпълни задачата и ще бъде обречена на живот без любов. Но съдбата има други планове. “Езикът на любовта” излиза на 24 октомври с логото на “Хермес”.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.