5 романа, в които героите са писатели

by Хриси

Не знам защо на повечето читатели ни е такава слабост да четем романи за хора, които са свързани по някакъв начин със сферата на книгоиздаването. Срещите с герои писатели обикновено ни вкарват зад кулисите и ни дават един бегъл поглед през какво преминава един автор, преди да публикуват романа му. Може би именно тази връзка с книгите и думите са нещото, което ни омагьосва и ни провокира да четем истории за такива персонажи. Събрала съм ви 5 романа от различни жанрове, в които героите са писатели.

“Наемателката” – Катрин Енгберг

Сюжет: Естер де Лауренти има къща в центъра на Копенхаген, част от която отдава под наем. След като се пенсионира, дните й минават в разходки с двете й кучета, а вечерите тя прекарва в писане на първия си криминален роман. И в пиене на прекалено много вино. Когато обаче една от наемателките й е намерена мъртва, животът на Естер е разтърсен из основи. Не само защото тя е била близка с младото момиче. Бруталното престъпление сякаш е излязло от страниците на романа й. Някой е пресъздал убийството с плашещи подробности. И явно иска да привлече вниманието й. А следователите Йепе Кьорнер и Анете Вернер трябва бързо да узнаят кой и защо иска да отмъсти на пенсионираната преподавателка. Преди да са се появили още трупове.

За книгата: “Наемателката” от Катрине Енгберг е мрачен, зловещ и напрегнат роман, който носи белезите на скандинавския трилър. Смразяваща обстановка, жестоко убийство, крайни, на места дори натуралистични картини, описващи местопрестъплението, правят четенето му еднакво интензивно и вълнуващо, а на фокус остава въпросът как един човек става убиец и какви са причините, които му дават силата да посегне на нечий живот.

“Сюжетът” – Джийн Ханф Корелиц

Сюжет: Джейкъб Финч Бонър е писател. Или поне такъв е искал да бъде. Публикуването на първата му книга и последвалите отзиви за нея са му дали надеждата, че може би неговата професионална мечта ще се сбъдне, но това така и не се случва. Интересът замира и той е принуден да преподава творческо писане в не особено популярна магистърска програма. Застоят в живота му се отразява и на творческия му порив – такъв липсва от години. Докато един ден негов студен – Евън Паркър, не му заявява с цялата възможна арогантност, че работи върху роман, който ще стане абсолютен бестселър. Изявлението в комбинация със самонадеяния характер на младежа скандализират Джейк, но когато прочита малка част от въпросния ръкопис, разбира откъде идва това самочувствие. Потресен от гениалния обрат, хрумнал на арогантния позьор, Джейк се предава и губи всяка надежда за своята литературна кариера, докато смирено очаква книгата на Паркър да взриви класациите. Но този взрив така и не идва – защото Евън Паркър внезапно умира и книгата му остава ненаписана. Тогава Джейкъб Финч Бонър взима съдбовното решение да довърши тази история и да публикува книгата от свое име. В крайна сметка идеите не подлежат на авторско право. Книгата наистина постига зашеметяващ успех и изстрелва Джейкъб Финч Бонър на върха на славата. Обожаван от читатели и критици, той решава, че животът му най-после е поел в правилната посока. Но тогава получава мейл, който застрашава всичко, което е постигнал. Думите „Ти си крадец“ го гледат свирепо от екрана и заплашват да отмъстят. Кой ги е изпратил, кой друг е знаел за романа на Евън Паркър и какво всъщност е вдъхновило младия писател? Ако иска да спаси репутацията си, Джейкъб Финч Бонър трябва да научи отговорите на тези въпроси.

За книгата: “Сюжетът” от Джийн Ханф Корелиц е един малко по-различен и любопитен представител на трилъровия жанр. Той поставя читателите в морална дилема, докато разказва за страховете и вълненията, през които преминава един писател по време на творческия си път, и показва нагледно как творбата има силата да убие своя създател.

“Писателят” – Дж. С. Маетис

Сюжет: Виена, 1938 г. Присъединяването на Австрия към Германия и налагането на правилата и ограниченията, създадени от нацисткото правителство, вече не са просто слух, който циркулира сред обществото, а факт, който застрашава живота на хиляди евреи. В това число попадат и представителите на интелигенцията и членовете на така наречения Виенски кръг. По-известните от тях, като Зигмунд Фройд, успяват да се спасят, но за прохождащи писатели от ранга на Матиас и Йоханес бъдещето е неясно. Заради еврейския им произход животът на двамата братовчеди започва да се изплъзва между пръстите им и за кратко време Йоханес и Матиас губят почти всичко. Единственото, което никой не може да им отнеме, е талантът да пишат и да разказват истории. А той, оказва се, е единственият им шанс да оцелеят.

За книгата: Завладяващ, напрегнат, вълнуващ, “Писателят” от Дж. С. Маетис внушава на читателя, че е част от една надпревара с времето, от една борба за оцеляване, в която думите са всичко и писането спасява. Разказ от първо лице за погазването на изконни права и омаловажаването на човешкия живот, за обездушаването на едно общество и унищожителната сила на омразата, за инстинкта за оцеляване и самосъхранение, за жертвоготовността, на която сме способни в името на хората, които обичаме.

“Когато Януари срещна Август” – Емили Хенри

Сюжет: Дженюъри Андрюс е автор на романтични книги, пише бестселъри и вярва в щастливия край. Огъстъс Еверет  също е популярен писател, но той няма проблем да убие всичките си герои. Двамата са пълни противоположности. Единственото общо помежду им е, че това лято живеят в съседни къщи на плажа и преживяват творчески блокаж, породен от обстоятелствата в живота им. Една вечер, полята с обилно количество алкохол, двамата сключват сделка – да си помогнат взаимно да преодолеят блокажа, но за целта трябва да излязат от зоната си на комфорт и да пишат нещо нетипично. Огъстъс трябва да потърси романтика в себе си и да напише сладка любовна история, а Дженюъри – следващия голям литературен шедьовър, за който се нуждае от щателно проучване. Сделката е всеки да помогне на другия и никой да не се влюбва…

За книгата: “Когато Януари срещна Август” от Емили Хенри е емоционална, романтична, драматична, сладка, забавна, чувствена, вдъхновяваща любовна история за двама писатели, които несъзнателно пишат своя роман на живота. И е една от най-любимите ми книги.

“Нож в раната” – Антъни Хоровиц

Сюжет: Когато си известен и уважаван писател, едно от най-неприятните неща, които те застрашават, е някой критик да напише лошо ревю за последната ти творба. Ами ако това ревю е крайно отрицателно, а критикът бъде убит и ти се окажеш основният заподозрян за убийството? В „Нож в раната“, четвъртата ни среща с детектива-консултант Даниъл Хоторн и писателя Антъни Хоровиц, след бестселърите „Убийството е всичко“, „Присъдата е смърт“ и „Опашка от убийци“, се случва точно това. Но този път нещата са прекалено лични, защото самият Хоровиц е арестуван за убийство и единствено мрачният ексцентрик Хоторн може да го спаси от затвора.

За книгата: “Нож в раната” поднася класическа мистерия, залагайки на познат похват – събира всички заподозрени на едно място, но го прави по типичния за Хоровиц завладяващ, интересен и оригинален начин. Вплита темата за театъра и какво остава скрито, след като завесата се спусне. Говори за завист, маскирана като изострена конкуренция, за амбицията да успееш, за думите, които могат да предопределят бъдещето на една постановка – все неща, които лесно могат да се превърнат в мотив за убийство.

Leave a Comment


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.