8 книги, които очаквам тази есен

by Хриси

Обикновено есенното време е пикът на хитови заглавия. На запад това е периодът, когато излизат най-знаковите и чакани книги. У нас не е по-различно, а и месеците преди декември издателствата започват засилена подготовка за Коледния панаир на книгата, за да ни посрещнат с множество книжни изкушения. Споделям с вас 7 книги, които аз лично нямам търпение да видя на български тази есен.

“Шах и мат” – Али Хейзълууд

Покрай работата ми имах привилегията и удоволствието да прочета новата книга на Али Хейзълууд преди да излезе по книжарниците. И трябва да ви кажа, че беше любов от първата страница! Представете си нещо като по-разчупен вариант на “Дамски гамбит” в YA версия и получавате “Шах и мат”. През ноември е българската премиера на романа, която съвпада със световната. Али Хейзълууд ни среща с Малори Грийнлийф, която играе отлично шах, но след трагичен инциден избира никога повече да не погледне шахматната дъска. Четири години по-късно Малори се е посветила на семейството си и живее изцяло в реалността – грижи се за болната си майка, отговаря за двете си по-малки сестри и работи в автосервиз, за да плаща сметките. За да разнообрази рутината, приема предложението на най-добрата си приятелка да участва в един последен турнир по шах. Малори не просто печели играта, а шокира всички, след като успява да елиминира Нолан Сойер – всеизвестния Цареубиец, любимото лошо момче в света на шаха и настоящ световен шампион. А той от своя страна няма търпение за нова партия шах с госпожица Грийнлийф. Вместо да се откаже, Малори продължава напред, защото всяка победа ѝ носи допълнителни пари, с които решава проблемите вкъщи. Единственото предизвикателство е да запази участието си по шахматни турнири в тайна. Но докато се изкачва в ранглистата, Малори осъзнава, че това е мисия невъзможна. Какъв ще е следващият ѝ ход? Ще четем в “Шах и мат”. Книгата излиза с логото на “Софтпрес” през ноември.

“Преди кафето да е изстинало” – Тошиказу Кавагучи

„Преди кафето да е изстинало“ от Тошиказу Кавагучи е в топ 5 на най-продаваните заглавия по света за последната година и като такъв феномен, заслужава внимание. Какво бихте променили, ако можехте да се върнете назад във времето? В малка уличка в Токио има кафене, където вече повече от сто години сервират внимателно приготвено кафе. Напитката е специална, защото предлага на клиентите уникално изживяване: възможност да пътуват назад във времето. Книгата разказва за четирима посетители, които искат да се възползват от магията на кафето. Единият – за да се изправи срещу човека, който ги е напуснал, другият – за да получи писмо от близък, чиято памет е заличена от болестта Алцхаймер, третия – за да види сестра си за последен път, а четвъртият – за да се срещне с дъщерята, която никога е имал шанса да опознае. Но пътуването в миналото крие рискове: клиентите трябва да стоят на точно определено място, не могат да напускат кафенето и са задължени да се върнат в настоящето, преди кафето да е изстинало. . .„Преди кафето да е изстинало“ от Тошиказу Кавагучи е пленителна история за пътуване във времето, което всеки от нас иска да осъществи в определен момент от живота си. Понякога и повече от веднъж.

“Странната Сали Даймънд” – Лиз Нюджънт

С новината, че през ноември посрещаме на родна земя Лиз Нюджънт, дойде и тази, че ще видим на български новата ѝ книга “Странната Сали Даймънд”. Сали е аутсайдер – хората я намират за странна и я избягват, затова е свикнала да не я забелязват и да я игнорират. Но ето че внезапно медиите и полицията я превръщат в център на внимание, а тя не е направила нищо толкова шокиращо. Просто е изпълнила заръката на баща си – да го изхвърли на боклука, когато умре. Всичко това е много ново за Сали – да бъде независима, да отговаря за живота си, да се доверява. А още по-опасно е, когато се довери на грешните хора. Когато миналото на Сали се обажда и заплашва да я застигне, изплуват спомени, които умът ѝ е погребал дълбоко. А някой държи да ѝ ги припомни. Чакаме “Странната Сали Даймънд” от издателство “Еднорог”.

“Шепотът на пчелите” – София Сеговия

“Шепотът на пчелите“ от София Сеговия често ми наднича като предложение в Аmazon или Goodreads. Новината, че от издателство “Лемур” са решили да ни зарадват с българско издание, определено ме развълнува. “Шепотът на пчелите” ни пренася в мексиканското селце Линарес. Един ден старата семейна бавачка се изгубва из хълмовете. Когато я намират, тя държи двa вързопа: в единия носи изоставено бебе, а в другия пчелна пита. Бебето, намерено от нана Реха остава в семейство Моралес. Симонопио пристига покрит с жива пелена от пчелите, които ще го придружават цял живот и ще му помогнат да промени историята на семейството, което го е приелo, както и на целия регион. Преди това обаче той трябва да се изправи пред страховете си. На фона на Мексиканската революция, испанския грип и сблъсъците между онези, които ламтят за чужда земя и онези, които защитават собствеността си с цената на всичко, София Сеговия ни разказва една трогателна история за предаността към семейството и за братската обич, но също за предателството и подлостта, които могат да сложат край на всичко. „Шепотът на пчелите“ ухае на лавандула, домашни рецепти, портокалови цветчета и мед.

