“Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг” – Софи Ъруин

by Хриси

Има някакво особено очарование в историческите любовни романи. Дали заради епохата, или заради тогавашните разбирания за любов и брачни отношения, но като че ли в миналото нещата са били много по-прости, хората – далеч не толкова цинични колкото днес, и сякаш този тип представители на романтичния жанр най-много напомнят на приказките от едно време за принцове и принцеси, които заживели щастливо. Обичах тези приказки като малка, обичам ги и сега, затова не е изненада, че посегнах към “Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг” от Софи Ъруин.

“Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг”:

  • Автор: Софи Ъруин
  • Жанр: Романтика
  • Страници: 336
  • Година на издаване: 2022 г.
  • Гледни точки: 2
  • Главни герои: Кити Талбот, Джеймс Радклиф
  • Преводач: Весела Ангелова
  • Издателство: Сиела

Общоизвестна истина е, че всяка млада дама с четири по-малки сестри и множество дългове трябва да си намери богат съпруг. Никой не познава тази истина по-добре от Кити Талбот, чиито родители умират, без да оставят на нея и сестрите ѝ друга възможност за препитание освен бърз брак по сметка – и то по-бърз, отколкото са лихварите, които скоро ще почукат на вратата им и ще ги оставят на улицата. Затова Кити събира последните си средства и заминава за най-опасното бойно поле на територията на Британската империя. Лондонското общество се готви да посрещне новия сезон, а заедно с него – балове, соарета, оперни представления… и разбира се, предложения за брак, годежи и сватби. Кити ще трябва да се изправи срещу непознат до този момент враг – амбициозни майки, решени да задомят синовете си за най-добрата партия. Младата жена има броени месеци, за да намери съпруг с подходящо състояние и да спечели сърцето му. За миг изглежда, че младият господин Арчи де Лейси е отговорът на всичките ѝ проблеми – с малко старание Кити успява да очарова дори подозрителната му майка. Единственото усложнение, което не успява да предвиди, е лорд Радклиф. Обигран и циничен, Радклиф вижда истинските причини за интереса на Кити към по-младия му брат и ѝ предлага сделка – ако остави Арчи, той ще ѝ помогне да си намери богат съпруг. Остроумните им препирни обаче скоро му разкриват, че зад амбицията на Кити за брак по сметка има много по-дълбоки мотиви и нежно сърце. Никой от двамата не подозира, че преследването на богат съпруг може да доведе до далеч по-рядък улов – истинска любов.

“Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг” от Софи Ъруин е изключително приятна романтична история, която за разнообразие не залита в модерните течения на жанра си и бяга от пикантерии, но и някак успява да зададе едно съвременно звучене и да насочи сюжета в интересна посока, а именно – двойните стандарти при избора на половинка и сключването на брачен съюз, подсигуряващ бъдещето на една фамилия. Авторката насочва вниманието към силата на жената да бъде активен участник, а не страничен наблюдател на собствения си живот, и с помощта на чар, обноски и отлични дипломатически ѝ умения да прокарва нови пътища и да променя облика на обществото. Общество, което за времето си е било ръководено преди всичко от правилата на йерархията, от предразсъдъци и прости калкулации. Романът поставя на везните чувствата на една влюбена жена, а срещу тях – отговорности, задължения и очаквания, с които е затрупана. Балансът е невъзможен, но сякаш противно на всички закони на физиката, любовта винаги надделява над разума. Прави го и този път в историята за госпожица Талбот и лорд Радклиф.

Историята увлича – обвързана е с идеята, че главната героиня Кити трябва спешно да си намери богат съпруг. Обичайно се очаква всички да скочат срещу нея с обвинението, че е златотърсачка, но истината е, че младата жена е натоварена с отговорността да се грижи за сестрите си след смъртта на техните родители и да изплати наследените дългове. Главният герой Джеймс страда от солидна доза предразсъдъци (г-н Дарси, здравей!) и решава да попречи на Кити да се омъжи за брат му, защото е убеден в пресметливостта на госпожица Талбот и отказва да приеме, че тя може да има каквито и да е положителни качества. Само че опознавайки я, му става ясно, че много неща в живота не са просто черно-бели, както той ги вижда. Самата Кити също не му е особено голяма почитателка, но за разлика от всички останали, тя не се плаши от неговата надменност и страховита сдържаност и успешно се защитава при всяка атака от обвинения.

Когато Кити и Джеймс са заедно, двамата свалят маските, задължени да носят пред Лондонското общество. Без тях още по-ясно личат разликите в социалното им положение и произхода им, но също така се виждат и пресечните точки на техните характери, както и всички онези качества, в които се разпознават две сродни души. Хареса ми посланието, че любовта променя хората и ги предизвика да се стремят към своята най-добра версия. През цялото време образите на Кити и Джеймс търпят развитие, а еволюцията на техните взаимоотношения се отразяваше в ритъма на сюжета и в неговото въздействие.

Ако има нещо, което малко ми липсваше, то е по-скоро във втората половина на книгата – обстоятелствата, при които двамата герои разбират какво изпитват един към друг някак изпревариха емоцията и тя плахо отстъпи на заден план. А все си мисля, че Кити и Джеймс са от двойките, които заслужаваха повече искри и фойерверки.

Определено препоръчвам “Наръчник на младата дама за лов на богат съпруг” от Софи Ъруин на почитателите на романтичните сюжети, които се развиват по време на Регентския период.  Ако харесвате книгите за Бриджъртън или ако сте от онези читатели, които си мечтая да живеят в епохата на Джейн Остин, то тази книга е за вас.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.