“Всички пътища водят до теб” – Мариана Запата

Отдавна не е излизала книга от Мариана Запата, а истината е, че тя е ветеран в романтичния жанр. “Всички пътища водят до теб” ни среща с Аврора Де Ла Торе. Тя знае, че да се върне да живее на място, което някога е било неин дом и да започне наново, няма да е лесно. Но живота в малък град в планините вероятно е най-доброто лекарство за разбито сърце. Да отгърне нова страница означава да избяга от света на шоубизнеса и музиката, на които е била отдадена години наред. Завръщайки се в Пагоса Спрингс, Аврора се надява да поднови стари приятелства и да намери спокойствие. Това, което не очаква, е да срещне човек като Роудс, нейният хазяин. Той е мълчалив, рязък и невероятно привлекателен. И определено не крие, че не е доволен от нейното присъствие в дома си. Но някои пътища са предопределени от съдбата…Очакваме книгата от издателство “Ибис”.

“Пътят на подправките” – Мая Ибрахим

Есента е идеално време да си разказваме приказки. А “Пътят на подправките” е именно това – една магична история за любовта, дълга и отговорността да останеш верен на себе си. Авторката на романа ни изпраща в Калия – град, който остава скрит за останалия свят и в който расте тайна магическа подправка. Чаят от нея временно отключва магическите дарби на онези, които го пият. Седемнайсетгодишната Имани, с помощта на магическата подправка, е несравнима в боя с ками. Тя си е спечелила репутацията на следващия велик воин в борбата с джинове, зли духове и други чудовища, които бродят сред пясъците. Но славата ѝ е помрачена от изчезването на любимия ѝ брат. Всички вярват, че той е загинал отвъд Забранената пустош. Един ден Имани открива следи, които подсказват, че брат ѝ може да е жив. Решена да го намери и защити, тя се присъединява към групата, изпратена да го залови. Неин водач е Таха, чиято дарба е способността да владее умовете на животните. Той едновременно привлича и вбесява младото момиче. Имани скоро разбира, че отвъд Забранената пустош има много тайни и не всичко, което е приемала за истина, е вярно. Разкъсвана между дълга към народа си и любовта към брат си, тя трябва да реши на кого да бъде вярна… преди да е станало твърде късно. Очакваме романа от издателство “Лютиче”.

“Парфюмеристката от Париж” – Алка Джоши

Последната книга от трилогията на Алка Джоши идва на български именно тази есен с логото на издателство Benitorial. Обожавам романите на авторката и нямам търпение да видя какво ни е приготвила в “Парфюмеристката от Париж”. Годината е 1974-та. Рада е щастливо омъжена майка на две деца и живее в Париж. Макар още да скърби за бебето, което дава за осиновяване като млада, тя вярва, че е направила правилният избор и така му е осигурила по-добър живот, а за себе си – бъдеще. Когато дядото на нейния приятел й предлага работа в неговата парфюмерия, Рада бързо открива, че има дарба – да намира перфектния аромат за всеки клиент, който влезе през вратата. 10 години по-късно тя вече работи за майстор парфюмерист и помага в създаването на напълно нови ухания за специални клиенти. Единственият проблем е, че мъжът ѝ не разбира тази нейна страст и отдаденост на работата. Поела първия си голям проект, Рада пътува до Индия, където да потърси съдействие от сестра си Лакшми и куртизанките от Агра – жени, които използват силата на аромата, за да съблазняват. Когато Рада е на път да направи огромен пробив, разбира, че синът, за когото никога не е разказвала на съпруга си, пътува за Париж, за да я намери. И крехките основи, на които се крепи бракът ѝ в последно време, са застрашени да рухнат. Какво ще се случи с нея, ще разберем тази есен.

“Момичетата от книжарница “Блумсбъри” – Натали Дженър

Нов роман от Натали Дженър! Обикнах предишната книга на авторката – “Обществото “Джейн Остин”, и нямам търпение да прочета “Момичетата от книжарница “Блумсбъри”. Стогодишната книжарница „Блумсбъри“ в интелектуалното средище на Лондон е устояла на времето, макар да е далеч от най-силните си години. Управителят Хърбърт Дътън държи на традициите, но след Втората световна война светът вече не е същият. Момичетата от книжарницата обаче имат други планове за бъдещето ѝ и когато той излиза в дълъг отпуск по болест, ги прилагат в действие.Красивата Вивиан обожава книгите и се опитва да пише, но не вярва достатъчно в себе си. Младата жена, чийто годеник е загинал във войната, се съревновава с колегата си Алек, завеждащ отдела за художествена литература, и между тях често прехвърчат искри. Тя се сближава с Грейс, чийто депресиран съпруг е прехвърлил огромния товар по издръжката на семейството им върху крехките ѝ плещи. Разкъсвана между чувството за дълг и собствените си мечти, Грейс намира утеха в приятелството с Вивиан. Към двете жени се присъединява и младата Еви, една от първите студентки в Кеймбридж, несправедливо лишена от възможността да изгради академична кариера заради пола си. Ще успеят ли трите силни, независими и свободомислещи жени да вдъхнат нов живот на книжарницата или дръзките им идеи са обречени на неуспех? Очакваме “Момичетата от книжарница “Блумсбъри” с логото на “Хермес” в края на октомври.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.